MANCHESTER CITY - LIVERPOOL 1:2 Suci i Salah odveli Redse u polufinale LP-a

Foto: Getty Images/Guliver Image

MANCHESTER CITY - LIVERPOOL 1:2 na uzvratu četvrtfinala Lige prvaka. Redsi su nakon 3:0 u prvoj utakmici, slavili i u revanšu te tako nakon deset godina izborili polufinale LP-a.

Gabriel Jesus doveo je City u vodstvo u 2. minuti. Preokret Liverpoola počeo je Mohamed Salah u 56., a dovršio je Roberto Firmino u 77. minuti. 

Elitni europski suci ne znaju elementarna pravila i šalju Liverpool u polufinale LP-a

Osim njih, Liverpoolu je u ključnom trenutku pomogao sudac Mateu Lahoz. Dvije minute prije kraja prvog poluvremena, u jeku opće ofenzive Cityja, koji vodi 1:0 i odmah nakon što je Bernardo Silva zatresao stativu Redsa, dogodila se očajna reakcija Liverpoolovog vratara i još gora španjolskih sudaca. Karius je loše boksao loptu i njome udario suigrača Milnera, od kojeg se lopta odbija Saneu, a on lako poentira.

Umjesto na centar, suci pokazuju da je ofsajd. Što je nemoguće, jer igrača Cityja poslužio je suparnik. Nevjerojatna greška navodno elitnih sudaca, koja pokazuje da ne znaju elementarna nogometna pravila i kojom su izravno skrojili rezultat, a u polufinale poslali Liverpool.

City se predao kada je ostao bez ključnog "igrača"

Pepa Guardiolu su pak poslali na tribine, jer zbog žestokih prigovora i prijetećih gesti Lahozu, do kojeg je dotrčao odmah po završetku prvog dijela, sudac mu je pokazao crveni karton. Prekipjelo mu je, jer u prvom meču Salah je prvi gol Redsa zabio iz ofsajda, a kod 3:0 Saneu je poništen čisti gol. S obzirom na energiju koju Pep emitira na igrače stalnim stajanjem na rubu terena i savjetima koje im neprestano daje, City je tako na kraju prvog poluvremena, kojeg je igrao uraganski, ostao bez drugog gola i ključnog "igrača".

A to je značilo da ništa neće biti od velikog povratka, iako je od početka City krenuo na "sve". Ništa je ionako imao od prije šest dana na Anfieldu. 

Pep je tukao Kloppa s istim oružjem kojim je ovaj njega dotukao prošlog tjedna, ali nije imao završni pas, ni šut

Kako bi postigao povijesni preokret, Guardiola je momčad presložio u superofenzivnih 3-4-3. Igranje bez bekova protiv momčadi koja ima najbolja krila u nogometnom svijetu, činilo se kao harakiri. Ali, Pep je Kloppa odlučio tući s onim čim je ovaj njega dotukao prošlog tjedna: visokim presingom i još višim tempom. 

Ipak, za razliku od Liverpoola, koji je zahvaljujući spomenutim metodama samljeo City u 31 minutu od početka prvog meča, domaćin uzvrata na svom terenu nije bio ni blizu tako opasan pred suparničkim golom. De Bruyne je sjajno dijelio lopte, Sanea je bilo po cijelom terenu, ali Cityju je toliko puta na ovoj utakmici nedostajao završni pas. Previše loših centaršuteva, gubljenja ključnih lopti pred kaznenim prostorom, te nepreciznih udaraca ili blokiranih udaraca.

Lovren je konačno briljirao na velikoj utakmici

Dejan Lovren najzaslužniji je zato što su brojni šutevi Cityja završili u bloku. S razlogom osporavani stoper Redsa, koji je i ove sezone odigrao nekoliko očajnih velikih utakmica, kod Cityja je briljirao. Dok je daleko skuplji Van Dijk skrivio gol koji je Liverpool primio odmah na početku, golman Karius opet pokazao da nije kapacitet za Liverpool, a Alexander-Arnold bio jako loš na desnom boku, Lovren je bio sjajan na zemlji i u zraku. Na najtežem gostovanju sezone, momčadi je donosio mir i sigurnost. 

