Azerbajdžan, Rumunjska i Rusija ispali iz utrke za EP 2012

Iako će tek u studenome ove godine biti objavljeno koje su tri kandidature ušle u uži izbor za domaćinstvo Europskog nogometnog prvenstva 2012., Hrvati i Mađari, koji su priložili zajedničku kandidaturu, imaju razloga već danas staviti šampanjac na hlađenje. Naime, iz utrke za organizaciju EPa povukla su se tri naša suparnika Azerbajdžan, Rumunjska i Rusija. L

Do četvrtka u ponoć, kada je istekao zadnji rok za predaju kandidacijskih dosjea, u sjedište Europske nogometne federacije stigli su materijali hrvatsko-mađarske kandidature, zatim zajednička kandidatura Poljske i Ukrajine, te pojedinačne kandidature Grčke, Italije i Turske, objavila je danas Uefa.

Materijali iz Azerbajdžana, Rumunjske i Rusije nisu stigli u Nyon do četvrtka u ponoć, i to znači da su oni ispali iz utrke za domaćinstvo EP 2012.

"Uefa je oduševljena pokazanim zanimanjem za domaćinstvo EP-a 2012. Sada nam predstoji temeljita procjena pristiglih dosjea", priopćeno je iz Uefe.

Materijali hrvatsko-mađarske kandidature sadrže više od 700 stranica i pisani su na engleskom jeziku. Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković uvjeren je kako imamo velike šanse da dobijemo organizaciju EP-a, a najveći konkurent nam je Italija.

No, Italija je već dva puta bila domaćin EP-a, 1968. kada su na završnici sudjelovale četiri reprezentacije, i 1980. godine, kada se za naslov borilo osam momčadi. Također, treba reći da Uefa preferira zajedničke kandidature i smatra se da je Portugal bila posljednja zemlja koja je samostalno bila domaćin EP-a. Iako to nije službeni stav Uefe, treba podsjetiti da su 2000. domaćini EP-a bili Nizozemska i Belgija, a da će se EP 2008. održati u Austriji i Švicarskoj.

Koje će tri kandidature ući u uži izbor odlučit će Izvršni odbor Uefe 7. studenoga ove godine. Konačna odluka o domaćinu bit će donijeta u prosincu 2006.

Europsko nogometno prvenstvo je treći najjači sportski događaj na svijetu, odmah nakon nogometnog SP-a i olimpijskih igara.

(Hina) ximl yiml

Pročitajte više