Barca se uzda u povijest: Katalonci posljednji srušili Chelsea u njegovu dvorištu

NAKON što je Manchester United suvereno pobijedio Arsenal u dvije utakmice te ukupnim rezultatom 4:1 dohvatio finale Lige prvaka u Rimu, večeras bi trebali svjedočiti puno neizvjesnijem dvoboju između Chelseaja i Barcelone. Podsjetimo, u prvoj se utakmici Chelsea branio, branio i na kraju uspješno obranio te se u London vratio s priželjkivanih 0:0.

Za očekivati je da ćemo opet svjedočiti tvrdoj utakmici u kojoj će Chelsea više razmišljati o svojim nego protivničkim vratima, dok će Barcelona pokušati konačno probiti taj londonski bedem koji forsira njihov menadžer Guus Hiddink.

Katalonci imaju velikih problema s obranom te bi to mogla biti olakotna okolnost za domaćina. Podsjetimo, Rafa Marquez je ozlijeđen u prvom ogledu između ova dva protivnika i dugo će izbivati s travnjaka, dok Carles Puyol ne može nastupiti zbog žutih kartona. To znači da će Abidal vjerojatno biti transformiran u sredinu obrane zajedno s Piqueom dok će njegovo mjesto lijevog beka zauzeti Sylvinho. Upitan je i Thierry Henry koji ima ozbiljnih problema s koljenom. Na njegovo bi mjesto mogao možda ući Krkić. Guus Hiddink s druge strane nema većih problema sa izostancima.

Vjerojatni sastavi:

Chelsea: Čech, Terry, Alex, Cole, Ivanović, Essien, Ballack, Lampard, Malouda, Anelka (Kalou), Drogba

Barcelona: Valdes, Pique, Abidal, Sylvinho, Alves, Toure, Xavi, Iniesta, Messi, Henry (Krkić), Eto'o

Guardiola: Cilj je nametnuti svoj stil i zabiti golove

"Pokušat ćemo igrati oko njih, nametnuti svoj stil i zabiti golove. Nećemo izbjegavati fizički kontakt iako im je to najveća kvaliteta. Stalno vas pritišću, a kad izgube loptu, jako se trude vratiti je natrag."

Osvrnuo se trener Barcelone i na Therryja Henryja, napadača koji je trenutno u ponajboljoj formi. Upitno je i dalje hoće li on biti spreman. Prve informacije su govorile da će pauzirati dva tjedna, no onda se ipak našao u avionu za London.

"Koga god uvrstim u sastav, natjecat će se, boriti i napraviti dobar posao. Oni će ući u utakmicu misleći kako im je ovo utakmica života i reći ću igračima da se na to pripreme."

Messi: Ne očekujem da će se Chelsea otvoriti

Argentinski čarobnjak ne očekuje da će Englezi igrati išta drugačije od utakmice u Barceloni.
 
"Ne očekujem otvorenu utakmicu, ali ako će Chelsea više riskirati u napadu to će nama olakšati igru jer kad Barceloni date prostora uvijek je opasna. Uvjeren sam da možemo u finale", kaže Lionel Messi.

Hiddink: Ovo je možda posljednja prilika jedne generacije

Menadžer Chelseaja Guus Hiddink kaže kako mnogi igrača u njegovoj momčadi ove sezone moraju osvojiti Ligu prvaka, jer možda novu priliku neće dobiti (Lampard, Drogba, Anelka, Ballack op.a.)

"Očito je da je Chelsea dobra momčad i da igrači imaju veliku želju. To su pokazali prethodnih sezona u Ligi prvaka sa čak 5 polufinala u 6 sezona. Ovi igrači nemaju još pet ili šest godina kako bi iskoristili priliku. Mnogim je igračima ovo posljednja prilika da postignu ono što žele", kaže Hiddink.

Iznio je i svoj recept za pobjedu nad ubojitom Barcelonom.

"Moramo igrati inteligentno i sa srcem. Barcelona je najbolja momčad u Europi i moramo igrati paziti jer će svaka naša pogreška biti kažnjena. Ali ne može se igrati bez emocija. Ako to dvoje možemo povezati, imat ćemo jako dobru utakmicu", smatra Hiddink.

Samouvjereni Drogba: Mi imamo više igrača koji mogu postići pogotke

Bjelokošćanski napadač Chelseaja i zapravo glavna napadačka poluga Guusa Hiddinka, Didier Drogba, kaže kako se raduje večerašnjoj uzvratnoj utakmici. Smatra da njegova momčad ima dovoljno kvalitete za prolaz u finale preko Barcelone.

"Messi, Henry,Eto`o, Iniesta, svaki od njih može zabiti, ali mi imamo više igrača koji mogu zabiti gol. Zabijaju i naši vezni i obrambeni igrači, tako da golovi mogu doći iz bilo koje pozicije", smatra Drogba.

Drogba ističe kako će menadžer Hiddink donijeti odluku u kojoj će napadačkoj formaciji Chelsea večeras zaigrati i tko će biti napadački dvojac, ili možda čak trojac, odluči li Hiddink kojim slučajem napasti osakaćenu Barcinu obranu.

"Pokazali smo da možemo pobjeđivati sa dvojicom u napadu kao i u formaciji 4-3-3, a na treneru je da odluči. Bit ću jako sretan što sam na terenu što god trener odlučio. Uživam u ovakvim trenucima, rijetki su u karijeri nogometaša", zaključuje Drogba.

Čech: Trebamo ponoviti prvu utakmicu

Peter Čech kaže kako je 0:0 iz prve utakmice dobar zalog za uzvratni ogled na Stamford Bridgeu.

"U rijetkoj smo situaciji jer smo s Barcelonom igrali već nekoliko puta, ali ovo je prvi put da nakon prve utakmice obje momčadi dolaze na Stamford Bridge bez golova. Naša organiziranost u prvoj utakmici bila je savršena i trebamo to ponoviti. Iako je svakoj momčadi teško doći na Stamford Bridge i pobijediti, Barca može proći i sa remijem. Oni su ekipa koja želi napasti i uvijek igraju na pobjedu. Mislim da neće promijeniti svoju taktiku".

Statistika: Barca je posljednja srušila Chelsea u njegovu dvorištu

Barcelona je u posljednje dvije sezone ispala od engleskih predstavnika u Ligi prvaka. Prošle sezone u polufinalu ih je izbacio Manchester United, a sezonu prije u osmini finala Liverpool.

Treba svakako istaknuti da je prošle sezone bila slična situacija za katalonski klub. U prvoj su utakmici s Unitedom odigrali 0:0 kao i ove godine s Chelseajem da bi u uzvratu izgubili 1:0.

Barca je ove sezone na gostovanjima postigla 14 golova u pet utakmica. Izgubili su jedino u pretkolu protiv Wisle Krakow, 1:0.

Chelsea na Stamford Bridgeu nije izgubio posljednjih 17 utakmica, od veljače 2006. Tada ih je baš svladala Barcelona, bilo je 2:1 u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka.

I.G./M.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više