BORBA ZA EURO

BiH - GRČKA 2:2 Grci iskoristili Pjanićevo isključenje i šokirali Zenicu

Foto: Pixsell

BIH I GRČKA odigrale su 2:2 u 2. kolu skupine J kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine,.

Rezultati by SofaScore

Ostane li Robert Prosinečki na kraju ovih kvalifikacija bez Europskog prvenstva, ovo bi mogla biti utakmica na koju će se godinama vraćati. Njegova reprezentacija imala je tri boda u rukama do 65. minute i onda u dvije minute sama sebi spektakularno pucala u nogu.

Teško se prisjetiti kad je BiH tako furiozno odigrala jedno poluvrijeme protiv neke respektabilne reprezentacije. Pjanić, Višća i društvo su jurnuli od prve minute i u prvih 15 minuta su, činilo se, riješili utakmicu. U 10. minuti je Pjanić majstorski izveo niski korner na vrh šesnaesterca. Na loptu je natrčao Višća, njegov prvi udarac netko je blokirao, no lopta mu se odbila ravno u noge i iz drugog pokušaja nije pogriješio.

Grci su bili potpuno izgubljeni. Griješili su u najosnovnijim dodavanjima i povukli se u krilo svojem golmanu Vlachodimosu koji je pet minuta kasnije napravio rijetko viđenu pogrešku. Pjanić je izborio slobodan udarac na 30 metara od gola. Namještao se na udarac, a grčki golman je zaključio da nema potrebe postavljati živi zid te je pred sebe stavio samo jednog igrača.

Bosnia & Herzegovina - Greece Rezultati uživo

Pjanić vjerojatno ni sam nije mogao vjerovati što vidi pa je snažnim i preciznim udarcem pogodio suprotni kut za velikih 2:0. Možda bi sve drukčije završilo da je Džeko u 21. minuti bolje reagirao kod ubačaja Pjanića iz kornera  i dotukao Grke.

Ovako su gosti, nakon što su jedva izvukli živu glavu iz otvaranja utakmice, polako počeli igrati pa je već u sljedećem napadu Bakakis odlično pronašao natrčalog Fortounisa, ali ovaj iz odlične šanse puca visoko preko gola. U 33. minuti Bouchalakis je ubacio s lijeve strane, Donis je pucao glavom, ali ravno u Šehića. 

Tako je BiH na poluvrijeme otišla s velikom prednošću koju je bez problema držala do 65. minute. Grci su stalno preskakali igru, vezna linija im nije postojala i nije izgledalo da će momčad Roberta Prosinečkog imati problema do kraja. A na kraju je mogla biti sretna i s bodom.

Kolovos ušao i razmontirao BiH

U 65. minuti Fortounis, najraspoloženiji grčki igrač, ulazi u kazneni prostor, a Šunjić ga potpuno nepotrebno gazi po stopalu za kazneni udarac. Grčka desetka sama je realizirala penal, a minutu kasnije domaćini su se potpuno raspali. Pjaniću je na centru lopta pobjegla, a na nju je krenuo Masouras. Pjanić je išao na loptu, ali ju je promašio i udario je Grka po nozi. Kontakta je definitivno bilo, ali plava "desetka" nije išla udariti Masourasa, niti je start bio tolikog intenziteta da je zaslužio isključenje.

No, Pjanić je morao izaći iz igre, a s njim kao da je izašla i Bosna i Hercegovina. Grci, kojih više od sat vremena nije bilo na terenu, najednom su se ohrabrili. Osjetio je to i njihov izbornik Angelos Anastasiadis koji je odmah u igru uveo Kolovosa koji je prelomio susret.

Kolašinac je u 69. minuti mogao odvesti BiH na 3:1, ali mu je Vlachodimos obranio i nakon toga su se domaćini povukli u bunker i samo čekali kad će im Grci zabiti. Mogli su u 77. minuti kad je Šehić obranio udarac Kolovosa iskosa s par metara, a četiri minute kasnije isti igrač je majstorski pobjegao obrani i zavrnuo u sredinu, ali je netko od braniča BiH na vrijeme izbio loptu.

Grci su raširili igru na krila i razvukli deficitarnu domaću momčad koja nije znala da li da se skupi u sredinu ili pokuša zatvoriti krila s kojih je dolazila najveća opasnost. Odabrali su prvu opciju i u 85. minuti primili drugi gol. Zeca je ubacio s desnog krila, previše Grka bilo je na vrhu peterca i Kolovos je glavom prekrasno zabio u rašlje za potpuni muk na Bilinom polju.

Da je netko Prosinečkom u tom trenutku ponudio da utakmica završi, odmah bi prihvatio jer je u 89. minuti mogao ostati i bez boda. U gužvi u šesnaestercu jedan od grčkih igrača imao je čisti udarac za 2:3, ali se Šehić bacio na loptu i blokirao u zadnji trenutak.

Bosna i Hercegovina u lipnju ima dva nezgodna gostovanja, u Finskoj i Italiji. U Helsinkiju sigurno neće biti Pjanića, a možda ni u Italiji, ako UEFA ne bude imala milosti. S njim se BiH može potući s Talijanima, ali bez njega nema previše šanse.

Pročitajte više