AFERA KATIĆ

Cedevita objasnila zašto je Toni Katić igrao za klub, a otkazao reprezentaciji

Foto: KK Cedevita

NESRETNA hrvatska košarka ne može bez afera. Reprezentacija u četvrtak igra protiv Mađarske u Osijeku, a u nedjelju u gostima protiv Litve u kvalifikacijama za SP sljedeće godine. Šanse da se Hrvatska plasira u Kinu su mizerne, no ipak postoje, a uoči dva ključna meča dogodila se još jedna aferica.

> Otkazao reprezentaciju zbog zdravlja pa nekoliko sati kasnije igrao u ABA ligi

Playmaker Cedevite Toni Katić otkazao je izborniku Anzuloviću ispričavši se zdravstvenim problemima, ali je samo nekoliko sati kasnije odigrao punih 20 minuta za Cedevitu u utakmici 9. kola ABA lige u uvjerljivoj domaćoj pobjedi protiv Krke, kojoj je ubacio dva poena uz pet asistencija i četiri skoka.

Kontaktirali smo izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije da se očituje o potezu reprezentativca Katića.

''Dobio je poziv, zahvalio se zbog svoje zdravstvene situacije i sve drugo više nije na meni'', kazao je Anzulović za Index pa je prokomentirao Katićev nastup u ABA ligi samo nekoliko sati nakon što se zahvalio Hrvatskoj:

"To je pitanje za njega i njegov klub, a ne pitanje za nas. Ja sam na presici rekao da je igranje za reprezentaciju čast i privilegija, a ako to nije, što ja tu mogu više? Ne postoje skrivene priče iza ovoga, a slažem se da taj potez nije nimalo lijep", naglasio je Anzulović.

S obzirom na to da je ovaj slučaj podigao dosta prašine u javnosti, priopćenjem se oglasio i Katićev klub Cedevita.

''I sam izbornik Dražen Anzulović potvrdio je da je svjestan da Toni Katić nije zdravstveno spreman da participira u reprezentaciji za oglede protiv Mađarske i Litve, pa nije jasan zaključak određenih novinara i medija koji ga zbog otkaza osuđuju kako je igrao u ABA ligi 20 minuta za Cedevitu protiv Krke u nedjelju a odbija reprezentaciju. Toni ima problema s koljenom (koljenima) s čime se bori veći dio karijere, posebice prošlog ljeta i nažalost zbog toga još nije iskoristio sav potencijal koji njegov talent nagovještava.

Klub je jedno, reprezentacija drugo

Zbog toga je za ovu sezonu predviđeno da igra isključivo za momčad u HT Premijer ligi, bez nastupa u Eurokupu ili ABA ligi što se, silom prilika, mijenjalo. On je već dugo u Cedeviti pri posebnom režimu, i liječničkom i trenažnom, te se tako dozira njegov nastup na utakmicama. No, klub je jedno, reprezentacija drugo. Kako bi izgledalo da se priključi reprezentaciji i ne može odraditi niti jedan zajednički trening, da mora pohvatati taktičke zamisli trenera isključivo sa papira. On u klubu radi odvojeno s liječnikom, fizioterapeutom i kondicijskim trenerom, pa se kratko priključi treningu s momčadi, pa onda opet ode u teretanu. Ako je spreman, sam signalizira na utakmici koliko može u određenom trenutku. A dogovorene akcije, način igre, odnose u momčadi, suigrače zna napamet jer je riječ o višemjesečnom trenažnom i igračkom procesu. I na takav način rada ove je sezone neke utakmice morao preskočiti jer jednostavno nije išlo.

Nemate pojma s čim se bori taj momak

Ne znamo kako bi to trebalo izgledati na reprezentativnoj akciji. I sam je dvojio hoće li se odazvati pozivu izbornika ali, na žalost, to nije bilo moguće bez obzira što je on, na koncu, želio sudjelovati. S obzirom da je riječ o izuzetnom čovjeku i sportašu, molimo novinare i medije, posebice one koji nemaju pojma što Toni radi i s čime se bori da ga se ne povlači u negativnom kontekstu jer je njemu u ovoj situaciji svakako najteže. Jer svakako se, da je mogao, želio pridružiti reprezentativnim suigračima, između kojih su i igrači Cedevite Domagoj Bošnjak, Karlo Žganec i Jakov Mustapić za ovu akciju, ili u budućim reprezentativnim akcijama Filip Krušlin i Ivan Ramljak koji su bili na raspolaganju protekloga ljeta što KK Cedevita kao klub podržava i time se ponosi.''

Pročitajte više