Arsenal ga je otpisao, a sad je Luđak od njega napravio zvijezdu Premiershipa

Foto: EPA

LUKE AYLING je kao 18-godišnjak otpisan u Arsenalu, sve do prošlog ljeta igrao je niže rangove engleskog nogometa, a onda je nedugo nakon 29. rođendana debitirao u Premiershipu. Već sad se nalazi među najboljim igračima ovog natjecanja.

Desni bek Leedsa je karijeru počeo u omladinskom pogonu Arsenala gdje je kao junior osvojio omladinski FA kup. Nedugo nakon toga je otpisan i sreću je morao potražiti u nižim ligama.

Arsenal ga je otpisao pa je godinama igrao treći rang

S nepunih 19 godina otišao je u Yeovil Town i bio standardan u trećem rangu engleskog nogometa. U ovom klubu se zadržao do ljeta 2014. godine, kada je prešao u Bristol City, ali i dalje je ostao u istoj ligi.

Već godinu dana kasnije s Bristolom je izborio plasman u Championship. Brzo je privukao pažnju nekadašnjeg velikana Leeds Uniteda. Sigurno je bila čast igrati za klub koji je nekada osvajao englesko prvenstvo i igrao polufinale Lige prvaka, ali Ayling ga je zatekao na dnu druge po jačini engleske lige.

Svojim zalaganjem i karakterom brzo se nametnuo kao jedan od kapetana momčadi, ali u drugom dijelu sezone 2017./18. teško je ozlijedio gležanj i propustio je 19 ligaških susreta.

Po okončanju te sezone klub je na mjesto trenera imenovao Marsela Bielsu, genijalnog Argentinca koji je odmah promijenio mentalitet cijele momčadi i pretvorio je u ekipu koja se bori za ulazak u Premiership.

S 29 godina debitirao je u najjačoj ligi i postao jedan od najboljih

U prvoj sezoni nisu uspjeli u tom cilju, ali su godinu dana kasnije osvajanjem Championshipa nakon 16 godina čekanja izborili povratak u Premiership.

Bielsa je zadržao skoro sve igrače koji su Leeds vratili u ligu pa je tako i Ayling imao jednako važnu ulogu kao i ranije.

Kako je sezona odmicala, njegove predstave sve su više dolazile do izražaja, a unatoč činjenici da je kasno debitirao u Premiershipu, on se vrlo brzo prilagodio ligi koja se smatra najjačom na svijetu. O ovome govore i brojke.

Ove je sezone počeo 29 utakmica u ligi, a samo jednu nije odigrao do kraja. Sa 77 oduzetih lopti drugi je najbolji igrač cijelog prvenstva, a skupio je ukupno 1496 točnih dodavanja, po čemu je na visokom 11. mjestu ljestvice svih igrača Premiershipa.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Pošto Bielsa želi da njegova momčad kontrolira igru kroz posjed i visoki pritisak, igrači Leedsa imaju mnogo duela i dodira s loptom, a Ayling u tome prednjači. Osvojio je 209 duela i po tome je peti igrač lige, a u broju dodira s loptom je drugi u cijelom prvenstvu (2639).

Riječi engleskog izbornika dovoljno govore o njegovom uspjehu

Odličnom formom privukao je i pažnju izbornika Engleske koji ga je spomenuo kao jednog od bekova koje prati. Uspoređujući najbolje desne bekove Engleske Southgate je spomenuo i 29-godišnjaka koji u najvećem rangu igra tek prvu sezonu.

"Reece James i Kieran Trippier imaju izvrsne sezone, a u sjajnoj formi je i Kyle Walker u Manchester Cityju. Imamo i druge igrače u ovoj ligi koji igraju dobro na toj poziciji, a to su Matty Cash iz Aston Ville i Luke Ayling iz Leedsa", rekao je izbornik Engleske.

Minimalne su šanse da Ayling debitira za Englesku, ali sama činjenica da ga izbornik spominje i uspoređuje s bekovima Chelseaja, Atletico Madrida i Manchester Cityja dovoljno govori o njegovom napretku, koji je vrijedan pažnje.

Vrhunski nogomet s vremena na vrijeme ponudi priče o ustrajnosti. Ayling je junak jedne od njih.

Pročitajte više