Brekalo zaprepastio Nijemce: ''Objasnite mu da homofobija nije cool''

Grafika: Index

JOSIP BREKALO, mladi reprezentativac Hrvatske i krilni napadač Wolfsburga, u Njemačkoj je izazvao veliku pažnju izjavom da nikada ne bi nosio kapetansku traku u duginim bojama i tako pružio podršku toleranciji prema homoseksualcima, jer je to u suprotnosti s njegovim "izrazito kršćanskim, katoličkim odgojem".

Problem za Brekala, osim onog što ne prati nauk pape Franje, poglavara svoje crkve, taj je što je njegov stav u suprotnosti s onim njegovog poslodavca. Kapetani svih uzrasta u Wolfsburgu od ove sezone nose traku u duginim bojama. 

Drugi njegov problem je što je na društvenim mrežama lajkao podrugljive komentare o gay-friendly kampanji svog kluba. Ovo je opravdao time da je te lajkovi izazvao - pokvaren mobitel.

Njemački mediji raspisali su se o ovom slučaju. Ugledni Kicker ističe da im je Brekalo povjerio da mu je mobitel podivljao i sam lajkao spomenute objave: "Kao čarolijom otvaraju se i zatvaraju prozori na mom mobitelu i postovi se sami lajkaju a da on ništa ne radi.'' Tako barem tvrdi Brekalo, koji je u međuvremenu izbrisao spomenute lajkove.

Sport1 podvlači da je "Brekalova izjava u suprotnosti s onom Wolfsburgovog direktora Schmadtkea, koji ističe da taj klub želi biti simbol tolerantnog društva". Isti izvor navodi da Brekalov stav o tome najbolje pokazuju njegovi lajkovi ruganju Wolfsburgovoj inicijativi na društvenim mrežama. 

Westen također u prvi plan stavlja Brekalove lajkove komentara na fotografiju Wolfsburgovog kapetana Joshue Guilavoguija s trakom u duginim bojama: "Izgleda stvarno usrano, jadni Joshua." Drugi komentar na ovu temu koji je Brekalo lajkao onaj je s tri emotikona koja povraćaju na scenu kapetana s navedenom trakom. 

Ovaj portal citira čitatelja koji je ovako prokomentirao poteze mladog hrvatskog nogometaša: "Netko bi Brekalu trebao objasniti da homofobija nije cool."

Brekalovim riječima i lajkovima suprotstavljaju se one kapetana Guilavoguija, koji je s trakom duginih boja prošlog tjedna ponosno poručio: "Nije važno koje si boje kože, spola, koga voliš, jesi li hendikepiran i koje si vjere, nogomet je za sve nas i vas. Zato nosimo ovu dugu i kao momčad stojimo iza te poruke." Nakon citata Westen poentira: "Riječi iz kapetanove teorije očito nisu u skladu s praksom u momčadi."

News.38 donosi naslov "Optužbe za homofobiju: Brekalo je izbrisao lajkove i opravdao se".

Queer.de, portal njemačke LGBT zajednice, "žali zbog toga što su lijepe riječi kapetana Guilavoguija zasjenile Brekalove doskočice".

Sportbuzzer također u naslovu ističe da se Brekalo brani od optužbi da je homofob i zanimljivo opisuje mladog hrvatskog asa Bundeslige: "Brekalo je posljednjih mjeseci postao nezamjenjiv u Wolfsburgu. Napravio je skok od neprovjerenog talenta do zvijezde u usponu i novog lica novog Wolfsburga: dinamičan, mlad, dobar. Možda predobar da bio istinit. Jer ono što je napravio i kako je to pokušao opravdati okrenulo je raspoloženje javnosti prema njemu."

Pročitajte više