Guardiolini igrači iscijeđeni su i zato se četverostruka kruna stanjila na duplu

Tako da nisu samo suci, nego i Lovren, ali i umor, te nepreciznost Cityjevih igrača, razlozi zašto je Guardiola drugu godinu zaredom s ovim klubom ispao u četvrtfinalu LP-a. U dvije utakmice protiv Liverpoola, Pepova momčad nije imala nego tri udarca na gol. Osim toga, njegovi igrači vidljivo su iscijeđeni jurišem na četverostruku krunu. Kao i protiv Uniteda za vikend, tako i večeras u drugom poluvremenu od njihovog početnog uragana nije ostalo ništa. Zato se predviđena četverostruka kruna najboljeg kluba Ujedinjenih Arapskih Emirata na kraju stanjila u "samo" duplu, Liga kup i Premier League.

Napad Redsa za sva vremena

S druge strane, Liverpool je fantastičan u Ligi prvaka ove sezone. Usprkos svim manama njegove obrane, protiv strašnog Cityja službeno je primio samo jedan gol u dvije utakmice (dva Saneova su, kako smo istaknuli, neopravdano poništena), a njegov nevjerojatni napad priča je za sebe i za sva vremena. 

Pobjedničkim golom kod Cityja, Liverpool je došao do 33. gola u LP-u i tako postavio sezonski rekord engleskih klubova u natjecanju. Salah je svojim golom, osmim ove sezone, postao najefikasniji strijelac Liverpoola u Kupu/Ligi prvaka u jednoj sezoni. Koliko su Redsi ofenzivno strašni, pokazuje i ovaj podatak: Firmino je pobjedničkim golom izjednačio spomenuti Salahov rekord. 

Može li Liverpool postati prvak Europe?

Govorimo o klubu koji je pet puta bio prvak Europe.

Može li to postati šesti put?

Recimo ovako: gledajući tri potencijalna protivnika u polufinalu, od svakoga može primiti, ali i definitivno zabiti više. 

MANCHESTER CITY - LIVERPOOL 1:2

Tijek utakmice:

Kraj. 

89' Zamjena kod Liverpoola: Ings umjesto Salaha. 

81' Dvostruka zamjena kod Liverpoola: Klavan i Clyne umjesto Firmina i Alexandrea-Arnolda 

77. minuta: GOOOL za LIVERPOOL! 1:2, strijelac ROBERTO FIRMINO! Otamendi je teško pogriješio i predao loptu Firminu, koji poklon pretvara u gol za definitivnu potvrdu prolaska Liverpoola u polufinale. 

74' Druga zamjena kod Cityja: Gundogan umjesto Bernarda Silve. 

70' Lovren još jednom dobro reagira. Laporteov udarac iz daljine odbija u korner. 

66' Prva zamjena na utakmici je kod Cityja: Aguero umjesto lošeg Davida Silve.  

65' Van Dijk je četvrti igrač Liverpoola sa žutim kartonom. Dobio ga je zbog opasne igra protiv Sterlinga.

60' Očito je da je City pokopao Salahov gol. Nema više tempa i presinga koji su ga krasili.

56. minuta: GOOOL za LIVERPOOL! 1:1, strijelac MOHAMED SALAH! Wijnaldum dodaje Maneu, koji ulazi u kazneni prostor i tada mu bježi. Ali, lopta dolazi do Salaha, koji zabija za delirij navijača Redsa. Liverpool je na korak do polufinala. City za taj cilj sada treba zabiti četiri gola i ne primiti više nijedan.

46' Počelo je drugo poluvrijeme. 

Isključen je Josep Guardiola. Opisani prigovori koštali su ga crvenog kartona i drugi dio će gledati s tribina. 

Kraj poluvremena. 

45' Igrači i trener Cityja žestoko prosvjeduju kod suca Lahoza zato što nimalo nije produljio poluvrijeme, iako je Liverpoolov golman Karius odugovlačio prilikom svakog gol-auta. U prigovorima prednjači Pep Guardiola, koji pokazuje i prijeteće geste. 

44' Velika prilika za Liverpool! Firmino u kontri poslužuje Salaha, koji gubi loptu. Ali, prihvaća je Ox i nakon duplog pasa sa Salahom puca pokraj gola. 

43' City je oštećen nepriznatim golom zbog nepostojećeg ofsajda! Očajna reakcija Liverpoolovog vratara i još gora španjolskih sudaca. Karius je loše boksao loptu i njome udario suigrača Milnera, od kojeg se lopta odbija Saneu, a on lako poentira. Ipak, suci pokazuju da je ofsajd. To je nemoguće, jer igrača Cityja poslužio je suparnik. 

42' Velika prilika za CIty, stativa! Bernardo Silva odlično je odapeo iz daljine, ali vratnica spašava Liverpool. 

