ARGENTINA U EKSTAZI "Ovo je kao Maradonino SP ili Ginobilijevo zlato"

Screenshot: Clarin, OIe, La nacion, La Capital, La Gazeta

NEUHVATLJIVI trofej Davis Cupa, do kojeg Argentinci nikako nisu mogli u finalima 1981., 2006., 2008. i 2011., činio im se jednako nedostižan i u nedjelju predvečer, dakle zadnjeg dana finala 2016., kada je Hrvatska nakon 2:1 u mečevima, u četvrtom susretu na domaćem terenu imala i 2:0 u setovima.

Ali, Marin Čilić kapitalnu prednost njega i Hrvatske nije pretvorio u veliki trijumf, nego je Juan Martin del Potro protiv njega započeo, a Federico Delbonis u petom meču s Ivom Karlovićem dovršio spektakularni prokret Argentine za veliko slavlje i neopisivu sreću ne samo borbenih tenisača i fanatičnih navijača u Zagrebu, nego cijele sportom zaluđene i temperamentne nacije.
 
Oduševljenje Argentinaca s obje strane Save, prelilo se i na stranice njihovih medija. Na naslovnicama svih njihovih novina scene su slavlja novih sportskih heroja zemlje, tenisača osvajača Davis Cupa, koji su na najslađi način prekinuli crni rekord od četiri neuspjeha u finalima, koji je kako smo istaknuli, prijetio produljenjem na pet poraza.
 
Clarin, dnevni list iz istoimene najveće medijske tvrtke u Argentini, preko cijele stranice razvukao je fotografiju igrača i izbornika kako ljube trofej pobjednika Davis Cupa uz naslov "San ispunjen: Argentina prvak". Ističe se da je njihova reprezentacija u završnicu zadnjeg dana ušla s velikim, činilo se nenadoknadivim minusom, ali je "Del Potrova herojska partija i Delbonisov trijumf za pamćenje donijela konačno slavlje reprezentaciji koja je od prvog gola do finala sve protivnike pobijedila u gostima." Clarin podsjeća da je Argentina prva južnoamerička zemlja koja je osvojila DC. Posebnu posvetu dobio je "pikov as Del Potro, koji je u tri dana u jednako toliko mečeva na terenu proveo 11 sati, a protiv Čilića slavio usprkos slomljenom prstu."
 
Ole, najčitaniji sportski list naravno u prvi plan stavlja pobjednike iz Zagreba uz naslov "Košara je naša!", jer kao što mi pehar DC-a zdjelastog oblika nazivamo salatara, Argentinci su joj dali ime koje ih podsjeća na predmet slične zapremine. U deliriju od slavlja, Ole se iz Zagreba javlja telegrafski kratkim rečenicama, s po par riječi i točkom. Del Potra naziva "epskim", a poentira porukom "Tenis više nikada neće biti isti."
 
La Nacion slavi "konačno dosanjani trijumf u Zagrebu koji je razgalio cijelu naciju nakon četiri poraza u finalu." Nema dvojbe tko je i ovdje junak: "Del Potro s nevjerojatnom partijom", ali naravno i Delbonis koji je donio trijumfalni bod. La Nacion osvajanje Davis Cupa postavlja među najveće uspjehe argentinskog sporta; naslove svjetskog prvaka u nogometu '78 i '86, olimpijsko zlato košarkaša 2014. ili pet naslova Juana Manuela Fangia u Formuli 1.
 
 
 
 
 

Pročitajte više