Cijela Amerika priča o ovoj tinejdžerki. Pogledajte kako je uništila protivnice

Foto: Profimedia

U NBA ligi klubovi se krajem ožujka bore za što bolje pozicije za doigravanje ili za draft, a u to vrijeme američka je publika tradicionalno više okrenuta NCAA košarci, odnosno March Madnessu, turnirima najboljih sveučilišnih ekipa i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Svake godine ti turniri iznjedre nove zvijezde, a ovaj put zasjala je 191 cm visoka 19-godišnjakinja Audi Crooks.

Ona je fantastičnom izvedbom uvela ekipu Iowa Statea u drugi krug, nakon što je 20 poena zaostatka iz prvog poluvremena pretvorila u pobjedu 93:86 nad Marylandom, drugim najvećim preokretom u povijesti ženskog NCAA turnira. 

Povijesna izvedba za povijesni preokret

Osim preokreta, povijesna je bila i njena izvedba. Crooks je postigla 40 poena uz nevjerojatno učinkovitih 18/20 te 12 skokova i dvije blokade. Tako je postala prva košarkašica s 40 poena i 90% šuta iz igre na NCAA turniru i druga najbolja debitantica u povijesti March Madnessa, nakon Barbare Kennedy koja je u prvom nastupu na NCAA turniru zabila 43 poena.

Crooks je privukla veliku pozornost, ne samo zahvaljujući svojoj nadnaravnoj izvedbi protiv Marylanda, nego i svojim fizičkim izgledom, odnosno konstitucijom koja joj je i omogućila takvu dominaciju među sitnijim protivnicama.

Dvostruka prvakinja u bacanju kugle

U srednjoj školi se, osim košarkom, bavila odbojkom i atletikom, točnije bacanjem kugle i diska, a posebno je bila uspješna u kugli osvojivši dva naslova državne prvakinje. 

Ovo joj je prva sezona na sveučilištu, a otkako je postala članica startne petorke, na svakoj je utakmici postigla dvoznamenkasti broj poena i ostvarila osam double-doublea. U debitantskoj sezoni imala je prosjeke od 19.5 poena i 7.8 skokova, a do početka NCAA turnira najbolji učinak joj je bio 29 poena.

Pročitajte više