Čačak, Čačak, europsko-šumadijski rokenrol: renesansa srpskog klupskog nogometa

BORAC iz Čačka je ostvario povijesni uspjeh plasmanom u 1. kolo Kupa Uefa, Partizanu je najmanje isto zagarantirano, a Zvezda i Vojvodina su na pragu tog uspjeha.

U 2. pretkolu Kupa Uefa Čačani su eliminirali Lokomotiv iz Sofije. Prvi susret koji su kao domaćini igrali u Smederevu prije dva tjedna dobili su 1:0, a u uzvratu su u gostima odigrali 1:1.

Klub koji je prije dvije godine igrao srpsku ligu za ostanak (prošle sezone je bio četvrti) sada je u društvu s Milanom, Sevillom, Benficom, Tottenhamom i ostalim europskim velikanima koji čekaju petak i ždrijeb parova prvog kola Kupa Uefa. Zbog toga što njihov stadion kapaciteta jedva šest tisuća mjesta nema potrebne uvjete za europske utakmice, Čačani ih igraju u Smederevu.

Srbi bez poraza u Europi

Inače, klubovi iz susjedne Srbije koji se ove godine natječu u pretkolima Lige prvaka i Kupa Uefa (Partizan, Crvena Zvezda, Vojvodina, Borac) u dosadašnjim europskim utakmicama nisu zabilježili niti jedan poraz i Srbima se smiješi prilika da sva četiri njihova kluba igraju barem u 1. kolu Kupa Uefa. Tamo su zasad sigurno Borac i Partizan, ako ispadne u 3. pretkolu Lige prvaka.

Partizan igra u Istanbulu uzvrat 3. pretkola Lige prvaka s prošlogodišnjim četvrtfinalistom Fenerbahčeom nakon što je prvi susret u Beogradu završen 2:2. To dakako znači da Partizan ima priliku na vrućem Sukru Saracogluu izboriti čak i Ligu prvaka.

Zvezda ima aktivan rezultat koji je donijela iz Nikozije (2:2) pred uzvratnu utakmicu sa ciparskim Apoelom u Beogradu, a ni Vojvodina nije bez šansi u Tel Avivu.

Dosadašnji rezultati srpskih klubova u Ligi prvaka i Kupu Uefa 2008/09:

Liga prvaka, 2. pretkolo:

Inter Baku - Partizan 1:1 0:2

3. pretkolo

Partizan - Fenerbahče 2:2, uzvrat danas u Istanbulu

Kup Uefa, 1. pretkolo

Dacia Kišnjev - Borac Čačak 1:1 1:3

Vojvodina - Olimpik Baku 1:0 1:1

2. pretkolo

Borac Čačak - Lokomotiv Sofija 1:0 1:1

Vojvodina - Hapoel Tel Aviv 0:0,  uzvrat sutra u Tel Avivu

APOEL - Crvena Zvezda 2:2 , uzvrat sutra u Beogradu

Z.A.
Foto: mts mondo

Pročitajte više