HRVATSKA KOŠARKA

Cedevita potvrdila pregovore o preseljenju u Sloveniju

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

PORAZ u finalu prvenstva Hrvatske od Cibone 4:0 i osjećaj otuđenosti u vlastitoj dvorani, koja je skoro pa jednoglasno proslavila pobjedu gradskog rivala, očito su bili dovoljan okidač da Cedevita potvrdi vijest koja se jučer proširila. Emil Tedeschi pregovara s ljubljanskom Olimpijom o fuzioniranju i stvaranju novoga kluba.

"S veseljem možemo potvrditi da su u tijeku pregovori sa slovenskim partnerima u košarkaškom klubu Petrol Olimpija Ljubljana. Detalje projekta ćemo Vam predstaviti na konferenciji za novinare zakazanoj u utorak 4. lipnja u 10:30 sati u dvorani Stožice u Ljubljani, gdje će o projektu govoriti predsjednik KK Olimpija, g. Tomaž Berločnik i predsjednik KK Cedevita, g. Emil Tedeschi", stoji u priopćenju iz Cedevite.

Emil Tedeschi i njegova Atlantic grupa ušli su u KK Hiron Botinec 2005. i preimenovali ga u Cedevita. Pomalo su se uspinjali u hijerarhiji hrvatske košarke, počeli igrati europska natjecanja i osvojili treće mjesto u Eurokupu 2011. Godinu poslije stigao je i prvi trofej, Kup Krešimira Ćosića, a od 2014. Cedevita je redovito osvajala domaću dvostruku krunu.

Igrala je i triput Euroligu, 2016. je ušla u Top 16, ali ABA ligu nikad nije uspjela osvojiti, što joj je posebno teško padalo posljednjih godina, kad je regionalna liga ostala na samo jednom predstavniku u novoformiranom elitističkom euronatjecanju.

Ipak, najveći je problem kluba svih ovih godina bio nedostatak navijača jer su Zagrepčani su ostali vjerni Ciboni i nikad nisu prihvatili "umjetni klub bez tradicije". Tedeschi je pokušao spasiti Cibonu fuzijom kad joj je bilo najteže, ali čelnici Vukova željeli su ga samo kao sponzora, a ne kao šefa.

Zagreb će tako ostati bez najzdravijeg sportskog projekta u državi koji je imao potencijal da postane velik klub, ali grad je potpunim nedostatkom interesa pokazao da ga i ne zaslužuje. Možda će ga više cijeniti Slovenci.
 

Pročitajte više