Bivši NBA igrač uhićen zbog silovanja. U subotu je igrao za momčad Veljka Mršića

Foto: Profimedia

BIVŠI NBA igrač Ben McLemore, koji ove sezone igrao u španjolskom Rio Breoganu kod bivšeg hrvatskog izbornika Veljka Mršića, uhićen je u Portlandu zbog optužbi za silovanje. Navodni zločin dogodio se 2021. u Portlandu, dok je McLemore igrao za Trail Blazerse. Košarkaš se kune da je nevin i pušten je uz jamčevinu od 500.000 dolara.

McLemore je bio sedmi izbor drafta 2013., a u NBA ligi je proveo devet godina igrajući za Sacramento, Memphis, opet Sacramento, Houston, LA Lakerse i Portland te postizao 9.0 poena u 556 nastupa. Za sezonu 2022./23. nije dobio NBA ugovor, pa je otišao u Kinu, ovog ljeta potpisao je za grčki AEK, pa raskinuo ugovor i u prosincu potpisao za Rio Breogan.

Igrao u Španjolskoj još prošle subote

Posljednju utakmicu za momčad Veljka Mršića odigrao je u prošle subote protiv Palencije u španjolskoj ligi, u kojoj je u 13 nastupa postizao 13.7 poena. Uhićen je u utorak na aerodromu u Portlandu, saslušan i pušten uz jamčevinu u srijedu.

"Prošlog je tjedna McLemore tražio dopuštenje kluba za odlazak u svoju zemlju zbog pojavljivanja na sudu, bez da je iznio detalje. Prema njegovim predstavnicima, to mu je pojavljivanje trebalo dopustiti da se vrati u Španjolsku kroz 72 sata", objasnio je Rio Breogan u priopćenju u kojem je najstrože osudio bilo kakvo nasilno ponašanje.

Igrač: Nisam optužen za korištenje fizičke sile

McLemore se također oglasio priopćenjem u kojem tvrdi da nikakvog nasilja nije bilo, da je nevin i uvjeren da će njegovo ime biti očišćeno.

"Optužbe navode da sam 2021. imao seks sa ženom koja je bila previše pod utjecajem da bi dala pristanak. Nisam optužen za korištenje fizičke sile kako bih nekog silovao, nego za seksualni odnos s nekim tko sada tvrdi da nije dala pristanak.

Nisam silovao tu ženu. Nikad nisam tražio seksualni odnos kad sam razumio da žena nije zainteresirana za mene", napisao je McLemore, koji tvrdi da je u potpunosti surađivao s istražiteljima i u najkraćem roku udovoljio svakom njihovom zahtjevu, da tužitelji njegovim odvjetnicima nisu dostavili nikakav dokaz i da će se istina pokazati.

Nalog za McLemoreovo uhićenje sadržavao je optužbe za "silovanje prvog stupnja, nezakonitu seksualnu penetraciju prvog stupnja" i dvije optužbe za seksualno zlostavljanje drugog stupnja.

Iduće saslušanje u srpnju

Navodna žrtva svoj je slučaj iznijela pred porotom u veljači, a policija je objavila da "pozdravlja hrabrost žrtve da izađe u javnost i uvede se u ovaj mučan proces te ćemo je nastaviti podupirati kako god možemo". 

Sljedeće saslušanje zakazano je za 1. srpnja, ali u njegovu španjolskom klubu u trenutku objave priopćenja još nisu imali informacije hoće li im se igrač vratiti zbog razlika između španjolskih i američkih zakona, pa tako ni objavio kako će postupiti.

Pročitajte više