Liga prvaka

Ansu Fati srušio još jedan Barcelonin rekord

Foto: Guliver Image/Getty Images

ANSU FATI, najveći Barcelonin talent, srušio je još jedan rekord katalonskog kluba.

Sa 16 godina i 321 danom na utakmici protiv Borussije (0:0) postao je najmlađi nogometaš koji je zaigrao za Barcelonu u Ligi prvaka. Dosadašnji rekorder bio je Bojan Krkić (17 godina i 22 dana). 

Na travnjaku je mladi napadač proveo 60 minuta i nije se upisao u strijelce. Da je zabio gol, postao bi i najmlađi strijelac u povijesti Lige prvaka.

Embed from Getty Images

Trener: Nije normalno to što radi

Fati je za Barcelonu debitirao prošlog mjeseca u razbijanju Betisa (5:2). Šest dana kasnije je protiv Osasune ušao na poluvremenu i u remiju 2:2 zabio prvijenac za Barcelonu te postao najmlađi strijelac u klupskoj povijesti. 

Protiv Valencije (5:2) prvi put u karijeri je zaigrao od prve minute i u prvih sedam minuta zabio i namjestio gol. 

"Nikome nije lako igrati za Barcu, pogotovo nekom tako mladom poput Ansua Fatija. Nije normalno da zabije prvom loptom, da asistira drugom", rekao je nakon utakmice Barcelonin trener Ernesto Valverde.

Ugovor s Barcelonom ima do 2022. godine, a nedavno mu je Transfermarkt podigao cijenu na 25 milijuna eura. Vrijedi čak 20 milijuna eura više od prvog sljedećeg najskupljeg 16-godišnjaka, Las Palmasovog Pedrija. Katalonci mu već sad nude novi ugovor. 

"U nogometu sam 50 godina i nikad nisam vidio nešto slično"

Fati je 2002. godine rođen u Gvineji Bisau, ali još kao dijete preselio se Španjolsku gdje je u Sevilli počeo trenirati nogomet. Odlučio je igrati za španjolsku reprezentaciju i trebao bi debitirati za kadete na Svjetskom prvenstvu krajem godine.

"U Gvineji je navikao igrati loptama napravljenim od krpe, a bilo ga je nevjerojatno vidjeti kada je prvi put dobio pravu loptu. U nogometu sam 50 godina i nikada nisam vidio nekoga poput njega. On ima sjajnu osobnost, ne boji se nikoga. Kada ga vidite na terenu, odmah ćete to shvatiti", rekao je njegov prvi trener José Luis Pérez Mena.
 

Pročitajte više