Bio je na putu da opet postane MVP, ali nova ozljeda je sve upropastila

Foto: Profimedia

JOEL EMBIID igra najbolju sezonu karijere, s impresivnijim prosjecima nego prošle sezone, kad je postao MVP, ali sve je izvjesnije da titulu neće obraniti jer neće ispuniti kvotu od barem 65 utakmica, koju je NBA uvela od ove sezone za pojedinačne godišnje nagrade.

Embiid je u proteklih tjedan dana propustio dvije utakmice zbog ozljede koljena, a čim se vratio, zaradio je još jednu, koja će ga odvojiti od parketa na neko vrijeme. Dosad je odigrao 34 od 47 utakmica Philadelphia 76ersa, što znači da do kraja sezone ne smije propustiti više od četiri. A momčad će ih toliko odigrati u idućih tjedan dana.

Neće igrati za vikend, vjerojatno i dulje

Sixersi su objavili da je kamerunskom centru ozlijeđen menisk koljena, nakon što je u utakmici s Golden Stateom na njega pao Jonathan Kuminga.

VIDEO: Arena Sport

"Snimanje nakon utakmice i daljnje pretrage u iduća 24 sata otkrili su ozljedu lateralnog meniska Embiidova lijevoga koljena", priopćili su Sixersi i najavili da on neće igrati ovog vikenda, dok se ne finalizira plan liječenja. Ova ozljeda ne zahtijeva nužno operaciju, ali može se pogoršati u slučaju preranog povratka.

Nakon odličnog početka sezone Sixersi drže treće mjesto na Istoku, unatoč nizu od četiri poraza u dvjema utakmicama koje je Embiid propustio i dvjema koje su ih okružile, a u kojima se ozljeđivao.

Crni niz prekinuli su sinoć u Salt Lake Cityju svladavši Utah Jazz 127:124 na krilima Tyresea Maxeya, koji je i sam propustio prethodne tri utakmice, a onda na povratku zabio čak 51 poen. Tako su on i Embiid postali prvi suigrači u povijesti Sixersa koji su u istoj sezoni barem dvaput premašili 50 poena.

Povijesna sezona

Embiid je do ove ozljede imao povijesnu sezonu. Prošlog je tjedna protiv San Antonio Spursa postigao 70 poena i tako podignuo prosjek iznad 36 po utakmici te bio na putu da završi sezonu s učinkom koji su nadmašili samo Michael Jordan (37.1 iz sezone 1986./87.) i Wilt Chamberlain pet puta u 1960-ima.

Trenutačno je na prosjecima od 35.3 poena, 11.3 skoka, 5.7 asistencija, 1.8 blokada i 1.1 ukradene lopte, uz 53.3% šuta iz igre, 36.6% iz trice i 88.3% iz slobodnih bacanja, koja izvodi češće nego itko u ligi (11.9 puta po utakmici). Do ozljede je bio uvjerljiv favorit za osvajanje nove, druge uzastopne titule MVP-ja.

Pročitajte više