Bio je Hajdukov misteriozni transfer. Sad je zabio nakon 648 dana

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

ALEXANDER KAČANIKLIĆ (31) bio je strijelac u pobjedi njegovog AEL-a nad AEK-om u 24. kolu ciparskog prvenstva. Švedskom ofenzivcu to je bio prvi pogodak nakon 648 dana, a za ciparski klub je ove sezone upisao devet nastupa u kojima ima jednu asistenciju. Posljednji put je mrežu zatresao 12. svibnja 2021. godine, kada je kao igrač Hajduka bio precizan u pobjedi protiv Gorice (4:0).

Podsjetimo, Kačaniklić je Hajduk napustio u srpnju prošle godine, nakon što je došlo do sporazumnog raskida ugovora. U Hajduku je proveo godinu i pol, odigravši 27 utakmica u kojima je zabio dva pogotka. U tom su ga periodu mučile ozljede, a njegov transfer iz švedskog Hammarbyja u Hajduk bio je jedan od najmisterioznijih u eri Lukše Jakobušića i Mindaugasa Nikoličiusa.

Misteriozan transfer iz Hammarbyja u Hajduk

U Split je stigao u veljači 2021. godine, koji dan prije Marka Livaje. Deset dana od njegovog dolaska Index je doznao detalje transfera koje sportski direktor Hajduka Nikoličius Mindaugas nije htio otkriti na konferenciji za medije na kojoj je predstavio Livaju kao novog igrača Hajduka.

Kačaniklić je s Hajdukom potpisao ugovor na tri i pol godine, kako je i navedeno u priopćenju Hajduka, a istina je i da je stigao besplatno, kako je prvotno navedeno na stranicama Hajduka, nakon čega je taj detalj uklonjen iz vijesti.

Ubrzo nakon toga oglasio se sportski direktor Hammarbyja, koji je rekao da Hajduk laže. Podsjetimo, sportski direktor Hammarbyja Jesper Jansson je u izjavi za švedski FotbollDirekt rekao da mu nije jasno zašto je Hajduk predstavio transfer Kačaniklića kao posao u kojem nije plaćena odšteta. 

Besplatno je došao u Hajduk

Nakon toga su i njega novinari pitali o kakvom se onda transferu radi ako ono što Hajduk tvrdi nije istina, ali ni on nije htio ponuditi odgovor. "Neka svatko zaključi što hoće. Smijem reći samo ovo što sam vam rekao, to su povjerljive informacije", zaključio je Jansson. 

U švedskim medijima najviše se pisalo o svoti od 750 tisuća eura, ali to nije točno. Hajduk nije lagao i Kačaniklić je na Poljud zbilja stigao besplatno. Jedini trošak koji je Hajduk snosio u prethodnih 17 mjeseci je njegova plaća, ali ona također nije bila osobito velika. Radilo se o iznosu manjem od 200 tisuća eura, koliko je Kačaniklić zarađivao u Švedskoj. 

Osvojio Kup s Hajdukom

S Hajdukom je prošle sezone osvojio SuperSport Hrvatski kup, a zatim je napustio klub. Podsjetimo, riječ je o igraču za kojeg je Liverpool nekoć klubu iz njegovog rodnog Helsingborga platio 500 tisuća funti.

Na Poljudu, kao i na nekoliko drugih destinacija, bio je samo prolaznik. Najveći uspjeh ostat će mu upisana 23 nastupa za reprezentaciju u eri Ibrahimovića, Ljungberga, Larsona i drugih švedskih ikona čiju razinu nekoć talentirani Liverpoolov mladić nije uspio doseći.

Pročitajte više