41' Raritet - prvi Liverpoolov udarac na gol na utakmici! Oxlade-Chamberlain puca s 20-ak metara, ali u Edersona. 

39' De Bruyne još jednim odličnim dodavanjem nalazi Bernarda Silvu, koji nakon lažnjaka dobro puca, ali lopta od bloka odlazi u korner. 

37' Lovren spašava Liverpool ispucavanjem glavom ispred Sanea. 

35' Već treći žuti karton za Liverpool. Firmino ga je dobio za rušenje De Bruynea u kontri.  

30' Bernardo Silva drugi je igrač Cityja sa žutim kartonom. Zaradio ga je zbog prigovora. 

29' Alexander-Arnold drugi je igrač Liverpoola sa žutim kartonom. Dobio ga ja zbog prekršaja na Saneu.

27' Nova odlična akcija De Bruynea. Proigrao je Bernarda Silvu, čiju povratnu loptu na rubu kaznenog prostora šalje prema golu, ali Karius brani prizemni šut. 

19' De Bruyne sjajno proigrava Sterlinga, koji bježi obrani Redsa. Opet traži Jesusa, ali nema reprize akcije za prvi gol, jer Brazilac ne uspijeva zahvatiti loptu. 

16' Lovren može biti sretan što sada i on nije dobio žuti karton. Sterling mu je pobjegao na rubu šesnaesterca iskosa s lijeve strane, nakon čega ga je pokosio. Ali, prolazi bez javne opomene. Slobodan udarac za City. De Bruyne proigrava Sanea, koji je sam na rubu kaznenog prostora. Ipak, Van Dijk blokira njegov pokušaj. 

14' Žuti kartoni za Manea i Edersona. Liverpoolov napadač dobio ga je zbog oštrog starta na Otamendiju, a golman Cityja zato što je gurao počinitelja prekršaja.

11' De Bruyne je upropastio potencijalnu veliku priliku Cityja. Primio je loptu na 20 metara od gola, po sredini vrata, ali je pucao previsoko. 

10' Liverpool se napokon oslobodio pritiska Cityja. Otamendi je izbacio u korner, nakon kojeg Redsi odigravaju kratko, a Alexandar-Arnold centrira pred gol, gdje lopta prelijeće sve igrače gostiju. 

2. minuta: GOOOL za CITY! 1:0, strijelac GABRIEL JESUS! Nakon samo minutu i 56 sekundi igre, City zabija prvim udarcem na gol. Van Dijk je tražio faul, ali ga nije dobio. Umjesto toga Sterling  kreće prema golu i dodaje Jeusu, koji koristi puno prostora koji je ostavio Van Dijk i neometano zabija. 

1' Antonio Mateu Lahoz označio je početak itakmic

Sastavi:

CITY

Guardiola je nakon potopa u Liverpoolu izjavio: "Nadoknaditi ovakav minus bit će teško, ali nikako ne nemoguće."

Kako bi riječi pretočio u djela, na revanš izvodi ultraofenzivnu momčad. Ali, Pep tako svjesno poduzima veliki rizik, s obzirom na to da mu je momčad prošlog tjedna nakon tri gola od Liverpoola, isto toliko primila i od Manchester Uniteda u porazu (2:3) u Premiershipu.

U prvoj momčadi nema Sergija Aguera, ali zato su tu Sterling, Sane i Gabriel Jesus.

LIVERPOOL

Klopp dakako ne talasa, nego kod Cityja igra s očekivanom momčadi, bez kadrovskih i taktičkih pretumbacija. 

Da City ne postane tek treći klub u povijesti LP koji je u nokaut rundi nadoknadio manjak od tri gola, pazit će i Dejan Lovren, prvotimac Redsa na ovom meču.  

Liverpool ima ogromnu prednost zahvaljujući maestralnoj 31 minuti na početku utakmice prije šest dana na Anfieldu.

Luđački tempo, fanatična agresija i "najviši" presing samljeli su uvjerljivog lidera Premier League i lovca na trostruku krunu. 

Salah je u 12. minuti odbijanac poslao u mrežu iz blizine, a Oxlade-Chamberlain zabio je iz daljine u 20. minuti. Desetak minuta kasnije, Salah glavom zakucava na Salahov centaršut. 

Tako je Liverpool pred City postavio ogroman zadatak. U povijesti Lige prvaka samo su dva kluba u nokaut rundi nadoknadila manjak od tri gola iz prve utakmice: Deportivo protiv Milana 2004. i Barcelona protiv PSG-a prošle godine:

Pročitajte više