HRVATSKA REPREZENTACIJA

Bišćan: Bolje da sam šutio. Nikad nisam rekao da će Bajamich igrati za Hrvatsku

Foto: Pixell / Privatna arhiva

''DEČKO se preziva Bajamich. Dosta je zanimljiv, pratit ćemo ga i dalje. Igra u klubu iz Druge argentinske lige. Igra na mjestu napadača ili krilnog napadača. Jako je ofenzivno orijentiran. Pratimo ga i možda ga u jednom trenutku pozovemo", rekao je Igor Bišćan prije nekoliko dana  potencijalnom pojačanju za U-21 reprezentaciju.

Nakon ovih riječi izbornika mlade reprezentacije potražili smo Matea Bajamicha, igrača koji Bišćana podsjeća na Luisa Suareza i njegovu rodbinu u Hrvatskoj. 

U razgovoru s mladim nogometašem argentinskog drugoligaša Instituta doznali smo da su papiri spremni: Mateo je vlasnik hrvatskog državljanstva i u Argentini čeka Bišćanov poziv. 

''Sanjam dan kad ću zaigrati za Hrvatsku. Svaki dan samo o tome pričam i znam da sam s tim dosadio svoj obitelji'', kazao nam je 20-godišnji napadač koji je u siječnju dobio hrvatsko državljanstvo.

Birokratskih prepreka nema, Bajamich može već u ožujku zaigrati za mladu Hrvatsku u nastavku kvalifikacija za Euro, no sve ovisi o Bišćanu. Kontaktirali smo izbornika, kako bismo doznali računa li na Bajamicha u nastavku kvalifikacija za Euro U21. Hrvatska u ožujku kreće u spašavanje kvalifikacija protiv Škotske i Litve. Bišćanova momčad trenutno je četvrta na tablici sa šest bodova iz četiri utakmice. 

''Iskreno, da sam znao da će se podignuti ovolika prašina oko Bajamich ne bih ga ni spomenuo. Eto, priznajem, pogriješio sam. Ova medijska halabuka koja se posljednjih dana stvorila tako je tipična za nas Hrvate. Mi odmah radimo senzacije i priče koje nemaju nikakvog temelja ni pokrića'', kazao nam je Bišćan o situaciji oko Bajamica koju je pokrenuo nogometni savez.

Bajamicha je zvao tajnik mlade reprezentacije, Bišćan stišava euforiju: "Nije baš takav talent" 

Marija Bajamić, pravnica iz Splita i Mateova rođakinja, za Index je kazala da je prvi kontakt išao preko tajnika mlade reprezentacije.

"Mateo me zvao i rekao da mu se javio netko iz Hrvatskog nogometnog saveza. Kako on nije znao hrvatski, stvar sam preuzela ja i vidjela sam da je s njim u kontakt pokušao doći tajnik mlade reprezentacije Josip Tomaško. Tomaško ga je primijetio, vidio je neke njegove utakmice, malo se raspitao o njemu i tako je došlo do kontakta. Kad smo se čuli, Tomaško mi je rekao da je Mateo jako zanimljiv Bišćanu, ali da moramo požuriti s dobivanjem papira jer je do 1. ožujka Mateo morao imati domovnicu. Tada je bio zadnji rok za prijavu novih igrača", kazala nam je Marija. 

Bišćan u razgovoru za Index umiruje euforiju.

''Mateo je zanimljiv igrač, to je točno, ali nije klasa da ga sad i odmah pod hitno moramo zvati iz straha da ga Argentina ne otme. Nije loš, gledao sam dosta njegovih utakmica. Ponekad zabljesne, ali ima još puno raditi. Ljudi, polako, pustimo dečka da se razvija i sazre, da pokaže sve što zna, a ne da mu odmah nabijemo pritisak na leđa. Na koncu, spomenuo sam ga da je zanimljiv igrač, ali nikad nisam izričito rekao da će zaista igrati za Hrvatsku", kazao nam je Bišćan. 

Pročitajte više