Čička na trajektu napao isti huligan koji je Mamića bacio u more, tvrdi HHO

Foto: Hina

PREMA izvješću Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, njihov predsjednik Ivan Zvonimir Čičak napadnut je prilikom putovanja s otoka Brača na utakmicu Hajduka i Rudeša, na trajektu iz Supetra za Split, tvrde u spomenutoj organizaciji.

Napadač je, kako tvrde u organizaciji koja provodi program "prevencije nasilja na utakmicama", zapisujući što navijači viču i što rade na tribini, pokušao Čička fizički napasti u dvama navratima, a spriječili su ga nazočni putnici.

U medije je HHO pustio i ime osobe za koju sumnja da je počinila napad, iako su ime doznali od putnika na trajektu. Index neće objaviti ime bez potvrde policijskih organa kojima smo uputili upit o detaljima incidenta.  

Predsjednik HHO-a telefonom je o incidentu iz Splita obavijestio dežurnog službenika policije na otoku Braču. Index je razgovarao s Čičkom koji tvrdi da su sve to "bolesni luđaci" i da je za takvo ponašanje huligana kriv i Hajduk. 

HHO, štoviše, tvrdi da je prema navodima putnika "napadač ista osoba koja je prošle godine u Bolu na otoku Braču u more bacila Zdravka Mamića, ugrozivši život poznatog nogometnog djelatnika".

"Ekstremizam se potpuno uklapa u ponašanje čelnika Hajduka"

"To nije normalno ponašanje", rekao nam je Čičak u telefonskom razgovoru i uputio nas na službeno priopćenje. 

U priopćenju stoji: 

“To je samo nastavak siledžijskog ponašanja dijela ekstremistički nastrojenih navijača Hajduka. Na žalost, ono se potpuno uklapa u ponašanje pojedinih čelnika Hajduka koji se nisu u stanju odlučno obračunati s takvim patološkim ispadima tzv. navijača. Nije to učinio bivši predsjednik uprave Hajduka, Kos, kojemu su čak prijetili igračima, a neke, kao što je poznato, fizički napali u samom središtu Splita.

“Ni nova se Uprava nije do sada jasno postavila prema ovom skandaloznom ponašanju, pa očekujemo da predsjednik Huljaj jasno zauzme stav o ovakvom divljanju i prijetnjama, a s kojim se velika većina Hajduku odanih navijača ne slaže, a s pravom i boji suprotstaviti", piše HHO. 

Čičak se često žali zbog tretmana koji ima po dolasku na Poljud. Iako nije jasno što točno prevenira izvještavanjem o broju baklji i opusu uvreda s tribina, glasno se spominjalo da akciju dijelom financira Dinamo te da ista služi peglanju lika i djela Zdravka Mamića. Čičak je za Index demantirao da Dinamo financira projekt, te napomenuo da ne bi imao ništa protiv da svi klubovi plaćaju njegov "monitoring".

Čičak je bio blizak Zdravku Mamiću, ali nije prečesto, kao čelni čovjek udruge koja štiti ljudska prava, reagirao na njegove ispade i napade.

"Pronađite našu izjavu iz 2009. godine, kada smo osudili Mamićevo ponašanje", rekao nam je svojevremeno Čičak. 

Pročitajte više