Bivši sudac o suđenju na derbiju: Ako bismo tražili eventualne pogreške...

Foto: Robert Matić i Miro Gabela / Hajduk.hr

U POSLJEDNJOJ utakmici 28. kola SuperSport HNL-a, ujedno i najvećem hrvatskom derbiju, nogometaši Dinama pobijedili su Hajduk na Poljudu 1:0 i prestigli ga na ljestvici. Aktualni prvak sada zauzima drugo mjesto poretka u hrvatskom prvenstvu s pet bodova manje, ali i utakmicom manje od vodeće Rijeke, kod koje će gostovati početkom svibnja u 33. kolu. Hajduk je sad treći sa sedam bodova manje od Rijeke.

Utakmicu na Poljudu riješio je Bruno Petković golom iz 38. minute. Dosta se prije derbija pričalo o njemačkom sucu Danielu Siebertu, kojeg je Hrvatski nogometni savez angažirao za ovaj derbi. Nijemac je svoj autoritet pokazao već u drugoj minuti, kada je igraču Dinama Ronaelu Pierre-Gabrielu pokazao žuti karton. Ukupno ih je pokazao osam, po četiri svakoj momčadi.

HNS se, podsjetimo, odlučio za stranog suca nakon ogromnih pritisaka na hrvatske suce, ali i skandala s curenjem snimki iz VAR sobe. Strani sudac, Talijan Fabio Maresca, sudit će derbi Hajduka i Dinama u SuperSport Hrvatskom kupu u srijedu na Poljudu.

"Ušao je dobro pripremljen"

Prema mišljenju bivšeg suca, a danas sudačkog eksperta Gorana Tenžere, Siebert je na utakmicu stigao dobro pripremljen i svoj je kriterij držao od prve do posljednje minute.

"Njemački sudac Seibert je ušao dobro pripremljen u ovu utakmicu, znajući njen značaj za obje momčadi, činilo se ponekad možda i s prevelikim respektom. Nije želio da mu utakmica eventualno izmakne kontroli te je od samog početka primijenio stroži kriterij suđenja, kako u dosuđivanju prekršaja tako i u primjeni disciplinskih mjera. Pri tome je uspijevao zadržati svoj stil suđenja do kraja utakmice", istaknuo je Tenžera za Dalmatinski portal.

Dvije situacije u Dinamovom šesnaestercu

"Ako bismo tražili eventualne pogreške, odnosno situacije gdje je odstupio od svog kriterija, to bi bili nedosuđeni prekršaj na Moufiju u 30. minuti zbog guranja s leđa uz aut-liniju, na Bulatu u 90. minuti ispred kaznenog prostora Hajduka te u protuakciji prekršaj na Kaliniću koji je isprovocirao i žuti karton igrača Hajduka", rekao je i dodao:

"U 69. i 73. minuti bile su dvije situacije u kaznenom prostoru Dinama u kojima je došlo do pada Kalinića nakon kontakta igrača Dinama. U oba slučaja, po meni, bez dovoljno elemenata za dosuđivanje kaznenih udaraca."

Pročitajte više