Atraktivna atletska imena priredila ugodnu večer uz Savu

DANAS je na stadionu Mladosti uz Savu održan 54. međunarodni atletski Grand Prix miting Zagreb ´04, popularni Hanžek. Blanka Vlašić osvojila je drugo mjesto u skoku u vis, dok je Siniša Ergotić bio treći u skoku u dalj.

Miting je otvoren natjecanjem u bacanju kladiva za žene. Ivana Brkljačić osvojila je tek peto mjesto sa hicem od 66.74 metra, koji je bacila u prvoj seriji, dok je naša druga predstavnica, Sanja Gavrilović, osvojila sedmo mjesto sa najboljim hicem od 63.09 metara, ali to je ionako u domeni njenih mogućnosti. S druge strane, Brkljačić je podbacila, a to nas ne čudi jer je njena forma već duže vrijeme loša.

Ipak, bacanje kladiva se pokazalo vrlo zanimljivim jer su čak četiri bacačice spravu bacile preko 70 metara, a najviše europska prvakinja Olga Kuzenkova, čak 71.91 metar.

Bacanje kugle za muškarce je po imenima, a i po rezultatima, bila najlošija disciplina ovogodišnjeg Hanžeka. Prvo mjesto osvojio Slovenac Miran Vodovnik s hicem od 20.19 metara, dok su iza njega bila dva hrvatska reprezentativca. Drugi je bio Nedžad Mulabegović koji je kuglu bacio 19.95 metara, a to je njegov najbolji rezultat sezone. Unatoč trećem mjestu Edis Elkasević je podbacio. Njegov hitac od 18.48 metara bio je ispod očekivanog.

Svjetski juniorski prvak i vlasnik srebrne medalje na dvoranskom svjetskom prvenstvu, Xiang Liu, bio je najbrži u 54. Memorijalnoj utrci "Boris Hanžeković". Kinez je 110 metara s preponama istrčao za 13.25 sekundi. Drugo mjesto osvojio je europski viceprvak Latvijac Stanislav Olijars s rezultatom 13.46, dok je treći bio Bugarin Živko Videnov s rezultatom 14.06. Hrvatski rekorder Jurica Grabušić osvojio je šesto mjesto otrčavši stazu za 14.14 sekundi. Ipak, dojma smo da je mogao bolje.

Glavna utrka zagrebačkog mitinga uspjela je tek iz četvrtog pokušaja. Utrku je završilo šest natjecatelja, a diskvalificirani su bili prošlogodišnji pobjednik Duane Ross, te vlasnik šestog rezultata ove sezone Brazilac Redelen Dos Santos. Ovo je još jedan pokazatelj da nedavne promjene u atletskim pravilima u vezi s preranim startom nisu donijele ništa dobroga.

Siniša Ergotić osvojio je treće mjesto u skoku u dalj u kojem su prva tri skakača bili unutar tri centimetra. Hrvatski olimpijac skočio je 7.98 metara u drugom pokušaju, a kako je obnovio ozljedu lista na nozi morao je propustiti posljednje tri serije.

Prvo mjesto s daljinom od 8.01 metara osvojio je Bugarin Nikolaj Atanasov, dok je centimetar kraći bio Osbourne Moxey sa Bahama.

U disciplini koja je pobuđivala najviše interesa, ženskom skoku u vis, Blanka Vlašić je kao i prošle godine osvojila drugo mjesto. Preskočila je 197 cm, a u dva navrata je umalo preskočila i 200. Pobjednica ove discipline je već redovita gošća Zagreba, Južnoafrikanka Hestrie Cloete s preskočenih 200 cm, dok je treće mjesto osvojila Kristina Kaltcheva iz Bugarske koja je preskočila 194 cm. Nevena Lenđel osvojila je sedmo mjesto preskočivši svega 185 cm, ali to su otprilike i njene mogućnosti.

Od ostalih hrvatskih atletičara svakako treba spomenuti Nikolinu Horvat koja je na 400 metara s preponama osvojila sedmo mjesto otrčavši stazu za 59.52 sekunde, što je ujedno i novi državni rekord.  Andrea Ivančević je na 100 metara s preponama osvojila šesto mjesto s rezultatom 13.64, a to je njen novi osobni rekord. Josip Šoprek osvojio je peto mjesto u utrci na 200 metara s rezultatom 21.35.

Željko Vincek je u utrci na 400 metara osvojio peto mjesto otrčavši solidnih 46.95. Dejan Vojnović bio je sedmi u utrci na 100 metara, a njegov rezultat 10.49 nije za odbaciti. U utrci na 1500 metara nastupio je Branko Zorko koji je pokušao izboriti olimpijsku normu, ali kako se čini, Branko neće u Atenu. Utrku je završio deseti s rezultatom 3:39.64, a za normu mu je nedostajalo 1.64 sekunde. Teško Branko, teško.

Ove godine nije oboren niti jedan rekord mitinga, a to je do sada bila praksa. Skoro pa po tradiciji je svake godine rušeno po nekoliko rekorda.

Posjeta na stadionu Mladosti bila je nešto slabija nego prijašnjih godina, a krivica se može pripisati organizatoru koji je povisio cijene karata za ovogodišnji miting. Ipak, organizator je ove godine napravio i jednu pametnu stvar. Nakon što su prošle godine zvijezde mitinga na predstavljanju konji vukli u kočijama, pa je kao posljedicu jedan konj ostavio svoj "ručak" nasred tartana, ove godine zvijezde su dovedene na old-timer motociklima. Kapanje ulja nismo zapazili.

Izjave

Ivana Brkljačić
Jako sam razočarana bacanjima. Vjerovala sam da u Zagrebu mogu baciti preko 70, pa čak i 72 metra. Jako loše sam se osjećala na zagrijavanju. Dosad sam na svim natjecanjima bacala preko 69 metara i bojim se da bi mi ovaj podbačaj mogao poljuljati motivaciju pred Olimpijske igre.

Siniša Ergotić
Na žalost, ponovila se ozljeda lista s Kupa Europe iz Bugarske. Simptomi su potpuno isti i sada ću trebati par dana da mirovanja. Imam plan da uzmem malo dužu pauzu, do 20. srpnja, dok se ozljeda ne zaliječi i stabilizira tako da se mogu normalno spremati za Atenu. Današnji nastup bio je čisto solidan. Žao mi je što nisam izdržao cijelo natjecanje jer bi sigurno skočio preko osam metara, a spremam se za preko 8.20 i pitanje trenutka je kada ću preskočiti tu udaljenost.

Hestrie Cloete
Zadovoljna sam jer sam ostvarila najbolji rezultat sezone. U Zagrebu uvijek želim preskočiti dva metra. Nisam sigurna da li je to zbog publike, Blanke ili mi odgovara stadion. Danas sam pokušala oboriti rekord Hanžeka. Ipak, čini mi se da je kod mene još uvijek prerano za 202 centimetra.

Vedran Prga, Matko Rak

Pročitajte više