Blatterovom glavnom tajniku prijeti 9 godina suspenzije iz nogometa

Foto: Hina

GLAVNI istražitelj Etičke komisije Međunarodne nogometne federacije (FIFA) predložio je devetogodišnju suspenziju glavnog tajnika Jeromea Valckea (55) zbog sumnje u korupciju.

Valcke je suspendiran u listopadu prošle godine zbog sumnje u korupciju i preprodaju ulaznica za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu po pet puta većim cijenama od prodajne. Nakon pokretanja istrage Valcke je razriješen dužnosti po hitnom postupku.

Njegova suspenzija je danas istekla, ali je produžena na još 45 dana, a glavni istražitelj Cornel Borbely je predložio suspenziju na devet godina i 100.000 dolara kazne.

Valcke je došao u FIFA-u 2003. godine kao direktor marketinga, ali je u prosincu 2006. dobio otkaz nakon neuspješnih pregovora s kreditnim kompanijama. Osam mjeseci kasnije postavljen je za glavnog tajnika FIFA-e i nadgledao je pripreme za Svjetska prvenstva 2010. u Južnoj Africi i četiri godine kasnije u Brazilu. Mediji ga povezuju s isplatom 10 milijuna dolara mita bivšem dopredsjedniku Jacku Warneru u aferi oko dodjele domaćinstva SP 2010.

Prošlog mjeseca predsjednik FIFA-e u odlasku Sepp Blatter i predsjednik UEFA-e Michel Platini su suspendirani na osam godina i u tom razdoblju ne smiju obnašati nikakvu funkciju povezanu s nogometom. Etički odbor FIFA-e nije podržao optužnicu za korupciju protiv Švicarca i Francuza nego ih je smatrao krivima za zlouporabu položaja, sukob interesa i nelojalno vođenje. Platini je kažnjen i novčanim iznosom od 80.000 švicarskih franaka (74.000 eura), dok je Blatter dobio manju novčanu kaznu od 50.000 franaka (46.295 eura).

Pročitajte više