Bayern bi demolirao PSG da je manje trčao

Foto: Profimedia

BAYERN München je u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka pobijedio PSG u Parizu s 1:0. Jedini gol u utakmici zabio je bivši igrač Parižana Kingsley Coman, a prvak Francuske na kraju može biti zadovoljan činjenicom da će u Njemačkoj loviti samo jedan gol zaostatka.

Gledali smo dominantan Bayern koji je od prve pa skoro do posljednje minute kontrolirao sve što se događa na terenu. PSG je oživio u zadnjih petnaestak minuta, kada je u igru ušao Kylian Mbappe, najmoćniji igrač današnjice. Sve prije toga nije bila samo jedna loša utakmica, nego velika sramota Francuza i njihovog trenera Christophea Galtiera.

Neopisivo je teško učiniti Messija i Neymara bezopasnim. Trener PSG-a je to uspio

Svim klubovima na svijetu se može dogoditi loša utakmica. PSG u jednu ruku ima solidno opravdanje za slabiju izvedbu. Mbappe nije bio dovoljno spreman da odigra cijelu utakmicu, Lionel Messi je i dalje u polurehabilitacijskjoj fazi nakon Svjetskog prvenstva i teško je očekivati da će momčad čija su dva najbolja igrača odigrala sve utakmice na turniru biti prava u ovom dijelu sezone.

S druge strane, Galtier ima relativno lagodnu poziciju u prvenstvu, a vlasnici i navijači već godinama gledaju na Ligu prvaka kao na jedini važan projekt. Kada se uzme u obzir koliko je vremena imao za skautiranje suparnika i pripremu utakmice, onda je ono što smo gledali od francuskog kluba ispod svake razine.

Mbappe je odigrao zadnjih pola sata utakmice, a u posljednjih 15 minuta je PSG zaslužio dati bar jedan gol prema šansama koje je stvorio. Međutim, ostaje potpuno nejasno na koji je način Galtier mislio ugroziti suparnika sve dok se momčad nije zbog gola zaostatka odlučila otvoriti.

U prvih 70 minuta ogleda PSG je imao dva udarca prema golu (Bayern ih je imao 14), sedam oduzetih lopti manje od suparnika i 11 posto manje posjeda. Messija i Neymara je jako teško učiniti bezopasnim, ali Galtier je u tome uspio.

Galtier postavio jednu od najmoćnijih momčadi na svijetu kao da je Bayernu suprotstavio Cibaliju

Prvih 60 minuta PSG je proveo u dubokoj 4-4-2 zoni u kojoj je igrao potpuno neaktivnu obranu, a po osvajanju lopte su Messi i Neymar ostajali naprijed usamljeni među barem četvoricom protivnika. Doduše, Messi je u nekoliko navrata stvorio višak koji se kasnije nije realizirao, ali polagati nade u to da će Messi magijom nešto napraviti sam je daleko ispod nivoa vrhunskog trenera.

Galtier je postavio utakmicu kao da je protiv Bayerna na teren izveo niželigaša, a ne momčad koja u Mendesu i Hakimiju ima možda i najopasnije ofenzivne bekove na svijetu, Marquinhosa, Ramosa, Verattija i dva od tri najbolja napadača generacije. Bayern je velik i opasan protivnik, ali Galtier mora shvatiti da više ne vodi ni Nicu ni Lille, već klub od kojeg se očekuje konkurentnost u LP-u.

Bayernov jednostavan, ali efikasan plan

Nijemci su u napadu imali prilično jednostavan i očit, ali vrlo efikasan plan. Choupo-Moting, Leroy Sane i Jamal Musiala su se pozicionirali iza leđa Verrattija i Danila, što je skupljalo cijelu PSG-ovu formaciju.

To je ostavilo jako puno prostora na bokovima i krilima, a s obzirom na to da Neymar i Messi nisu pritiskali Bayernove stopere, ovi su bez problema dijagonalama pogađali (prvenstveno) Kingsleya Comana i Joaa Cancela.

Coman je odigrao izvanrednu utakmicu, a koliko je jasan plan Bayerna da njega dovodi u 1 na 1 situacije bio, pokazuje i heatmap. Loptu je gotovo jedino dobivao u tom dijelu terena, odakle je kreirao višak za svoju ekipu. 

Bayern bi demolirao PSG da je manje trčao

Iako mantre i floskule o želji i davanju 120% sugeriraju kako je u nogometu važno uvijek trčati što je više moguće, istina je da trčanje ponekad može biti kontraproduktivno, posebno kada je riječ o igri u fazi napada.

"Razlika je u tome što sada, kada pobjeđujemo, manje trčimo. Kad smo igrali lošije, previše smo trčali. U nogometu je bitno trčati što manje. Naravno, kada nemamo loptu, moramo trčati. Ali kada je imamo, moramo ostati na pozicijama i dopustiti lopti da trči umjesto nas", rekao je Pep Guardiola lani nakon pobjede protiv Brightona.

Sličan problem imao je i Bayern. Dominirao je utakmicom, često dolazio do zadnje trećine terena ili jako blizu nje, ali je dojam da je mogao i trebao kreirati puno više. To bi mu možda pošlo za rukom da je manje trčao.

U samoj završnici Bavarci su često previše rotirali, a Musiala i Sane su samoinicijativno napadali dubinu u nepripremljenim situacijama. To im nije dalo dodatnu dimenziju u završnici, već im je samo oduzelo igrače u međuprostoru koji su mogli kroz trokute i kombinatoriku probijati domaćina i kroz centralne koridore.

Nedostajalo je malo strpljenja da dominaciju pretvore u nešto konkretnije pred golom. Imali su veliku šansu demolirati PSG i riješiti pitanje pobjednika i prije uzvrata. Ovako će morati obraniti gol prednosti protiv momčadi koja igra loše, ali koja ima tri igrača koja u svakom trenutku mogu promijeniti ritam i tijek utakmice.

Pročitajte više