UFC

Apsolutni prvak otišao je zbog obećanja majci. Sad još mora ispuniti obećanje ocu

Foto: EPA

KHABIB Nurmagomedov u subotu je slavio protiv privremenog prvaka, Amerikanca Justina Gaethjea, u jednoj od najvećih borbi u povijesti UFC-ove lake kategorije, i objavio kraj karijere.

Dagestanac je slavio nakon minute i 53 sekunde u drugoj rundi gušenjem kojim je uspavao Gaethjea jer sudac nije vidio da je Amerikanac tapkao za prekid. 

>>> ANKETA Tko je najbolji umirovljeni UFC-ov borac u povijesti?

Prošlo je nešto više od godinu dana od njegove posljednje borbe, a ovom se vratio u UFC-ov oktogon, i to baš u Abu Dhabiju, gdje je odradio i posljednju borbu i opet slavio. 

Dagestanac je tako ostao neporažen u svih 29 dosadašnjih borbi, a pojas je uspješno branio protiv Conora McGregora i Dustina Poiriera te sada protiv Justina Gaethjea.

Prvi i zadnji put u oktogonu bez oca

Bila je to Khabibova prva borba u životu koju je odradio bez svog oca, koji je preminuo od komplikacija nakon operacije srca ranije ove godine. 

Svjetski poznati stručnjak za MMA u travnju je imao problema s plućima, ali je odbijao testiranje na koronavirus. Kad mu se stanje pogoršalo, prebačen je iz Dagestana u Moskvu, gdje je ustanovljeno da ima koronavirus. Par dana kasnije pretrpio je srčani udar te je morao na hitnu operaciju.

Nakon zahvata je stavljen u induciranu komu iz koje se nedavno probudio, da bi danas izgubio bitku s komplikacijama vezanim uz posljedice srčanog udara i koronavirusa.

Abdulmanap je trenirao Khabiba tijekom njegove čitave MMA karijere u kojoj Nurmagomedov još nema nijedan poraz. Dok je Khabib bio dijete, njegov otac je u obiteljskoj kući napravio dvoranu za treniranje, a bio je ekspert u hrvanju i ruskoj borilačkoj tehnici sambo.

Odnos koji je bio jači od granica

Iako nije mogao dobiti vizu i putovati na Khabibove borbe u SAD-u, Abdulmanap je bio njegova najveća podrška, a on i sin bili su u sjajnim odnosima. Khabib je često objavljivao fotografije sa svojim ocem i redovito ga je isticao kao najvažnijeg čovjeka u karijeri.

Koliko je Khabibu značila očeva podrška, moglo se vidjeti i prema njegovoj reakciji nakon pobjede. Nepobijeđeni Dagestanac odmah je briznuo u suze, a onda se i umirovio zato što otac više ne može biti uz njega tijekom borbi. 

"Hvala Bogu. Bog mi je dao sve. Hvala ovim momcima koji su bili sa mnom i mojim ocem. Volim ih sve. Ovo je bila moja posljednja borba. Znao sam da ću doći ovdje bez oca. To je bio prvi put, nakon toga što se desilo s mojim ocem. Kada me UFC pozvao vezano za Justina, pričao sam s majkom tri dana o tome hoću li ići na borbu bez oca i obećao sam joj da će ovo biti moja posljednja borba. Ako sam dao riječ, onda je trebam ispuniti. Ovo je bila moja posljednja borba. Samo jednu stvar želim od UFC-a, a to je da me stave na prvo mjesto 'pound for pound' liste, jer to zaslužujem. Apsolutni UFC-ov prvak lake kategorije. 29 pobjeda u 29 borbi. Mislim da to zaslužujem", kazao je Khabib nakon pobjede.

U mirovinu nije otišao samo Khabib, već i jedan dio UFC-a

Khabibov odlazak u mirovinu još uvijek je jedna od gorućih tema u svjetskim medijima, a potpuno je jasno i zašto je tako jer se radi o čudesnoj karijeri koja je okončana zbog privatnih razloga, a ne iz nužde za očuvanjem zdravlja kao što to obično zna biti slučaj.

Najpoznatiji Dagestanac na svijetu umirovio se s 29 pobjeda i nula poraza kao najveći borac koji je ikad nastupao u UFC-ovoj lakoj kategoriji, a njegova dominacija još je jasnija kad se priča razloži u runde.

Naime, Khabib je u karijeri odradio 60 rundi, od čega je izgubio samo dvije. Jednu u borbi protiv Conora McGregora i jednu u zadnjoj borbi protiv Justina Gaethjea. Naravno, u obje borbe je slavio pa je gubitak rundi na kraju bio potpuno nebitan. 

Takva dominacija nezapamćena je ne samo u UFC-u, nego u bilo kojem drugom sportu, nešto najbliže s čime se može povući paralela je omjer Rafaela Nadala na Roland Garrosu koji se može pohvaliti da je slavio u 100 mečeva i izgubio samo dva. Khabib je svih ovih godina bio jedan od glavnih dijelova UFC-a kao projekta, a sada on, baš kao i dio UFC-a koji je uspješno građen oko njega, odlaze u povijest. Barem se zasad tako čini. 

Postaje trener kako bi stvorio novog Khabiba

Iako odlazak u mirovinu koji je objavio zvuči kao konačna odluka, nije isključeno da se Khabib vrati u UFC jednog dana kada bude smatrao da je našao mir po pitanju očeve smrti.

Ipak, oni planovi koji se odnose na događaje u neposrednoj budućnosti već su poznati, Khabib ih je objavio nedugo nakon što je proslavio svoju posljednju pobjedu u UFC-u.

Dagestanac je u UFC-u debitirao 2012. godine i od onda neprekidno dominirao lakom kategorijom, a sada želi pomoći drugim borcima da budu barem dijelom uspješni koliko je on bio.

Ima samo 32 godine, ali ne krije da mu je glavna ambicija da postane trener koji će obučavati borce da se bave onime u čemu je on bio najbolji.

"Imamo puno mladih boraca kojima možemo prenijeti naše znanje. Naš tim (Tim Nurmagomedov) ponovno će biti na vrhu, ja ću vam pomoći. Radit ću koliko god godina bude potrebno", rekao je Khabib u razgovoru sa svojim trenerom Javierom Mendezom nakon borbe. 

Khabib se više ne može boriti uz svog oca pa je odlučio na sebe preuzeti borbu koju je on vodio

Odlazak u trenerske vode prirodan je korak za Khabiba nakon umirovljenja, posebno zato što su brojni MMA borci koji dolaze iz Rusije i bore se na visokoj razini ljudi s kojima Khabib ima i krvno srodstvo.

Na taj se način Khabib, koji se kroz godine pokazao kao jako konzervativan, ali i principijelan kada je u pitanju njegova obitelj i odnos prema sportu općenito, želi odužiti sportu koji mu je sve dao i nastaviti gdje je stao njegov otac. 

Nije ga briga za milijune koje može zaraditi ako se nastavi boriti ni za svjetla reflektora koja bi ga mogla obasjavati još godinama, ali njega, kao i svih godina ranije, primarno zanima samo jedno - obitelj. 

 

Pročitajte više