POGON SZCZECIN - OSIJEK

Bivši kapetan Dinama za Index: Osijek i Pogon su slični, ali prevaga je Bjelica

Foto: EPA/Guliver Images

OSIJEK svoj ovosezonski europski put započinje u drugom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Protivnik mu je Pogon Szczecin, klub koji je prošle sezone završio treći u poljskom prvenstvu. Prva utakmica igra se u četvrtak u Poljskoj s početkom u 21 sat, a uzvrat tjedan dana kasnije u Osijeku.

Za najavu utakmice nazvali smo Domagoja Antolića, bivšeg kapetana Dinama koji je proveo tri godine u varšavskoj Legiji te je vrlo dobro upoznat s Osijekovim protivnikom. Početkom ove godine prešao je u Damac iz Saudijske Arabije, pa smo razgovor započeli tom temom.

Iza Vas je polusezona u Damacu u Saudijskoj Arabiji, kako ste dosad zadovoljni? Jeste li se prilagodili na život u novoj zemlji?

Moram biti zadovoljan s prvih šest mjeseci u Damacu. Glavni cilj nam je bio ostati u ligi, što smo i ostvarili. Jako sam zadovoljan svojim igrama, mislim i nadam se da sam pridonio ekipi u borbi za ostanak. Iz kluba su pokazali što misle o mojim igrama tako što su mi dali novi ugovor na dvije godine i očito su zadovoljni. Kad bih uspoređivao Hrvatsku i Poljsku s arapskom ligom, ovdje se igra dosta otvoreniji nogomet s puno golova i šansi. Gotovo da svatko svakog može pobijediti i gušt je gledati utakmice. Prilagodio sam se životu na najbrži mogući način, nije bilo lako jer sam došao u drugi svijet i drugu kulturu, ali pomogao mi je cijeli stožer koji je ovdje došao prije mene. 

A na čelu tog stožera je mladi hrvatski stručnjak Krešimir Režić. Kako je raditi s njim?

S Krešimirom Režićem je stvarno gušt raditi. Iskreno, nisam znao puno o njemu prije nego što sam došao, ali me ugodno iznenadio svojim znanjem, pristupom i stavom prema ekipi, treninzima, ma svemu. Nakon šest mjeseci s njim mogu reći da se definitivno radi o velikom potencijalu i u budućnosti ga vidim u najvećim klubovima Arabije, a nadam se i u Europi.

Došao vam je i Mijo Caktaš. Bivši kapetani Dinama i Hajduka sad su zajedno u Saudijskoj Arabiji.

Da, stigao nam je Caktaš, svi smo sretni zbog toga. Znamo o kakvom se igraču radi i što nam može donijeti. On je dokazan igrač, zabija 10-15 golova po sezoni i siguran sam da će nam puno donijeti te da se iduće godine Damac neće boriti za ostanak, nego da će biti bolji.

Prije Damaca proveli ste tri godine u varšavskoj Legiji. Što nam možete reći o Osijekovom protivniku, Pogonu iz Szczecina?

Dobro poznajem Pogon Szczecin, klub je to koji napreduje iz godine u godinu. Puno ulažu, grade novi stadion i novi kamp, što dovoljno govori o kakvom se ambicioznom klubu radi. To je ekipa s dosta iskusnih igrača. Tamo je Alexander Gorgon, koji je bio u Rijeci i koji zna napraviti višak te zabiti gol. Zatim Dante Stipica, naš golman, prošle je godine bio najbolji vratar lige i stvarno je vrhunski branio. Tu je i Kucharczyk, koji igra desno krilo, dugo je bio u Legiji, preko 300 puta je nastupio za nju. Ima statistiku, golove i asistencije, njega se treba čuvati. Imaju i špicu Parzyszeka, koji je bio u Piast Gliwicama, gdje je osvojio povijesni naslov za taj klub. Jak je u šesnaestercu, zabija objema nogama i glavom te je zaista opasan napadač.

Trener im je naš čovjek, Kosta Runjaić, već mnogo godina je tamo i jako je dobar trener. Razvili su sustav i automatizme, uigrana su ekipa, znaju što rade, imaju glavu i rep te definitivno Osijeku neće biti lako.

Kome dajete prednost u ova dva susreta? Je li Osijek nakon povijesne sezone u HNL-u spreman za iskorak?

Razlika među ekipama nije prevelika. Osijek vidim kao blagog, minimalnog favorita. Možda sam subjektivan zato što je to naš klub i zato što ću navijati za njega, no mislim da ipak ima malo bolju momčad i jako dobrog trenera Bjelicu, koji zna svoj pobjednički mentalitet prebaciti na ekipu. Nadam se da će iskoristiti slabosti Pogona i da će proći. Prošla sezona Osijeka bila je najbolja u klupskoj povijesti i vjerujem da će mu to biti temelj za Europu ove godine te da će napraviti iskorak.

Što očekujete od ostalih hrvatskih klubova u Europi i domaćem prvenstvu?

Navijam da svi hrvatski klubovi dođu što dalje u Europi i da će barem dva kluba izboriti skupine. Bilo bi mi drago jer se vidi da hrvatska liga napreduje iz godine u godinu. Primijeti se to i po transferima ove godine. Hajduk je doveo ozbiljne igrače, Osijek je zadržao sve svoje najbolje i pokušava se pojačati, Dinamu je ostala skoro cijela ekipa. Nadam se da ćemo i ove godine gledati zanimljiv HNL, ali mislim da će prvak opet biti Dinamo.

Pročitajte više