"Cedevita zahvaljujući Wrightu i Draperu jedina igra ofenzivnu košarku"

CEDEVITU ovaj vikend čeka nastup u Final Fouru EuroCupa. Najveći je to uspjeh u kratkoj povijesti kluba, a za finale će se morati boriti s ruskim Uniksom našeg Marka Popovića. Momčad Ace Petrovića ove je sezone već igrala s Rusima, Uniks je protutnjao Podsusedom sa 76:94, ali je u posljednjem kolu Cedevita stigla do psihološki važnog trijumfa u Kazanu (84:88), koji bi sutra trebao biti putokaz Acinim igračima. U drugom polufinalu Benetton će igrati protiv španjolskog Cajasola.

Uoči Final Foura u Trevisu talijansko izdanje Eurosporta donosi pregled momčadi, a evo što pišu o Cedeviti.

"Nastala 1991., ovo je Cedeviti prvi nastup u EuroCupu. Autor rasta ovog malog kluba je Mladen Veber, predsjednik Atlantic Grupe, glavnoga sponzora momčadi. Brucoš u ovom turniru se može pohvaliti MVP-om Dontayem Draperom i trenerom 2011. Acom Petrovićem", piše Eurosport.

Zatim Eurosport opisuje momčad Cedevite.

"Cedevita je ekipa koja igra vrlo ofenzivnu košarku, a bazira se na dva Amerikanca (Wright i Draper) i njihovim šutevima. To rezultira brzom igrom i utakmicama s puno koševa (85 u prosjeku), ali na štetu obrane. Pitate li Acu Petrovića, on će reći: 'Ja sam jedini trener u EuroCupu i Euroligi koji će na pitanje želi li pobjeđivati na račun obrane ili napada, odgovoriti napad'."

Zvijezda momčadi je Dontaye Draper.

"Američki playmaker je prošle godine bio u Veroli, a u ljeto ga je doveo Petrović kao okosnicu momčadi. Pick'n'roll igrač je peti strijelac u EuroCupu i najbolji asistent."

Igrač na kojeg treba obratiti pozornost, prema Eurosportu, je Damjan Rudež.

"Rudež, 86. godište i 203 cm visok, može igrati na poziciji krila i krilnog centra. Drugi je najbolji strijelac momčad sa 13.6 koševa prosječno i ima ubojiti šut iz kuta."

O Aci Petroviću Eurosport navodi da je "brat košarkaške legende Dražena Petrovića čiji kip stoji u Košarkaškom centru gdje Cedevita igra domaće utakmice Eurokupa. Dugo je vodio momčadi u Italiji i Hrvatskoj."

"Igrači Uniksa su možda malo stari, ali su iskusni i svestrani"

Naravno, veliki prostor posvećen je i sutrašnjem suparniku Zagrepčana, Uniksu iz Kazana, koji je prvu fazu natjecanja po skupinama završio s omjerom 5:1 (izgubili jedino od Le Mansa), dok su se u drugoj nakon četiri startne pobjede opustili i izgubili dva posljednja susreta te zatim kao prvoplasirana momčad u četvrtfinalu izbacili talijansku Casertu.

"Uniksov roster satkan je od desetorice igrača koji mogu držati momčad na vrlo visokoj razini. Glavni cilj kluba uoči početka sezone bio je plasman u Euroligu, ali eliminirao ih je Charleroi. Igrači Uniksa su možda malo stari, ali su iskusni i svestrani, trenutno prvi u ruskom prvenstvu. Na papiru su svakako favoriti", stoji u tekstu.

Kao najveća zvijezda Uniksa predstavljen je poljski centar Maciej Lampe: "Rođen u Poljskoj, odrastao u Švedskoj, sreću nikad nije pronašao u NBA klubovima (Phoenix, New Orleans, Houston). Vratio se u Europu gdje zbog svoje visine dolazi do izražaja, ima dobre poteze i vrlo mekanu ruku."


Sastav Uniksa:

Terrell Lyday
Marko Popović
Igor Zamanskiy
Petr Samoylenko
Zakhar Pashutin
Vladimir Veremeenko
Amiran Amirkhanov
Hasan Rizvić
Kelly McCarty
Ricky Minard
Maciej Lampe
Slavko Vraneš

Raspored Final Foura:

Subota 18.00: Uniks - Cedevita
             20.45 Treviso - Cajasol

Nedjelja 20.45 finale

Pročitajte više