LIGA PRVAKA

Brozović je vođa i svjetska klasa, ali njegov je klub daleko od elite

Foto: Getty Images / Guliver Image

INTER je u Dortmundu vodio 2:0, ali Borussia je preokretom na 3:2 ipak naplatila činjenicu da je puno bolja momčad od Nerazzurra, ne samo u sinoćnjoj utakmici, nego općenito. Sastav iz Milana ima velike snove, ali i dalje je vrlo daleko od elite.

U elitu, međutim, spada Marcelo Brozović, koji je ponovno imao lidersku ulogu. Imao je on i boljih partija u Interovu dresu, tako da njegova jučerašnja predstava nije iznenađenje, ali još je jedanput pokazao kako nevjerojatno napreduje u gotovo svakom segmentu igre. 

Brozović postaje vođa i najkompletniji hrvatski veznjak

Protiv Borussije je imao nezavidnu zadaću igranja "libera" u sredini terena i branjenja prostora iza leđa Vecina i Barelle koji su izlazili visoko u pritisak. Brozović je oduvijek bio vrlo dobar igrač u duelu, ali posebno impresionira situacijskom inteligencijom u preuzimanju suparnika. Svojim pozicioniranjem i direktnim uputama efektno organizira suigrače i dirigira obranom. 

Plan Intera prema naprijed bio je jednostavan, ali je jako ovisio o sposobnosti Brozovića da na neki način zaobiđe agresivan Borussijin presing kada primi loptu. Brozović je u onom razdoblju u kojem je Inter postojao na terenu opet izvanredno dugim loptama tražio dva napadača, a prije Vecinova gola pokazao je kako i serijom driblinga može dovesti svoju momčad u prednost. Marcelo Brozović je kamen temeljac ovog Intera, a s obzirom na to da Modrića ozljede, forma i kaos u Real Madridu ozbiljno udaljuju od njegovih najboljih igračkih dana, polako, ali sigurno postaje i najkompletniji hrvatski veznjak.

Borussia je otkrila Interove slabosti, a one su ozbiljnije od taktičkih

Antonio Conte imao je sasvim jednostavan, ali i jako učinkovit plan igre koji je Inter i doveo u prednost. Borussia izrazito visoko pritišće s velikim brojem igrača. Kad se u tu jednadžbu doda Hakimija i Schulza kao bekove koji igraju jako visoko, jasno je da Borussia može imati velikih problema u tranziciji. Inter je nakon osvajanja posjeda brzim i direktnim loptama tražio Lukakua i Martineza, koji su u napadu gotovo čitav susret imali situaciju dva na dva protiv Borussijinih stopera i dovoljno prostora da igrači takve klase to znaju kazniti. 

Obrambeni plan u kojem je glavni cilj bio agresivno čuvati Weigla i Witsela kao glavne organizatore napada i ne dati im da dođu do lopte sasvim je solidno funkcionirao većim dijelom prvog poluvremena.

U nastavku je Inter u potpunosti nestao s terena i to mu nije prvi put da očito fizički pada i povlači se u krilo svojem golmanu. Inter ima izrazito kratku rotaciju i teško je očekivati da bez pravih zamjena drži ritam cijelu utakmicu. Conte je odmah nakon utakmice prilično direktno kritizirao Interovu upravu napominjući kako nema dovoljno kvalitete za ovu razinu nogometa. Takve tvrdnje prilično su deplasirane s obzirom na to da je Inter ovog ljeta potrošio gotovo 200 milijuna eura i pritom srušio klupski rekord transferom Lukakua iz Manchester Uniteda za 65 milijuna. 

Inter je jako dugo bio loš i čak niti sjajan Conteov um i nekoliko dobrih transfera ne mogu tako brzo ispraviti godine krive politike, prolaznih trenera i preplaćenih, loših pojačanja. Dovođenje pravog kreatora i duplanje konkurencije na obrambenim pozicijama nameću se kao imperativ već idućeg ljeta. Interu tek ostaje nadati se kako će Conte biti puno strpljiviji nego u nedavnim izjavama u kojima bespotrebno situaciju predstavlja katastrofičnom. Jedno je upozoravati na probleme, a sasvim drugo raditi medijski pritisak na upravu i igrače nakon samo trećine sezone. Conte je sasvim sigurno pravi čovjek, ali u posljednje vrijeme ne odaje dojam kao da je na pravom mjestu s obzirom na svoje apetite. Conteu i Interu prvenstveno treba vremena. 

Potencijal za Zlatnu loptu i bek koji radi razliku

Borussia je čitavu utakmicu bila bolja momčad, ali je tek Interovim fizičkim padom mogla suparnika kontinuirano pritiskati sve dok ne pukne. Ključnu ulogu u tome imao je desni bek Hakimi, koji je pružio najbolju ofenzivnu partiju jednog braniča koju smo ove sezone imali prilike vidjeti u Ligi prvaka.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Götze je s pozicije devetke sve češće igrao kao dodatni vezni čim je Borussia konstantno imala višak i sasvim jednostavno kontrolirala igru duboko u suparničkom polju. Jadon Sancho je bez lopte ulazio u sredinu terena i odvlačio veznog igrača sa sobom, što je ostavljalo Hakimija na širokom prostoru protiv Biraghija, odakle je najprije driblingom, a kasnije utrčavanjima i golovima slomio Inter.

Danas je 19-godišnji Sancho možda i bolji igrač nego je u njegovim godinama bio Ousmane Dembele, koji je prije nešto više od dvije godine uz Mbappea bio najuzbudljiviji mladi igrač Europe i nije bilo nikakve sumnje da će ga Borussia prodati za najveću odštetu u klupskoj povijesti. Lakoća kojom Sancho stvara višak, odlične kretnje bez lopte i lucidnost u nalaženju rješenja ne čine ga samo najtalentiranijim Englezom još od Michaela Owena, nego i jednim od najboljih igrača Bundeslige. Na putu do statusa jednog od najboljih na svijetu i konkurencije za Zlatnu loptu mogu ga spriječiti samo ozljede, luda glava ili splet nevjerojatnih okolnosti.

Borussia Dortmund pod Lucianom Favreom, jednim od najpodcjenjenijih trenera na svijetu, i ove sezone igra uzbudljiv, smislen i efikasan nogomet. Rijetko koji klub završava akcije sa šest ili sedam igrača i rijetko tko je sposoban igrati veći dio utakmice tako nevjerojatnim intenzitetom. Borussia Dortmund i ove je godine ekipa koju je užitak gledati, a tektonskim poremećajima u Bayernu možda napokon usreći nogometne hipstere i svoj šarm "naplati" velikim trofejem.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više