Blood Brothers: "Armstrong je primao transfuziju ležeći na podu autobusa"

NOVI je niz optužbi na račun svoje bivše momčadi (US Postal) i bivšega momčadskog kolege, sedmerostrukog pobjednika Tour de Francea Lancea Armstronga (38), iznio američki biciklist Floyd Landis (34).

U subotnjem izdanju američkog Wall Street Journala, pod nazivom "Blood Brothers (Krvna braća)", osramoćeni je Landis, kojem je nakon pozitivnoga dopinškog nalaza oduzeta titula pobjednika Tour de Francea 2006. godine, nastavio paljbu po Armstrongu i Johanu Bruyneelu, najuspješnijemu biciklističkom menadžeru današnjice, koji je u ono vrijeme bio direktor US Postala, a danas je s Armstrongom u Team RadioShacku.

Već ranije je Landis rekao da se Arsmtrong dopingirao skupa s njima pod blagoslovom vodstva momčadi. U tom duhu nastavio je i ovaj put prepričavajući čitav niz detalja iz 2002. i pogotovo 2004. godine, kada je sam, kako kaže, skupa s Landisom i mnogim drugim biciklistima, uzimao krvni doping EPO, koji podiže razinu sportaševe izdržljivosti pojačanim stvaranjem crvenih krvnih zrnaca.

"Jednom smo prigodom transfuziju obavili u autobusu kojim smo putovali na trening. Bilo je to na pripremama za Tour de France 2004. godine. Vozač je stao uz cestu glumeći da kao popravlja kvar na motoru. Mi smo za to vrijeme ležali na sjedalima i primali zamjensku krv. Lance Armstrong je transfuziju primao ležeći na podu", rekao je Landis.

Najsenzacionalnija optužba odnosi se, međutim, na skandalozan način, tvrdi Landis, kojim je momčad US Postala financirala  nabavu nedopuštenih kemijskih supstanci.

"Šezdesetak bicikala koje smo trebali dobiti nikad nismo vidjeli. Bruyneel ih je dao prodati preko interneta da bi prikupio novac za financiranje doping-programa", rekao je Landis pojasnivši:

"Otkrio sam to kada mi je pukla rama bicikla. Zatražio sam novi i od Bruyneela dobio odgovor da zamjenskog bicikla – nema. Znao sam pouzdano da nam je isporučen materijal za sastavljanje 120 bicikala, a mi smo ih na raspolaganju imali upola manje."

Kasnija je policijska istraga doista pokazala da su se bicikli "izgubili", te da su kasnije prodavani preko eBaya.

Wall Street Journal dodao je Landisovoj također izjavu njegova bivšeg momčadskog kolege Davida Clingera, koji je objasnio:

"Da, prodavali su bicikle internetom. Vrijednost bicikla kojeg je vozio Lance Armstrong na tržištu drastično raste. Za takvo se vozilo može dobiti između 8 i 16 tisuća eura."

Nakon što je saznao što je Waal Street Journal objavio, Armstrong je na vlastitoj internetskoj stranici objavio demantij:

"Tekst objavljen u WSJ-u prepun je lažnih i izmišljenih informacija, a dolazi od čovjeka koji nema više niti minimum kredibiliteta", napisao je Armstrong ne najavivši pritom tužbu protiv novina ili bivšeg kolege.

Zanimljivo je da je Landisov najnoviji istup lansiran na dan početka 97. izdanja Tour de Francea, koji je u subotu počeo prologom u Rotterdamu.

Landis je s nizom optužbi protiv bivše momčadi i bivših kolega započeo nakon što je izgubio sve žalbene procese na svoj pozitivan nalaz uzorka uzetog tijekom Tour de Francea 2006. godine, na kojem je pobijedio prije no što se saznalo za njegovu prevaru. Do konačne je presuce, one Međunarodnoga sportskog suda (CAS) u Lausannei, tvrdio da je nevin jer da je laboratorij u kojem je uzorak testiran napravio čitav niz proceduralnih pogrešaka, te najavljivao da će sprati ljagu sa svojeg imena.

Pročitajte više