EUROPSKA KOŠARKA

Baskonia je nakon deset godina opet prvak Španjolske u košarci

Foto: Facebook

KOŠARKAŠI Baskonije novi su prvaci Španjolske. Momčad crnogorskog stručnjaka Duška Ivanovića u finalu je sa 69:67 pobijedila Barcelonu koju vodi Srbin Svetislav Pešić.

Prvi put nakon 2010., kad je također na klupi bio Ivanović, Baskonia je osvojila naslov španjolskog košarkaškog prvaka i to opet protiv Barcelone. Katalonci pak čekaju na naslov od 2014. godine.

Barca je vodila do sredine treće četvrtine

Baskonia je na turniru u Valenciji u polufinalu svladala domaćina turnira, a večeras i favoriziranu Barcelonu. Činilo se da će Baski izgubiti finale, ali uspjeli su se izvući.

Nakon početnih 15:9 za Baskoniju, Barcelona je na pogon Thomasa Heurtela napravila seriju 16:2 na prijelazu iz prve u drugu četvrtinu i preokrenula na 26:17. Do kraja poluvremena razlika se održavala na nekih pet-šest poena prednosti za Barcelonu i tako je bilo sve do polovice treće četvrtine kad je Baskonia napravila 14:4 i prešla u vodstvo.

Bilo je napeto do zadnje sekunde

Do kraja se igralo u egalu koji je svoj vrhunac dosegnuo polovicom zadnje četvrtine. Pri rezultatu 64:64 Baskonia je zabila tricu, a u sljedećem napadu Oriola je pogodio samo jedno slobodno bacanje za -2. Nisu igrači Duška Ivanovića iskoristili sljedeći napad, a na drugoj strani je Oriola ovog puta pogodio oba slobodna i izjednačio.

No sjajna akcija iz auta otvorila je prostor Lucasu Vildozi koji je ostao sam ispod koša i pogodio za 69:67. Zadnji napad tricom je pokušao riješiti Corey Higgins, ali je promašio i moglo je početi veliko slavlje Baskonije.

Vildoza je bio i prvi strijelac prvaka sa 17 poena i bitne dvije trice u povratku uz posljednji koš, a 14 je dodao Toko Šengelija.

Kod Barcelone je Heurtel ubacio 21, a 14 je uz posljednji promašen šut zabio Higgins. Ante Tomić je kao kapetan poraženih za samo 17 minuta uputio jedan šut i pogodio ga za dva poena, a dodao je šest skokova.

Podsjetimo da je momčad Baskonije u sezonu poveo Velimir Perasović, ali ju je preuzeo i do naslova odveo njegov suigrač iz legendarne Jugoplastike Duško Ivanović.

Pročitajte više