INTERVJU

Bio je Mamićevo perverzno pojačanje, a sad autom ide iz Češke u Hrvatsku na more

Foto: Baza Eva, REUTERS/Yves Herman

USKORO će napuniti 40 godina, kaže da ga boli svaka kost, ali namjerava odraditi još jednu drugoligašku sezonu u svom lokalnom klubu i dogovoriti jedan MMA fajt za kraj karijere.

Češki napadač Miroslav Slepička u Dinamu nije upamćen kao pojačanje, štoviše, Mamić ga je platio, kao iskusnog 28-godišnjeg napadača s karijerom u Sparti i Slovanu, oko dva milijuna eura, da bi ga vratio Sparti besplatno 2011. godine. No, jedan njegov gol među navijačima Dinama se pamti.

Slepička je na asistenciju Tomečaka zabio sjajan gol za pobjedu protiv Anderlechta u gostima. Bila je to momčad u kojoj su, uz njega, igrali Butina, Lovren, Mandžukić, Kovač, Badelj... Trener je bio Kruno Jurčić, a te sezone nisu ipak uspjeli proći skupinu UEFA lige, ostali su treći, šest bodova iza Ajaxa i Anderlechta.

Taj gol Slepička i danas rado pogleda. U Dinamu je bio od 2008. do 2011. godine, predstavljen je kao jedno od perverznih pojačanja, kako je Mamić opisivao mnogobroine strance koje je dovodio u Maksimir. Odigrao je 25 utakmica i zabio 11 pogodaka,  a uzeo je s Dinamom tri naslova hrvatskog prvaka. 

Autom ide u Istru na more 

"Kako ne bih gledao gdje su danas ti igrači, igrao sam tada sa svjetskim imenima i uživam se prisjetiti tog vremena, ponosan sam na to", kaže Slepička, koji će ovih dana iz svog Pribrama krenuti autom na odmor sa ženom i djecom u Hrvatsku. 

"Da, pravi sam češki turist, žena i djeca u autu i pravac Istra. Idemo na odmor, to je već standard."

Neće se zadržati u Zagrebu, iako je tu proveo vrhunac svoje karijere. 

"Bilo je to davno, ali ostale su mi fantastične uspomene. Gledam što danas radi Dejan Lovren, posebno što je napravio u Liverpoolu. Gledam i Matea Kovačića, ovo je bila sjajna sezona za njega. Nemam Facebook i Instagram, nisam na tome, pa nisam u kontaktu s dečkima, ali svim srcem navijam za njih i za Hrvatsku. Dobro, sutra, naravno, neću navijati za vas, iako mislim da ste puno bolji i da ćete uvjerljivo pobijediti", rekao nam je Slepička. 

Kramariću asistirao za prvi gol 

Gledao je Hrvatsku protiv Engleske i uočio nekoliko detalja:

"Istina je da niste bili baš top, Englezi su bili bolji, ali protiv Češke očekujem skroz drugačiju utakmicu i drugačiju Hrvatsku. Već sam rekao svima da će Češkoj biti jako teško, Hrvatska je puno bolja na svim pozicijama, imate puno bolje igrače. Iako, vidio sam da je Andrej Kramarić u vezi i to mi je bilo čudno. Sjećam se da sam Kramariću asistirao za njegov prvi gol u Dinamu, bio je dijete još. Odličan je napadač, stalno se bori. Ne znam ni zašto ne igra Petković u napadu. Mislim i da Šime Vrsaljko može puno bolje nego što je igrao protiv Engleske, znam da je puno jači igrač. Ne znam je li siguran u sastavu za Češku, ali znam da može igrati bolje."

Reprezentacija Češke nije ispraćena s visokim očekivanjima, ali nakon pobjede protiv Škotske sve se otvorilo.

"Zabijamo golove, pokazao se Schick, zabio je jedan od najljepših golova u našoj povijesti i to je super. Okrenula su se očekivanja nakon prve utakmice, ekipa ima više samopouzdanja i podrške. Ali znam da smo imali i puno sreće, Škotska je bila bolja u prvom dijelu. Ja znam i da će s Hrvatskom biti drugačije. Nemojte misliti da ćemo se braniti, ne bih rekao da će ekipa stati u blok jače nego inače. Iz bloka, kao što već znate, jako dobro i brzopotezno izlaze u napad. Ovo je vrlo radna ekipa i ako se nastave zajedno boriti i zajedno trčati, doći će šansa, ne vjerujem da ćemo mi to čekati samo iz vaših grešaka ili iz prekida", najavio je Slepička i dodao da mu u ekipi Hrvatske jako nedostaje Mario Mandžukić.

"On je životinja, tako mi kažemo. Taj može sve i ima ogromno srce. Jako mi nedostaje kad gledam Hrvatsku. Ne znam gdje će sada, ali on može sigurno odraditi još koju sezonu", kaže češki napadač koji je igrao s Mandžukićem u Dinamu i dodaje da mu je to jedan od velikih uspjeha u karijeri, biti u napadu s igračem takve klase, koji je odveo Hrvatsku u finale Svjetskog prvenstva.

"Volim cijelu ekipu s kojom sam bio u Dinamu. Navijao sam jako za njih prošle sezone protiv Tottenhama, a vidio sam kakva je ludnica bila u Hrvatskoj. Zdravko je u Bosni, a gdje je Zoran?" pitao nas je, pa smo mu ukratko objasnili situaciju oko Zoranovog bijega u BiH.

"Ma dajte, i on je u Bosni? I što će sada biti s Dinamom?"

Nasmijali smo se i odgovorili Miri da će sve biti u redu. 

"Vama sretno u MMA karijeri", poručili smo mu, a Slepička nam je u pozdravu nabacio ekskluzivu i najavio da dogovara svoju oproštajnu borbu.

"Upravo sam u pregovorima s promotorima i trebao bih uskoro odraditi jedan jaki MMA fajt. To bi onda bilo to. Odradio sam samo jednu borbu, riješio sam to nokautom za 84 sekunde. Cijeli život sam sportaš, ali ovo je nešto drugo, ne može se usporediti s nogometom. To je borba baš na život i smrt, na svakom treningu", zaključio je. 

Pročitajte više