Beckham je Miami kupio za 25 milijuna dolara. Evo koliko sad vrijedi

Foto: EPA

EFEKT Lionela Messija vidi se otkako je objavio da stiže u Inter Miami, američki klub čiji je suvlasnik David Beckham. Kao najbanalniji primjer može se navesti porast broja pratitelja na društvenim mrežama. Inter Miami prije Messijevog dolaska imao je tek 900 tisuća pratitelja na Instagramu, a dan nakon objave taj je broj šest puta veći. Nagovještaj je to ogromne zarade koja će u klub i cijelu ligu stići ovim transferom.

Messi je imao sličan utjecaj i na PSG. U dvije godine pariški je klub od njega zaradio 700 milijuna eura te potpisao ugovore s deset novih sponzora. Prodaja ulaznica porasla je, kao i prodaja dresova. Također, od Messijevog dolaska samo je Real Madrid prodao više dresova od PSG-a. 

Krenulo je porukom

Upravo je Beckham najzaslužniji za prelazak Argentinca u američku ligu. Sve je krenulo jednom porukom 2018. godine. Nekadašnji engleski reprezentativac dobio je nagradu na 25. obljetnici MLS-a, a na društvenim mrežama mu se javio Messi i rekao mu da ga nazove za nekoliko godina. Beckham ga je, očito, nazvao i Messi je postao novi igrač njegovog kluba.

Najbolji nogometaš svih vremena nakon objave transfera uvjeravao je javnost da njegov transfer u Miami nema veze sa zaradom. Istina je da ima. I to s velikom zaradom. Messi je u MLS otišao kao slobodan igrač, a nitko točno ne zna kakav je bio njegov dogovor s Beckhamom. 

Pretpostavlja se da će Argentinac dobiti udio od Appleovog sponzorstva lige, koje vrijedi dvije i pol milijarde dolara za deset godina, te udio od Adidasovog sponzorstva. Apple bi, također, trebao snimiti i dokumentarnu seriju o Messiju, od čega bi također on imao zaradu.

Beckham napravio briljantan posao

No Messijev se profit ne može uspoređivati s onim koji su s godinama napravili Beckham i njegovi suradnici, braća Jorge i Jose Mas. Beckham je, naime, kad je stigao u MLS 2007. godine, uvjetovao da mu se dozvoli da kupi klub za 25 milijuna dolara.

U usporedbi s današnjim vrijednostima klubova u MLS-u, to se čini kao bagatela. Inter Miami kupio je 2014. godine, no trebalo mu je neko vrijeme dok ga upogoni. Klub je službeno predstavljen 2018. godine, a prvu utakmicu odigrao je 2020.

Do tad je vrijednost kluba porasla na 857 milijuna dolara. Messijev bi dolazak uz inflaciju i ostale faktore trebao tu vrijednost udvostručiti, što znači da će klub postati najskuplji u MLS-u. Vrijednost bi mu uskoro mogla premašiti milijardu i pol dolara.

Pročitajte više