DINAMO U LIGI PRVAKA

ANKETA Što je bolje za Dinamo? Proljeće u Ligi prvaka ili u Europa ligi?

Foto: Pixsell

DINAMO večeras od 18:55 protiv Manchester Cityja igra odlučujuću utakmicu u skupini C Lige prvaka.

Dinamo se sa Šahtarom i Atalantom bori za europsko proljeće, a u igri je i za osminu finala Lige prvaka i za nokaut-fazu Europa lige. Ako Atalanta osvoji više bodova od Dinama, hrvatski prvak će, nažalost, skupinu završiti na zadnjem mjestu.

Rezultati by SofaScore

Kako god završila ova skupina, Dinamo je nakon odličnih igara u Europa ligi prošle sezone ove napravio još veći europski iskorak i na dobrom je putu da postane redoviti sudionik najelitnijeg europskog natjecanja. Dinamo još nema kvalitetu da se ozbiljno nosi s najjačim europskim momčadima, iako će nas večeras možda demantirati, ali je Bjeličina momčad pokazala da je i više nego konkurentna protiv klubova iz drugog ili trećeg razreda Lige prvaka.

Dinamo je nakon tri kola imao velikih pet bodova na tablici, a do 92. minute utakmice protiv Šahtara je praktički jednom nogom bio u osmini finala Lige prvaka. No Šahtar je zabio dva gola, Atalanta u Milanu još dva i Zagrepčani su u situaciji da se u posljednjem kolu moraju vaditi na jednoj od najjačih svjetskih momčadi. Senzacionalna pobjeda osigurala bi Dinamu najmanje treće mjesto, a ako Atalanta ne izgubi u Ukrajini, Dinamo bi se plasirao u nokaut-fazu Lige prvaka, što bi bila jedna od najvećih senzacija u povijesti ovog natjecanja.

Dinamo zaradio ogroman novac

Dinamo je ove sezone u Ligi prvaka zaradio nevjerojatnih 29,5 milijuna eura. Svaki bod protiv Cityja donijet će Dinamu dodatnih 900.000 eura, a eventualni prolaz u nokaut-fazu utrpao bi u Dinamovu blagajnu dodatnih 9,5 milijuna eura. U prijevodu, Dinamo protiv Cityja igra za gotovo 13 milijuna eura, uz uvjet da Šahtar ne pobijedi Atalantu. Nokaut-faza Lige prvaka bila bi golemi uspjeh, ali u osmini finala Dinamo bi čekali nemoguće jaki protivnici. Dinamo bi bio drugi, što znači da bi ga u ždrijebu čekali Liverpool, Bayern, Juventus, Barcelona... No hrvatski prvak igrao bi još dvije utakmice Lige prvaka, a na Maksimiru bi ugostio europske velikane.

Osvoji li treće mjesto, Dinamo u ždrijebu Europa lige najvjerojatnije ne bi bio nositelj osim ako ne pobijedi City. Nositelji u ždrijebu EL-a su deset pobjednika skupina Europa lige i šest najbolje trećeplasiranih momčadi iz Lige prvaka. Dinamo vjerojatno ne bi bio u toj skupini, ali bi i dalje u ždrijebu mogao izvući protivnike protiv kojih bi imao realne šanse za prolazak.

Nema sumnja da bi igranje u Europa ligi moglo produljiti Dinamu život u Europi, a uz malo sreće u ždrijebu možda bi mogao proći i dalje nego prošle sezone kad ga je u osmini finala u produžetku u Lisabonu izbacila Benfica. Nađe li se Dinamo na proljeće u Europa ligi, zaradio bi još najmanje 500.000 eura, a eventualni prolazak u šesnaestinu finala donio bi mu još 1,1 milijun eura.

Među Dinamovim navijačima često se može čuti rasprava je li bolje na proljeće igrati Ligu prvaka protiv jednog europskog velikana i gotovo sigurno ispasti ili u Europa ligi u kojoj bi Dinamo bio puno konkurentniji. Argumenata ima za obje opcije, a svoj odgovor dajte nam u anketi.

Pročitajte više