NBA

Ako je Udruga NBA igrača u pravu, idućeg ljeta ligi prijeti kolaps

Foto: Getty Images

SKUPINA od oko 80 NBA igrača u petak je na videokonferenciji raspravljala o nastavku sezone u Disney Worldu u Orlandu, dobrim i lošim stranama te ideje s obzirom na i dalje nepovoljnu situaciju s koronavirusom u SAD-u, izoliranost od ostatka svijeta kad sezona krene te prvenstveno na borbu za rasnu jednakost pokreta Black Lives Matter.

No među temama diskusije bio je i jedan detalj koji je ostao u sjeni neizvjesnosti uvjeta i dogovora o nastavku ove sezone.

Članovi NBPA izvijestili su ostale da Udruga igrača ne očekuje da će se iduće sezone gledatelji vratiti na tribine, odnosno da će se cijela sezona 2020./2021. igrati u praznim dvoranama.

Početak iduće sezone planiran je za 1. prosinca i do tada se situacija s koronavirusom može drastično promijeniti, pogotovo pronađe li se uskoro cjepivo. No činjenica je da će masovna okupljanja biti dopuštena kasnije nego ona na otvorenom, što je loša vijest za dvoranske sportove poput košarke.

To bi ujedno bio i novi ogroman financijski udarac za NBA ligu, a time i za igrače. Već se raspravlja o smanjivanju salary capa za iduću sezonu, što bi automatski značilo i slabije ugovore za igrače. Visina salary capa, ograničenja na ugovore igrača, ovisi o prihodima NBA lige u prethodnoj sezoni, a oni će zbog posljedica pandemije biti osjetno manji nego prošlih godina.

Čelnik NBA lige nedavno je otkrio da 40 posto prihoda dolazi od prodaje ulaznica, što bi ugrubo značilo da bi ograničenje plaća bilo za 40 posto niže, odnosno da bi nastao potpuni kaos na tržištu na ljeto 2021., kad se očekuje izuzetna generacija slobodnih igrača na čelu s Giannisom Antetokounmpom.

Pročitajte više