Bili su Cityjev najbizarniji transfer. Što se dogodilo s njima?

Foto: EPA

THAKSIN SHINAWATRA preuzeo je Manchester City 2007., ciljajući "svjetsku dominaciju", ali dovođenje trojice nepoznatih tajlandskih nogometaša bilo je čudan način da je pokuša postići, piše Planet Football. Svojedobno je razgovarao s bivšim engleskim izbornikom Sven-Goranom Erikssonom o ludoj godini koju je proveo kao menadžer pod Shinawatrom, koji je prestao razgovarati s njim dok je City nakon sjajnog starta padao do devetog mjesta u Premier ligi.

Jedna od čudnijih fusnota Shinawatrine vladavine bilo je potpisivanje ugovora s trojicom tajlandskih igrača - Teerasilom Dangdom, Kiatprawutom Saiwaeom i Sureejem Sukhom - koji nikad nisu ubilježili službeni nastup za klub. Zapravo, zbog lošeg renkinga tajlandske reprezentacije ni jedan od njih nije imao uvjete za dobivanje radne dozvole u Engleskoj.

Kao što je Javi Garrido 2017. rekao za ITV: "Kad takva osoba dođe na čelo kluba, može pokušati poboljšati igrače iz vlastite zemlje i mislim da je to razlog što su doveli igrače iz Tajlanda."

Jedini put Cityjev dres ovaj trojac je navukao nakon kraja sezone 2007./08., kad su ušli u prijateljskoj utakmici protiv All-Stars XI tajlandske lige. City je izgubio 3:1, a Dangdi je poništen gol. Planet Football istražio je kakve su karijere ta tri igrača ostvarila i što je ispalo od Cityjevih najbizarnijih prinova.

Teerasil Dangda

Dangda je imao samo 19 godina kad se pridružio Cityju, nakon što je bio nekorišteni član tajlandske reprezentacije na Azijskom kupu tog ljeta, i poslan je na posudbu u švicarski Grasshoppers, gdje također nije uspio ostvariti službeni nastup za prvu momčad. Ipak, napadač tvrdi da mu je vrijeme u Europi pomoglo.

"Vrijeme u Cityju koristilo mi je jer sam stekao vrijedna iskustva", rekao je Dangda za FIFA-u 2011. "Pomoglo mi je da s amaterske razine prijeđem na profesionalnu. Proširilo mi je vidike i naučilo me važnosti zauzimanja pravog stava kako bih se poboljšao. Najvažnije, pomoglo mi je da odlučim nastaviti nogometnu karijeru.

Morao sam se prilagoditi europskom načinu discipline i mentalitetu. Naučio sam da moram imati samopouzdanje te tako razbiti neke azijske tradicionalne društvene vrijednosti kao što je zakon starijeg."

Nakon godine dana u Cityju Dangda je otišao i ostvario impresivnu karijeru, pomogavši Muangthong Unitedu - za koji je igrao uz Robbieja Fowlera i Jaya Bothroyda - da osvoji brojne naslove i izazove veliko zanimanje u Europi.

Fowler je i sam izdvojio Dangdu u pohvalama, rekavši za FourFourTwo: "Mislim da je strašan igrač koji ima sve. Mogao bi biti što god poželi na nogometnom terenu."

Provodio je vrijeme na probama u QPR-u, Getafeu i Atletico Madridu (kroz partnerstvo s Muangthongom), a želio ga je i Trabzonspor. Dangdin najznačajniji potez je posudba u Almeriju, gdje je postao prvi nogometaš iz Jugoistočne Azije koji je nastupio u La Ligi, a i zabio je u pobjedi 4:3 nad Real Betisom u Kupu kralja.

Još je aktivan s 35 godina, kapetan je tajlandske reprezentacije, za koju je postigao 51 gol u 111 nastupa. Nakon više od 10 godina, 2020. je napustio Muangthong i sad igra za BG Pathum United.

Kiatprawut Saiwaeo

Dok je Dangda iskoristio vrijeme u Cityju kao odskočnu dasku, Saiwaeo nije baš dosegnuo visine poput svog suigrača. Stoperu je bila 21 godina u trenutku transfera, ali nije se uspio nametnuti prvoj momčadi Club Bruggea na posudbi iz Cityja.

Nakon što je napustio Englesku, vratio se u Tajland i većinu karijere proveo igrajući za Chonburi i Chiangrai United, sakupivši i 36 nastupa za reprezentaciju. No, morao se umiroviti sa samo 32 godine zbog kronične ozljede koljena.

Suree Sukha

"Vjerujem u sebe, vjerujem da mogu uspjeti, ovo nema nikakve veze s politikom", rekao je Sukha po dolasku u City. "Sjajno je što tajlandski igrači imaju ovu priliku. Želim odraditi dobar posao u Cityju. Thaksin je vlasnik i želi poboljšati tajlandski nogomet. U tome nema ništa loše."

Nažalost, tajlandski izbornik Charnwit Polcheewin nije dobio obavijest. "Znamo da je ovo politički potez, ali nije to jedini razlog", rekao je Polcheewin, iako je vjerovao da 24-godišnjak može imati učinak u Engleskoj.

"Vidio sam Sureejeve izvedbe na probi u Manchesteru, bio je odličan i Sven je bio impresioniran. Apsolutno vjerujem da je to bila Svenova odluka, a ne Thaksinova. Mislim da Suree može uspjeti jer City ima problema na poziciji desnog beka. Tamo će znatno napredovati."

Sukha - koji je ostvario 68 nastupa u šest godina igranja za reprezentaciju - bio je najiskusniji od trojca u trenutku transfera, u City je stigao s 24 godine. S Dangdom su ga poslali na posudbu u Grasshoppers, a iznenadit ćete se kad čujete da nije uspio ostvariti nastup za prvu momčad.

Zatim je slijedio Saiwaeoa u Chonburi i imao mnogo uspjeha u Buriram Unitedu pod vodstvom Alejandra Menendeza, bivšeg šefa juniorske momčadi Real Madrida. Otkako je 2016. napustio Buriram, u četiri godine promijenio je četiri tajlandska kluba i 2020. se umirovio.

Pročitajte više