HRVATSKA REPREZENTACIJA

ANKETA S kojim bi igračima Dalić trebao krenuti u lov na novo Svjetsko prvenstvo?

Foto: Pixsell / I. Kralj,

HRVATSKA nogometna reprezentacija započinje nove kvalifikacije. Vizu za Katar 2022. i Svjetsko prvenstvo počet će tražiti već ovog tjedna. U srijedu izabranici Zlatka Dalića igraju u Sloveniji, a tri dana kasnije dočekuju Cipar na Rujevici. Ciklus u ožujku svjetski doprvaci zaključuju 30. ožujka utakmicom protiv Malte na Rujevici. U skupini su još Slovačka i Rusija. 

Iako je izbornik najavio kako će, s obzirom na gust raspored utakmica, više igrača dobiti šansu u ovim kvalifikacijama, pomozite nam odabrati postavu koja je zaslužila krenuti u nove kvalifikacije od prve minute.

Sedam pozicija bi trebalo biti sigurno

Dalić ne može u ovom ciklusu računati na ozlijeđene Antu Rebića i Brunu Petkovića te nekoliko mladih igrača koji će s Bišćanom igrati Europsko prvenstvo za mlade. Od igrača koji su na raspolaganju njih sedam bi trebalo, s obzirom na formu, kvalitetu i dosadašnje iskustvo, imati sigurno mjesto u prvoj postavi.

Sigurna "jedinica" je Dominik Livaković koji je sjajno branio za Dinamo u Europi ove sezone. Budući da Domagoj Bradarić igra za mladu reprezentaciju, Borna Barišić bi trebao biti siguran izbor na lijevom beku. Jedini igrač iz obrane kojem pozicija nije nimalo upitna je Dejan Lovren, dugogodišnji vođa zadnje linije. 

Modrić i Brozović već su opjevani duet u sredini terena i temelj ove reprezentacije. S obzirom na ozljedu Rebića, vjerojatno će Brekalo početi prvu utakmicu na desnom krilu iako postoji mogućnost i da neki drugi krilni igrač dobije šansu na suprotnoj strani od one na kojoj inače igra. Izostanak Petkovića trebao bi u prvi plan gurnuti Andreja Kramarića za kojeg je Dalić više puta rekao kako mu jako vjeruje i želi da stalno igra. Što je s ostalim pozicijama?

Ćaleta-Car već dugo konkurira Vidi. Do Eura bi ga mogao izgurati iz postave

Domagoj Vida ove sezone igra toplo-hladno u Bešiktašu. Početkom sezone su turski mediji izvještavali kako ga se Bešiktaš želi riješiti, a bivši stoper Dinama nije igrao na razini od prije par godina. U zadnje vrijeme se konsolidirao, u posljednjem kolu je zabio gol Fenerbahčeu u velikom derbiju i pokazao da se na njega još uvijek može računati.

Ipak, Duje Ćaleta-Car još je u Ligi nacija pokazao da može biti jedno od najugodnijih iznenađenja u novoj, osvježenoj Hrvatskoj. Ove sezone je odigrao 34 utakmice za Marseille i pokazao da je spreman zauzeti Vidino mjesto već na Europskom prvenstvu. Budući da je rotacija najtanja baš na toj poziciji, vjerojatno će obojica dobiti minutažu, ali je pitanje tko će se isprofilirati kao Lovrenov partner. U slučaju ozljede ili kartona, tu poziciju mogao bi zakrpati i Filip Uremović.

 

Na desnoj strani obrane je gužva. Je li se Vrsaljko oporavio?

Dalić je pozvao tri igrača - Filipa Uremovića, koji pokriva i bok i sredinu obrane, Juranovića i Vrsaljka. Glavno pitanje je je li se Vrsaljko zaista oporavio i do koje mjere može vratiti svoju formu do Europskog prvenstva. Podsjetimo, Vrsaljko je 16. prosinca u kupu odigrao prvu utakmicu u sezoni nakon dugotrajne ozljede koljena s kojom se gotovo u kontinuitetu muči već dvije sezone. 

Nijedno rješenje poslije njega nije se nametnulo kao mnogo bolje, ali Vrsaljko je ove sezone odigrao samo 520 minuta nogometa. S druge strane, Juranović standardno igra u varšavskoj Legiji, a Uremović u Rubinu iz Kazana. 

 

Perišić je dobio žestoku konkurenciju

Pozicija lijevog krila bila je godinama rezervirana za Ivana Perišića. Ona je djelomično došla u pitanje početkom ove sezone, kada se činilo da napadač Intera neće naći zajednički jezik s Antoniom Conteom, ali u međuvremenu je počeo igrati jako često i jako dobro. Ipak, nakon dugo vremena ima pravu konkurenciju.

Mislav Oršić je zabio Tottenhamu tri komada i postao najbolji Dinamov europski strijelac u povijesti i s razlogom čeka pravu priliku u reprezentaciji. Tu je i Kristijan Lovrić, trenutno drugi strijelac HNL-a. S obzirom na glasine da bi mogao zaigrati za bosanskohercegovačku reprezentaciju, može se očekivati da će ga Dalić barem malo staviti u igru i na taj način "zakapariti".

 

Tko će raditi društvo Modriću i Brozoviću u sredini terena?

Nikola Vlašić igra nogomet života i u proteklom je ciklusu bio jedan od ključnih igrača reprezentacije. Ipak, ni kad je u takvoj formi, nema mira jer je konkurencija u sredini terena velika. Iako je Dalić dao naznačiti da bi volio iskušati i Kramarića na poziciji povučenog napadača, najozbiljniji pretendent na Vlašićevu poziciju je Mateo Kovačić.

Pod Tuchelom se preporodio u Chelseajevom dresu i ključna je figura u obje faze igre. Treba napomenuti kako ova dilema i Dalićev odabir najviše mijenjaju sustav i izgled cijele momčadi. S Vlašićem Hrvatska ima desetku koja igra između linija, dok bi s Kovačićem dobila igrača koji voli igrati niže, uz bok Modriću i Brozoviću.

 

Pred Hrvatskom su tri formalno lagane utakmice te se očekuje da će uzeti devet bodova. Ipak, u odnosu na kvalifikacije za Europsko prvenstvo, margina za pogrešku je mnogo manja. Samo prvoplasirana momčad sigurno ide u Katar, dok će deset drugoplasiranih ekipa ići u doigravanje s dvije momčadi iz Lige nacija. 

Jedno je sigurno: polako se događa i druga faza smjene srebrne generacije, a novi aduti već ovog tjedna imaju šansu zauzeti glavne uloge.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više