Brbić: Hajduku su bitne financije, a ne kratkoročni rezultat

Foto: Hajduk

MARIN BRBIĆ u jednom dahu izrecitirao nam je odgovor na nezadovoljstvo Hajdukovih navijača, nabujalo nakon posljednjeg derbija koji je bolno evocirao Slovan, poraznu predstavu koja se i danas mnogima vrti pred očima. Brbić čvrsto stoji uz Gorana Vučevića koji je jučer ponudio mandat na raspolaganje. Ali, o tome kakva je situacija u Hajduku, dovoljno govori da se prije današnjeg derbija s Dinamom (igra se od 15 sati) održava krizni sastanak Nadzornog odbora. 

Navijači Hajduka gube strpljenje s očajnim rezultatima struke i momčadi koju je bez rezona složio Vučević, a loše pripremio trener. Čak i potpuni autisti shvatili su da takva izdanja bez trunke borbenosti i prkosa više ne mogu podržavati.

Jučer je pred službenim ulazom u Poljud, uoči prvenstvenog okršaja s Dinamom, Marina Brbića i suradnike dočekao je grafit s jasnom porukom: Dosta je vaše "sposobnosti". Na zidiću kod fan shopa stoji i natpis: "Uprava odlazi", koji je netko pokušao obrisati, ali se konture i dalje vide. Ne pokaže li Hajduk sutra na travnjaku zalaganje koje navijači zaslužuju, poruke bi mogle postati angažiranije, glasnije, žešće....

"To je demokracija. Svatko ima pravo na vlastito mišljenje, samo šteta imovine, šteta da se šara po dobru kluba. Javnost ima pravo reći što želi, ali meni je bitno što će kazati odgovorne osobe. Naravno, bitna je i javnost, ali za sada su ovi grafiti pojedinačni ispadi. Već sam rekao - ako sam ja problem, problema nema i neće ga biti"

Je li struka problem? Momčad  je potpuno nekonkurentna i nespremna? 

"Ni Goran Vučević nije problem. Žao mi je zbog te krive percepcije i ne želim se na taj način razgovara. Ako krivac postoji, to smo svi mi. Hajduk je jednostavno tu gdje jest. Svjestan sam da je ljudima dosta slušati kako smo financijski spasili klub, ali to su činjenice. Teško se nadmetati u prijelaznom roku bez novca. Zimski prijelazni rok ionako je nezahvalan jer nedostaje slobodnih igrača"

Zar smatrate da je ovo prvi prijelazni rok koji je odrađen loše? 

"Ljetni prijelazni rok aklamacijom je prihvaćen kao dobar. Hajduk je bio konkurentan do studenog, bili smo i prvi na ljestvici, koliko god to nekome pretenciozno izgledalo. Javnost je puno očekivala od utakmice sa Slovanom, ali mislim da podcjenjujemo češki nogomet, a na neki način sebe precjenjujemo. Češka Sparta je danas među osam ekipa u Europa ligi. U svakom slučaju, ljetni prijelazni rok za Hajduk je bo dobar, ali sputale su nas i ozljede, prije svega Ohandzina i Vlašićeva kojeg još muči trbušni zid. Ne znam niti kako ćemo sutra istrčati, s kojim igračima"

Hajduku silno nedostaju Caktaš i Milović, slažete li se? 

"Caktaš se prometnuo u jednog od glavnih igrača Hajduka, no to smo apsolvirali. Zbog klauzule u ugovoru nismo ga mogli zadržati. Ista je stvar s Milovićem koji je dobio ponudu života. O Baliću ne bih, završena stvar. Doveli smo što smo mogli. Manuel Arteaga stigao je u Palermo za veliki novac, nismo mogli očekivati da kao najbolji napadač Venezuele neće pružiti ono što se od njega očekuje. Velez također ima problema s ozljedama. Kada govorimo o lošim terenima u HNL-u, ne govorimo to da bismo grintali, već zbog ozljeda koje slijede"

Pustimo ozljede, Hajduku se zamjera pasivnost. Navijačima je bolno gledati momčad koja se ne zalaže.

"Nedostajalo je agresivnosti. Neprihvatljivo je da Hajduk u prvom poluvremenu s Dinamom napravi šest prekršaja. Treba ipak razumjeti da u prvoj momčadi imamo šest igrača od 19 godina. Pritisak je protiv Dinama učinio svoje. Mladići su se prepali i zato je prezentacija bila takva. U nekim drugom utakmicama vidjeli smo da ti igrači ipak mogu ponuditi više. Protiv Dinama u prvom dijelu to nije bio slučaj, kao niti protiv Rijeke u prvom dijelu. U drugom dijelu s Dinamom ipak smo nešto pokazali, iako je sve to izgledalo jalovo... Od igrača se očekuje da daju više, to su činjenice. No, ne smijemo zaboraviti da imamo puno ozljeda te da konstantno nedostaje nekoliko ključnih igrača"

Jeste li već održali krizni sastanak sa strukom prije sjednice? 

"Danas je sjednica kluba, ako ne završimo do utakmice koja nam je bitna, nastavit ćemo tijekom večeri. Još jednom bih apostrofirao da Goran Vučević nije krivac, riječ je o spletu loših rezultata i okolnosti. Vučević je napavio ono što je u datom momentu mogao napraviti bez novca. Napomenuo bih i uspješan prijelazni rok kada su izlazni transferi u pitanju. Hajduk će zatvoriti sve svoje obveze izuzev kredita gradu. Financijska konsolidacija bitnija nam je od kratkoročnih rezultata koji na dugom putu nisu presudni" 

 

Pročitajte više