Članovi IO-a HNS-a za Index: Nismo bili upoznati s navodnom ponudom Kentara

TRI ČLANA Izvršnog odbora HNS-a, Ivan Brleković, Miroslav Uljan i Branko Grgić za Index su potvrdili da nikada nisu bili upoznati s ponudom agencije Kentaro koju su prema navodima Nacionala predsjednik Marković i tajnik Srebrić utajili na štetu Saveza.

> Štetnim ugovorom savez zakinuo za osam milijuna eura: Pada Vlatko Marković?

> Otkrivaju se karte: Štimčev udar službeno je započeo nakon Ukrajine!

Dapače, i Brleković i Uljan smatraju da je takav scenarij malo vjerojatan i da ne vjeruju da je ponuda agencije čije su ime saznali tek iz Nacionala uopće stigla na adresu u Rusanovoj.

Jeste li kao član IO-a HNS-a upoznati s navodnom ponudom agencije Kentara koja je 7 milijuna eura veća od one Sportfivea?

"Prvi put čujem za tu agenciju, to odgovorno tvrdim. Prvo treba provjeriti je li ta informacija točna. Razgovarao sa s kolegom sucem krivičarom  i on mi kaže da se cijela priča temelji na fotokopiji telefaksa. Mislim da je pomalo neozbiljno slati faks za tako nešto. To se inače rješava DHL-om Ja ništa ne negiram, ali se ne bih zaletavao s nikakvim izjavama. Osim toga, poštu u HNS-u prima gospodin Srebrić, a ne predsjednik. Sva korespodencija s inozemstvom ide preko njega. On je volonter i nisam siguran da li uopće svaki dan dolazi u Savez."

Jeste li raspravljali o ponudi Sportfivea?

"Istina je da je IO prihvatio, odnosno potvrdio s agencijom Sportfive. To je bilo na Odboru i to je potvrđeno."

Kako vam se činila ta ponuda? Je li po vašem mišljenju bila adekvatna?

"Ja nisam upućen u odnose na polju medijskih prava. No, osobno mi se taj iznos činio visokim. Za nas obične ljude milijuni eura su puno, ali ja zaista nisam upućen u te relacije i odnose."

No, navodna ponuda je bila višestruko veća?

"Mogu samo reći kao odvjetnik koji se bavi međunarodnim investicijskim i trgovačkim pravom da često puta najviša cifra nije najpovoljnija. Može se raspravljati što bi bilo kad bi bilo, no ja ne znam što je ta ponuda sadržavala. Je li to samo ono što ima Sportfive, znači samo utakmice reprezentacije, ili su tražili kontrolu nad čitavim našim medijskim prostorom. Tu mogu biti različite varijante."

Jeste li kao član IO-a HNS-a upoznati s navodnom ponudom agencije Kentara koja je 7 milijuna eura veća od one Sportfivea?

"Nisam je vidio, niti sam bio upoznat. Mislim da to nije nikada niti bilo na Izvršnom odboru. Ne bih mogao niti govoriti ovako napamet, znam samo da je bilo govora o ovoj drugoj ponudi od agencije Sportfive."

Vjerujete li uopće u cijelu priču o Kentarovoj ponudi?

"Poznavajući Markovića i Srebrića ne mogu vjerovati da je to tako. Ne radi se tu o 70 ili 100 tisuća eura, tu se radi o 7 milijuna eura. Ne bih htio u prvi mah osuđivati jer znam da su se uvijek borili za Savez. Posebno u vrijeme teških vremena 1997-1998 godine, tada je taj Sportfive spašavao. Njihove ponude tada su bile puno izdašnije od svih drugih, a da ne govorim o našoj televiziji. To mi sve izgleda čudno.Dapače, ako su one postojale, ja bih kao član izvršnog odbora htio da se nama podastru pa da se vidi. Jednostavno ne mogu vjerovati da je to istina i to mi sve nije vjerodostojno. Istina je da ja nisam bio na svim sjednicama IO, ali nikakav materijal nisam dobio."

Kako vam se činila ponuda Sportfivea? Je li po vašem mišljenju bila adekvatna?

"U ono vrijeme smatram da je to bila dosta solidna ponuda, ali kasnije, gledajući na rezultate hrvatske reprezentacije, možda i nije bila adekvatna."

Jeste li kao član IO-a HNS-a upoznati s navodnom ponudom agencije Kentara koja je 7 milijuna eura veća od one Sportfivea?

"Nisam upoznat s pričom pošto sam na službenom putu, ali koliko se sjećam o toj ponudi na sjednicama IO-a nismo raspravljali."

Marko Petrak
Foto: Index, Cropix

Pročitajte više