SLAVEN BILIĆ

Bilić je u pravu. Najbitniju utakmicu za WBA igraju vlasnici i menadžeri

Foto: Getty Images/Gulilver Image

WEST BROMWICH Albion pod vodstvom Slavena Bilića loše je krenuo u engleskom prvenstvu. Nakon dva kola nema nijedan bod, a primio je čak osam golova.

Poraz od Evertona pokazao je da WBA ima potencijala svakome otežati posao, ali Bilić nema dovoljno dobar kadar za ostati u ligi. To je i rekao u najavi sezone: "Klub je dobar, samo da je malo više "pure" i to je to. Bez toga ne ide, nažalost."

Solidan u napadu, grozan u obrani

Suprotno od većine drugih klubova koji kvalitetom pripadaju donjem dijelu ljestvice, WBA je pod Bilićem pokazao da se ne želi povući u bunker i čekati da mu suparnik nešto pokloni. Pokazao je to i u prvih 25 minuta protiv Evertona. WBA je planski nakon osvajanja lopte loptu dovodio u noge sjajnog Diangane koji je bio ključan čovjek, a oba krila i napadač dobro su surađivali u igri bez lopte i međusobno si stvarali prostor.

Čak je i protiv postavljene obrane WBA djelovao solidno. Bilo je očito da nedostaje kvalitete za kreativni iskorak, ali Bilić je uvježbao nekoliko otvaranja, a u par navrata su ušli u završnicu s pet igrača. 

Sve što je WBA dobro radio u napadu, grozno je radio u obrani. Već u petoj minuti Everton je imao prvu veliku šansu nakon kornera, a loše branjenje prekida ostat će jedina konstanta gostiju kroz cijelu utakmicu. To je ujedno i segment u kojem je Bilić najviše zakazao. Branjenje prekida stvar je uigranosti i jasne podjele odgovornosti i momčadi slabije kvalitete nemaju luksuz primanja golova iz standardiziranih situacija poput slobodnih udaraca i kornera. Everton je danas mogao zabiti tri ili četiri gola samo iz takvih situacija.

Grafika: Sofascore za IndexSport

U prvih 20 minuta je i solidno funkcionirao visoki pritisak WBA u kojem je gušio izgradnju suparničkih napada i tjerao Everton na preskakanje igre. I baš je u tom dijelu susreta postala očigledna razlika u kvaliteti. Braniči WBA su gubili previše 1 na 1 duela, a Richarlison i James su im uvijek bježali za korak ili dva, sasvim dovoljno da uspostave kontrolu nad posjedom i dovedu ih u probleme. WBA nije ekipa koja može zabijati 2 ili 3 gola u svakoj utakmici i mora se pojačati ako želi ostati u ligi.

Bilić nije kriv. Objasnio je vlasnicima da ne želi biti jo-jo klub

Slaven Bilić je u velikom intervjuu za Index prije nekoliko tjedana pričao o klupskim ambicijama uoči sezone. Tamo je objasnio kako postoji opasnost da WBA bude takozvani jo-jo klub. To su oni klubovi koji zbog manjka ulaganja vrlo brzo ispadnu iz prve lige i učestalo mijenjaju rang u kojem igraju.



Bilić je tada rekao da je sve objasnio vlasnicima: "Ja sam očekivao da će nam vlasnici dati više novaca. Rekao sam im da smo teži dio posla napravili, koliko god to apsurdno zvuči. Teže je ući u ligu nego ostati u njoj, ali oni ne smiju misliti da se može odmah ispasti i opet ući. Nećeš, teško je opet ući. Moramo iskoristiti ovu priliku, a ne da budemo jo-jo klub, nego uloži nešto pa ćeš svake godine dobiti 100 milijuna. Budi pet godina u ligi pa je to 500 milijuna. Ali ne ide bez ulaganja. Za transfere imamo primjere od lani kad je Norwich ušao u ligu i ispao jer nije ništa uložio, kao i Aston Villa koja je potrošila puno. Mi još nemamo ni ekipu od lani. Nama treba samo 25 milijuna ako želimo ostaviti igrače koji su tu na posudbi - Krovinovića, Dianganu i Calluma Robinsona. A priča se zakotrljala da ćemo imati sve skupa 20 milijuna funti. S tim se ne može ništa."

"Nama je realnost prve sezone ostati u ligi. To je naša Liga prvaka i realan domet.Klub je dobar, ja sam zadovoljan. Samo da je malo više, što Aljoša Asanović kaže, pure. Bez toga ne možeš. Leicester se dogodi jednom i to je to. Ne možeš samo s tim, ali bez toga sigurno ne možeš", zaključio je Bilić.

Poraz od Evertona zbog crvenog kartona možda nije reprezentativan i prošla su tek dva kola, ali prvi dojam vrlo uvjerljivo govori u prilog tezi da WBA nema momčad za prvu ligu. Aktivnost na prijelaznom roku bila im je vrlo siromašna i bez pojačanja vrlo teško mogu ostati u ligi u kojoj nema laganih utakmica. 

Pojačanja su prije svega potrebna u zadnjoj liniji i sredini terena jer slabije ekipe svoj ostanak u ligi moraju graditi na čvrstim obranama i dojam je da je WBA u tom dijelu najtanji. Pojačanja su potrebna i u veznoj liniji, a igrač Krovinovićevog profila koji može puno dati u oba smjera bio bi im sjajno pojačanje. "Ne trebamo kvantitetu, trebamo igrače koji će nam odmah biti pojačanje. Moramo biti i kreativniji u igri, a to je teško bez novaca i igrača koji nam to mogu donijeti", rekao je Bilić nedavno za engleske medije.

Grafika: Sofascore za IndexSport

WBA u iduća dva kola ima težak raspored. Najprije mu u goste stiže Chelsea, a nakon toga putuje u Southampton. Nakon toga mu slijede tri relativno lakša protivnika (Burnley, Brighton i Fulham), ali WBA si ne smije dozvoliti podbačaj u tim utakmicama koji bi ih mogao zakovati na dno tablice. 

Ulaskom u Premiership WBA je zaradio od TV prava oko 200 milijuna eura, a jasno je kako će na račun sponzora, prodaja karata i porasta interesa više zaraditi i iz drugih izvora prihoda. Dosad su uložili tek 25 milijuna eura. Samo su Brighton, Burnley i West Ham potrošili bitno manje.

Prijelazni rok se zatvara za malo više od dva tjedna (5. listopada). Ako ne žele biti jo-jo klub, svoju najbitniju utakmicu moraju odigrati na telefonima s menadžerima u iduća dva tjedna.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više