ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

ATALANTA - PSG 1:2 Parižani gubili do 90. minute pa zabili dva gola za polufinale

Foto: Getty Images/Guliver Image

PSG je u nevjerojatnoj utakmici u Lisabonu pobijedio Atalantu 2:1 i plasirao se u polufinale Lige prvaka.

Mario Pašalić doveo je Atalantu u vodstvo u 27. minuti da bi Parižani u infarktnoj završnici došli do pobjede. Prvo je Marquinhos u 90. uz puno sreće izjednačio, a u trećoj minuti sudačke nadoknade prolazak PSG-u donio je Maxim Choupo-Moting.

Iako je bila na pragu polufinala, Atalanta je odigrala jednu od najlošijih utakmica ove sezone i pravo je čudo da PSG nije puno ranije i puno uvjerljivije riješio ovaj susret.

Za to je najzaslužniji Neymar koji je promašio dvije šanse kakve nije vjerojatno nikad u životu, ali upravo on je u završnici asistirao za izjednačenje i pokrenuo akciju iz koje je PSG došao do pobjede.

Riskantna igra Atalante funkcionirala je pola sata

Atalanta je od prve minute igrala vrlo riskantno, s jako visoko postavljenom obranom koja je griješila i ostavljala brzim PSG-ovim igračima jako puno prostora iza svojih leđa. Talijani su bili opasni prema naprijed pa je već u 3. minuti Papu Gomez mogao dovesti svoju momčadi u vodstvo, ali je iz jako dobre pozicije pucao ravno u Navasa.

No u sljedećem napadu PSG je morao povesti. Atalantina obrana je praktički na centru loše postavila ofsajd zamku i Neymar je u 4. minuti potpuno sam krenuo na Sportiella. Ušao je u šesnaesterac, namjestio se i onda s deset metara neshvatljivo promašio gol za cijeli metar.

Uzvratila je Atalanta u 11. minuti kad je Bernat zaboravio Hateboera na drugoj stativi, ali Nizozemčev udarac glavom Navas je odbio u korner. Osam minuta kasnije opet je Atalantina obrana ispala i Neymar se ponovno sjurio prema golu. Ovaj put iskosa s desne strane, ali je Brazilac u velikoj šansi prema Sportiellu uputio nešto između udarca i asistencije Icardiju i lopta je otišla bezopasno pokraj gola.

Krasan gol Pašalića

Kako se bližila sredina poluvremena PSG je sve jače stiskao i onda je Atalanta povela. Nakon brze akcije po desnoj strani, lopta se o Zapatinu nogu odbila točno u korak Marija Pašalića koji je sjajnim udarcem lijevom nogom probio Navasa za 1:0.

Primljeni gol nije pokolebao Francuze pa se već u sljedećem napadu Neymar krasno oslobodio Pašalića, ali je njegov odličan udarac s ruba kaznenog prostora otišao pokraj gola. Atalanta je padala, Neymar ih je prolazio kako je htio, ali je u 42. minuti opet nevjerojatno loše reagirao u čistom ziceru.

Hateboer je vratio prekratku loptu Sportiellu, Neymar ju je presjekao te izbio iskosa s lijeve strane pred gol, ali je u čistoj šansi pucao nekoliko metara pokraj gola. Tako su Talijani nekako preživjeli do poluvremena iako je bilo jasno da s ovako riskantnom igrom neće moći izdržati do kraja. No malo tko je očekivao takvu završnicu...

Očekivao se dodatni pritisak PSG-a od samog početka drugog poluvremena, no iako su dominirali, Francuzi nisu stvarali šanse. Čekao se samo ulazak Mbappea, koji je protiv ovako postavljene Atalantine obrane trebao imati puno prostora, a kad se to dogodilo, u 60. minuti počeo se stezati obruč oko Sportiellova gola.

Mbappe razvukao Atalantinu obranu

Do tada visoko postavljenu obranu Gasperini je nakon Mbappeova ulaska spustio bliže golu što je značilo da će PSG biti sve bliže šesnaestercu. Thomas Tuchel napravio je sjajan posao s izmjenama jer je nakon Mbappea umjesto Herrere i Gueyea uveo Paredesa i Draxlera koji su ubrzali PSG-ovu igru. U 74. minuti Mbappe je pobjegao po lijevoj strani, ušao u šesnaesterac i u čistoj šansi gađao prvi kut koji je Sportiello obranio. Dvije minute kasnije Neymar je prošao četiri igrača Atalante, ali je u odličnoj poziciji još jednom katastrofalno reagirao i pucao mlako i bezopasno.

U 79. minuti Tuchel je izvadio nevidljivog Icardija i uveo Choupo-Motinga, a u 80. minuti Mbappe je opet pobjegao obrani, ali mu je Palomino u zadnji trenutak ušao u blok. PSG je sve više stiskao i kad se činilo da će Atalanta nekim čudom izdržati, Talijanima se sve srušilo.

Tuchelove izmjene donijele preokret

Choupo-Moting je ubacio na drugu stativu, Neymar poslao loptu u peterac, a tamo je bio Marquinhos koji je zabio za 1:1 i, činilo se, produžetak. Igralo se pet minuta sudačke nadoknade, a PSG je, umjesto da čeka produžetak, jurnuo po pobjedu jer je bilo očito da Atalanta više jednostavno nema snage.

Curilo je na sve strane, a u trećoj minuti sudačke nadoknade akcija PSG-a bila je jednostavno prebrza. Neymar je na vrhu šesnaesterca savršeno proigrao Mbappea koji je poslao oštru loptu u peterac gdje je Choupo-Moting bio potpuno sam i zakucao loptu u prazan gol za senzacionalni preokret.

Tako je PSG potpuno zasluženo ušao u polufinale u kojemu će sljedećeg utorka igrati s pobjednikom susreta Leipzig - Atletico.

Pročitajte više