Bilićevom stožeru rekordna zarada

UKUPNA zarada hrvatske nogometne reprezentacije na Euru je 12,5 milijuna eura. Prema dogovoru prije Eura između HNS-a i selekcije dobiveni iznos biti će podijeljen na dva jednaka dijela, odnosno 6,25 milijuna eura dobiti će Hrvatski nogometni savez dok će drugu polovicu podijeliti igrači i stručni stožer u omjeru 80 naprema 20 posto. Nogometaši će, tako, pokupiti pet milijuna eura, a članovi stručnog stožera  1,25 milijuna eura.

Pet milijuna eura, koliko pripada igračima, biti će podijeljeni prema zasluga tako da će dio kolača dobiti i igrači koji su sudjelovali u kvalifikacijskoj fazi turnira, Eduardo i Mandžukić. Ključni igrači Eura, odnosno oni igrači koji su iznjedrili sve tri grupne pobjede, trebali bi dobiti po 300 tisuća eura dok će jedan mali dio dobiti i igrači koji su tek formalno sudjelovali na završnom turniru poput A. Sharbinija i Manuela Pamića. Najmanje 300 tisuća eura trebao bi dobiti i izbornik Bilić. Porez od premija platiti će se u Austriji gdje je zarada i ostvarena.

Za prezentaciju na SP-a u Njemačkoj HNS je zaradio nešto manje od četiri milijuna eura, a taj je iznos umanjen za tri posto u svrhu eventualne odštete klubovima za ozljede njihovih reprezentativaca.

Bilić zaradio koliko kompkletni Cicin stožer

U eri Zlatka Kranjčara premije su se dijelile u omjeru 60:40 u korist HNS-a. No, Bilićev stožer i kapetan Niko Kovač dogovorili su uoči nastupa na Euru drugačiju podjelu, u omjeru 50:50. Dok je izborniku Biliću Euro donio 300 tisuća eura, Cico je zajedno sa svojim stožerom dijelio tek neznatno više od 300 tisuća eura, dok su Cicini igrači, ovisno o broju odigranih utakmicama, računajući dakako i broj utakmica odigranih u kvalifikacijama, dijelili nešto manje od milijun i 250 tisuća eura.

Nakon neuspjelog nastupa na Europskom prvenstvu u Portugalu, premije su se također dijelile u odnosu 60:40. Otto Barić tvrdi da je podjela bila transparentna i da nezadovoljnika nije bilo. Bivši izbornik također nam priznaje da nije zaradio koliko i Slaven Bilić, jer se prije četiri godine oko nogometa vrtila manja lova nego danas.  "Ne bih ulazio u detalje, ali demantirao bi novinske napise iz ondašnjeg vremena, prema kojima sam samo za plasman odnio 300 tisuća eura.", osvrnuo se Barić na napise koji datiraju iz ožujka ove godine, a koji su navodno temeljeni upravo na njegovoj ispovijesti. 

Cico Kranjčar, nedvojbeno je prošao lošije od Bilića, ali pozdravlja HNS-ovu inicijativu da premije dijeli u omjeru 50:50.

Definitivno najluđa podjela premija odvijala se nakon SP-a 1998. godine, kada je svatko dobio iznos "prema zaslugama". Pojedini su igrači utržili 400 tisuća maraka, dok su neki ostali praznih rukava. Odlično je prošao tadašnji izbornik Ćiro Blažević, ali njegova zarada ne može se mjeriti s zaradom Slavena Bilića.

"Nemojte o premijama... Mogu reći samo da ako je HNS zaista odlučio podijeliti premije u omjeru 50:50 s igračima, onda pozdravljam takvu odluku.", rekao je Cico.

Svi bivši izbornici svoje su premije dobrovoljno podijelili i s djelatnicima HNS-a, koji nisu članovi elitnih odjela Rusanove.

Nijemcima samo za naslov 250 tisuća eura po glavi

Svaki igrač njemačke nogometne reprezentacije će u slučaju osvajanja Europskog prvenstva biti bogatiji za 250.000 eura.

Naime to je iznos kojim će Njemački nogometni savez nagraditi svoje igrače u slučaju osvajanja naslova prvaka Europe. U slučaju pobjede nad Turcima i plasmana u finale njemački će igrači zaraditi 150 tisuća eura eura.

Svaki je nacionalni savez samo za sudjelovanje već inkasirao 7,5 milijuna eura. Svaka pobjeda na natjecanju nosi dodatnih milijun eura, a remi pola milijuna. Finalistu će pripasti dodatnih 4,5 milijuna eura, a konačnom pobjedniku 7,5. U slučaju da Njemačka osvoji naslov Njemački nogometni savez zaradit će ukupno oko 22 milijuna eura.

D.R.
Foto: Index

Pročitajte više