NBA

Broj koji je odabrao Blake Griffin dosad su u NBA ligi nosili samo luđaci i Litvanci

Foto: Profimedia

BLAKE GRIFFIN prošlog je tjedna kao slobodan igrač potpisao za Boston Celticse, a na predstavljanju je otkriveno da je izabrao vrlo rijedak broj 91. Zapravo, postao je tek peti košarkaš u NBA povijesti koji će nositi taj broj, a izabrao ga je baš u čast jednog od prethodne četvorice.

Boston Globe objavio je da je inspiracija za Griffinov odabir bio Dennis Rodman, koji je nosio 91 tijekom tri šampionske sezone s Chicago Bullsima, a šesterostruki All-Star igrač time poručuje da želi doprinositi svojoj novoj momčadi na način na koji je to činio Rodman. 

To neće biti nimalo jednostavno jer je Rodman bio poznat po žestokoj obrani, osjećaju za skok, prljavim poslovima i mentalnim igricama, dok je Griffin u ranoj fazi karijere bio spektakularan letač, a nakon brojnih ozljeda evoluirao je u solidnog šutera i playmakera s visokih pozicija.

Rodman je tada bio prvi igrač u NBA povijesti s brojem 91, a izabrao ga je jer njegove znamenke daju zbroj 10, broj koji je prethodno nosio u Detroitu i San Antoniju, ali u Bullsima nije mogao jer je prethodno umirovljen u čast Boba Lovea. 

Artest je s brojem 91 na leđima prebio gledatelja

Ako je Rodman bio ogledni primjer košarkaškog ekscentrika i luđaka, čovjek koji ga je naslijedio u toj ulozi bio je Ron Artest, kasnije poznat kao Metta World Peace, a danas kao Metta Sandiford-Artest. On je nosio broj 91 dok je igrao za Indianu, pa tako i one zloglasne večeri u Detroitu kada se popeo na tribine i prebio gledatelja za kojeg je mislio da ga je pogodio pivom.

Taj su broj nosila još samo dva Litvanca

Osim te dvojice kontroverznih ikona, broj 91 nosila su još samo dva NBA igrača, oba Litvanca koja nisu ostavila nikakav trag. Mindaugas Kuzminskas nosio ga je u svojoj jedinoj NBA sezoni (2016./17.) u New York Knicksima. Prošle dvije sezone u Detroit Pistonsima nosio ga je Deividas Sirvydis, a nosit će ga i u predstojećoj u Indiana Pacersima.

U NBA ligi su na dresovima dopušteni svi brojevi do 99, osim broja 6 koji je ove godine umirovljen diljem lige u čast preminulog Billa Russella, najtrofejnijeg NBA igrača svih vremena s 11 prstenova. 

Ali svaki klub umirovljuje i dresove svojih legendi, a u tome prednjače baš Celticsi, najstarija i najtrofejnija NBA franšiza, koja je čak 23 broja izbacila iz upotrebe. Kad se uzmu u obzir i igrači koje je već zatekao u klubu, Griffinu je za odabir ostalo manje od 60 brojeva.

Pročitajte više