PREMIER LIGA

Bio je uništen i trpao se slatkišima i Colom. Sad dominira u najjačoj ligi svijeta

Foto: EPA

"BILO mi je jako dobro u Juventusu, nadam se da ću se jednog dana vratiti", rekao je Dejan Kuluševski (21) 30. siječnja uoči leta za London i potpisa za Tottenham. Bio je razočaran i osjećao se odbačeno jer Juventus i Massimiliano Allegri nisu imali dovoljno sluha i živaca za njega.

Talijani su pisali kako je Juventusova odluka silno pogodila otpisanog švedskog reprezentativca, koji je planirao još dugo igrati za torinski klub. Kuluševski se krajem siječnja ponadao da će se jednog dana vratiti u Juventus i dobiti pravu priliku, no sada gotovo sigurno ne razmišlja tako. 

Otišao je u nepoznato, u ruke još zahtjevnijem treneru Antoniju Conteu, no dogodila se instantna kemija. Conte je u manje od tri mjeseca još jednom pokazao da je genijalac kad je riječ o psihičkoj pripremi pojedinca, što jako pozitivno djeluje na cijeli tim. 

Odbačeni Šveđanin postao je jedan od najučinkovitijih igrača najjače lige na svijetu. U 11 nastupa u Premier ligi zabio je tri gola i šest namjestio. Odigrao je 842 minute za Tottenham i u posljednjoj utakmici protiv Aston Ville zaradio ovacije.

Jesenas je za Juventus u 20 nastupa dao jedan gol i triput asistirao u 759 minuta igre. Kuluševski je u Juventusu bio daleko od statusa važnog prvotimca, a danas je Conteov Tottenham nezamisliv bez njega.

Kane + Son + Kuluševski = golovi, golovi i golovi

Tottenham je za njegovu jednoipolgodišnju posudbu platio deset milijuna eura te u nju ugradio mogućnost otkupa za 35 milijuna eura. Iz Engleske stižu vijesti da će Spursi vrlo brzo aktivirati klauzulu i otkupiti ugovor Kuluševskog po dogovorenoj cijeni. Conte je prezadovoljan njime, a Kuluševski se više ne osjeća protjerano i odbačeno.

Njegov preporod ne potvrđuju samo sjajne brojke. Kuluševski na terenu djeluje samopouzdano i moćno. Nije to više onaj pogrbljeni, tromi i nesigurni dečko iz Juventusa. Conte ga je spasio od lutanja i pronašao mu poziciju. Švedskog je ofenzivca bezbolno uklopio s Harryjem Kaneom i Sonom pa sada Tottenham ima jedan od najubojitijih napada Premier lige.

U posljednjih deset ligaških utakmica Spursi su zabili 28 golova, najviše u konkurenciji. Pritom bilježe učinak od sedam pobjeda i tri poraza, što ih svrstava na drugo mjesto iza Liverpoola po učinku u tom razdoblju. Zastrašujuća je ofenzivna moć Spursa koji su počeli šamarati protivnike.

Krajem veljače Leedsu su uvalili četiri komada, nedugo zatim Evertonu su dali pet. U travnju su nastavili rešetati pa je Newcastle počašćen petardom, a Aston Villa četvorkom u mreži. Tottenhamovi igrači počeli su poprimati Conteov mentalitet, o kojem smo opširno pisali prije tri godine kad je bio preuzeo milanski Inter. 

Conteove metode opet su upalile

Menadžer Spursa odmah je počeo raditi na švedskom dragulju. Nakon uvodnih razgovora, uveo mu je svoja pravila, ista ona koja je naredio Romeluu Lukakuu tijekom njihove suradnje u Interu. Kuluševskom je zabranio slatkiše i gazirana pića. Tako sad umjesto Cole pije samo hladnu negaziranu vodu i proteinska pića, uz alternative koje mu je preporučio Talijan.

Šveđanin je Tottenhamu donio dimenziju više u napadu. Otkako je debitirao, napadački trojac Spursa Harry Kane (13), Son Heung-min (12) i sam Kuluševski (9) zauzimaju prvo, drugo i treće mjesto po golovima i asistencijama u Premier ligi.

Conte je, kako smo spomenuli, Kuluševskom odmah našao poziciju. Riječ je ofenzivnijoj roli iza napadača u formaciji 3-4-2-1. U Juventusu mu nikako nisu mogli pronaći pravo mjesto. Kuluševskog je prošle sezone prvo dugo kočio trener Andrea Pirlo, koji ga je bacao s pozicije na poziciju.

Ponekad je igrao i centralnog napadača u nedostatku opcija, potom je imitirao desnog beka uz aut-liniju, a kad bi se počeo gubiti na terenu, Pirlo bi ga zakucao na klupu. Juventus je pritom imao lošu sezonu i kako je vrijeme odmicalo, tako je i Kuluševski dobivao sve manje prostora.

Sličan trend nastavio se i povratkom Massimiliana Allegrija. On je poznat kao trener koji nema previše povjerenja u mlade igrače. Nedavno je izjavio da su nogometaši najzreliji od 28. godine te da takve najviše preferira. To je i pokazao na primjeru Kuluševskog prošle jeseni.

Ponovno u Juventusu nisu imali sluha za talent igrača kojeg su u siječnju 2020. Atalanti platili 35 milijuna eura. Allegri je procijenio da od Kuluševskog u Juventusu neće biti ništa i bez previše razmišljanja prepustio ga Tottenhamu.

Pobjeda Kuluševskog nad Juventusom

Danas je Kuluševski pobjednik. U Tottenhamu igra učinkovito, lepršavo i moćno. Zabija i asistira u najjačoj ligi svijeta pod vodstvom jednog od najzahtjevnijih trenera modernog nogometa. U Serie A je bio čista suprotnost.

Djelovao je tromo i nesigurno, u završnici nepromišljeno i na trenutke izgubljeno. Postavljalo se pitanje - što takav igrač uopće traži u ludnici Premier lige, u kojoj se igra puno intenzivniji nogomet nego u Italiji?

U Tottenhamu se ekspresno prilagodio, čime je pokazao mentalnu kvalitetu nakon svih razočaranja koje je prošao s Juventusom. S druge strane, njegov bivši klub se muči i napadački djeluje bezidejno i limitirano. 

Juventusove utakmice su, za razliku od Tottenhamovih, neutralnim gledateljima nužno zlo jer se na njima od kvalitetnog napadačkog nogometa uistinu nema što vidjeti. Mnogi fanovi već sada žale za Kuluševskim i proklinju Allegrija. On nije znao, ali nije ni želio izvući najbolje iz Kuluševskog. 

Conte je tužnog i odbačenog mladića objeručke prihvatio i sada 21-godišnjak dobiva ovacije u Londonu. Skinuo mu je Allegrijeve i Juventusove lance s nogu, jasno mu objasnio njegovu ulogu na terenu i brže od očekivanog dobio fantastičnog igrača, koji je tek na početku svog puta.

Pročitajte više