Baturina možda neće igrati na Poljudu. Jakirović vuče potez koji dosad nikad nije?

Foto: EPA

HAJDUK i Dinamo u subotu u 19:30 igraju derbi 28. kola SuperSport HNL-a. Hajduk trenutačno ima četiri, a Dinamo pet bodova manje od Rijeke, koja će nešto ranije odigrati utakmicu u gostima kod Rudeša. Dinamo ima i utakmicu manje od Rijeke i Hajduka i eventualnom pobjedom bi se potpuno vratio u borbu za naslov.

Oba trenera imaju probleme s ozljedama. Dinamu se zdravstvena situacija poboljšava, ali ima puno rekonvalescenata za koje je upitno u kakvom su stanju i mogu li na Poljudu odigrati ozbiljnu ulogu. Jedan od njih je i desetka ekipe Martin Baturina. Sergej Jakirović će biti u velikim problemima ako bude morao odigrati bez njega, ali imat će barem tri rješenja za taj problem.

Prva opcija: ratnička sredina terena

S obzirom na to da se Dinamo u derbijima i europskim utakmicama postavlja dosta konzervativno, moguće je da će eventualni izostanak Baturine Jakirović pokušati kompenzirati sasvim drugačijim profilom vezne linije.

Očekuje se da će Josip Mišić i Petar Sučić biti tradicionalni par u srcu veznog reda. No, njima bi se mogao pridružiti i Arijan Ademi, koji je u svom drugom mandatu u Dinamu rijetko bio starter, ali bi njegovo liderstvo i ratnički gard mogli biti od koristi u ovakvom susretu.

Još jedna, iako manje izgledna opcija, je i Tibor Halilović. Jakirović bi ovim rješenjem vjerojatno Hajduku jako otežao izgradnju napada i dolazak u završnicu, ali je jako upitno koliko bi Dinamo uspio kreirati.

Druga opcija: šansa karijere za Vidovića

Vjerojatno najjednostavnije rješenje, ono koje bi u teoriji zahtijevalo najmanje adaptacija u igri, jest da se umjesto Baturine gurne Gabriel Vidović kao njegova direktna zamjena. To bi za 20-godišnjaka bila najveća šansa u dosadašnjem dijelu karijere.

Kada je stigao na posudbu ove jeseni iz Bayerna, oduševio je već u prve dvije utakmice. U njima je dvaput asistirao i dvaput zabijao protiv Slaven Belupa i Rudeša, ali je otad utihnuo te je zabio tri gola i jednom asistirao u svim natjecanjima.

Grafika: SofaScore

Često su špekulacije nešto lošije igre išle i za time da je igrao na lijevom krilu, što mu nije primarna pozicija, i neki navijači su htjeli da mu Jakirović da šansu na poziciji desetke koja mu više odgovara. Za Vidovića je ostatak sezone i velika generalna proba jer Dinamo mora odlučiti najprije želi li, a onda i može li Bayernu platiti odštetu da on trajno postane igrač Plavih.

Treća opcija: veliko iznenađenje za Karoglana

Treće i najmanje izgledno rješenje je ono u kojem bi Jakirović donekle prilagodio formaciju i zaigrao s dvojicom napadača. Jedan od njih bi, naravno, i dalje bio Bruno Petković, ali bi sada imao puno veću slobodu spuštati se po loptu u zonu gdje inače operira Baturina i preuzeti dio njegovih dužnosti na sebe.

Uz njega bi u tom scenariju šansu dobili ili Fran Brodić ili Sandro Kulenović, koji su dosad pokazali da su solidne rotacijske opcije, ali nisu dobili puno prilika od prve minute u važnim utakmicama. Mi vas pitamo - koje bi od navedenih rješenja bilo najbolje za Dinamovog trenera?

Pročitajte više