Argentina bez Messija pobijedila na najtežem gostovanju na svijetu

Foto: Profimedia

POVIJESNU pobjedu izborila je Argentina kod Bolivije (3:0) u drugom kolu kvalifikacija za SP 2026. Enzo Fernandez zabio je u 31., Nicolas Tagliafico u 42. i Nicolas Gonzalez u 83. minuti. Argentina je tako nakon domaće pobjede nad Ekvadorom (1:0) savršeno počela put prema obrani svjetskog naslova.

Argentinci slave višestruko. Pobijedili su bez kapetana, najboljeg igrača i strijelca Lionela Messija, i to na stadionu Hernando Siles, koji se smatra najtežim gostovanjem na svijetu jer se na njemu igra na nadmorskoj visini od 3640 metara. 

To je internacionalni stadion na najvećoj visini na svijetu. Gostima je teško ondje igrati jer nisu navikli na takvu visinu, na kojoj im je jako teško disati, a kamoli trčati. Došljaci u La Pazu se zato guše, a gostujući nogometaši povraćaju. Argentini je ovo tek druga pobjeda na tom stadionu od 2005. 

Messi je ranije u La Pazu povraćao, Di Maria primao kisik, a Maradona povijesnu porciju

Argentina je tako konačno prvi put dva meča zaredom slavila na mjestu na kojem je prije 12 godina Messi povraćao, a Di Maria morao primati kisik i na kojem je 2009., također u kvalifikacijama za SP pod vodstvom izbornika Maradone, izgubila 6:1. Bolivija je inače jedna od najgorih južnoameričkih reprezentacija.

U prvom kolu kvalifikacija za prošli SP izgubila je 5:0 kod Brazila, ali taj isti Brazil je u kvalifikacijama za SP 2018. u La Pazu odigrao neriješeno, dok su se od tamo kući bez bodova vratili Argentina i Čile.

Bolivijski izbornik pred Argentinu prije tri godine: Na ovoj nadmorskoj visini želimo jesti jetru svojih suparnika

Zato je bolivijski izbornik Cesar Farias prije tri godine, uoči kvalifikacijskog meča za prethodni SP ovako najavio susret s Argentinom: "Moramo izbjeći onu standardnu bolivijsku jadikovku kako smo loši i jadni. Neka drugi to kažu, nema veze, ali mi na ovoj nadmorskoj visini želimo jesti jetru svojih suparnika."

No bolivijski jetrožderi tada nisu uspjeli zaustaviti Messija, koji je Argentini donio povijesnu pobjedu. Sada je njegova reprezentacija to uspjela bez njega, i to tako da je u zloglasnom La Pazu slavila najvećom razlikom ikad te je usput ondje prvi put od 1973. sačuvala čistu mrežu. Messija je sjajno zamijenio Angel Di Maria. Na stadionu na kojem je ranije morao primati kisik sada je namjestio dva gola. 

> KLIKNI OVDJE, OVDJE I OVDJE TE POGLEDAJ GOLOVE ZA POVIJESNU POBJEDU ARGENTINE

Pročitajte više