Conte se javio nakon otkaza u Tottenhamu: Hvala svima koji su cijenili moju strast

Foto: EPA

ANTONIO CONTE (53) dobio je otkaz kao trener Tottenhama. Talijanski stručnjak na Instagramu je objavio poruku nakon odlaska iz londonskog kluba. "Nogomet je strast. Želio bih se zahvaliti svima u Tottenhamu koji su cijenili i dijelili moju strast i moj intenzivan način proživljavanja nogometa kao trener.

Posebno hvala navijačima koji su me podržavali. Bilo je nevjerojatno čuti kako pjevaju moje ime. Naše zajedničko putovanje je gotovo. Želim vam sve najbolje u budućnosti. Antonio", napisao je Conte uz četiri fotografije za vrijeme perioda provedenog u Tottenhamu.

Sjajnih godinu dana u Tottenhamu

Conte je preuzeo Tottenham početkom studenog 2021., nakon što je otkaz dobio Nuno Espirito Santo. Sjajno ga je vodio gotovo godinu dana, zato je ljetos nagrađen najvećim budžetom za transfere u povijesti kluba.

To je iskoristio za dovođenje niza igrača, među kojima su brazilski napadač Richarlison, plaćen rekordnih 58 milijuna eura, pa 50 milijuna eura plaćeni argentinski branič Cristian Romero, ali i Ivan Perišić. Conte je svog miljenika, s kojim je osvojio talijansko prvenstvo u Interu, doveo bez odštete.

Conte je u Tottenhamu postigao par povijesnih pothvata. Postao je prvi trener kluba koji je neporažen prošao prvih osam utakmica, zatim je ljetos donio Tottenhamu plasman u Ligu prvaka nakon tri godine. Sredinom listopada prošle godine je pobjedom nad Evertonom, kojom je Tottenham u prvih 10 kola osvojio 23 boda, ostvario najbolji ulazak u sezonu u povijesti kluba. 

Napao suigrače nakon kiksa sa Southamptonom

Međutim, onda je krenuo sunovrat, koji je vrhunac dosegnuo u veljači i ožujku. Tottenham je u FA Cupu ispao od drugoligaša Sheffield Uniteda, dok ga je u prvoj nokaut-rundi Lige prvaka izbacio Milan. U tom razdoblju je, doduše, u prvenstvu pobijedio aktualnog prvaka Manchester City, kada je momčad vodio njegov pomoćnik Cristian Stellini, sada novi glavni trener Tottenhama.

Kada se Conte vratio, zaredali su se porazi u svim natjecanjima, od čega su onaj kod Wolvesa u prvenstvu te samo bod kod Southamptona kompromitirali nastojanje Tottenhama da se iduće sezone plasira u Ligu prvaka. Tottenham drži četvrto mjesto, posljednje koje tamo vodi, ali četiri njihova konkurenta su im blizu i s manje utakmica od njih. 

Conte je prošli tjedan na konferenciji za medije, nakon prvenstvene utakmice s posljednjim Southamptonom (3:3), igrače nazvao sebičnima jer su u zadnjih 13 minuta prokockali dva pogotka prednosti. "Ovo je priča o Tottenhamu: Ovdje je isti vlasnik već 20 godina i nikada nisu ništa osvojili. Zašto? Je li za to kriv klub ili svaki trener koji je od tada bio ovdje?" pitao se Conte.

Dobit će 4.5 milijuna eura otpremnine

S obzirom na to da je tri mjeseca prije isteka raskinuo ugovor s Tottenhamom, Conte će od kluba dobiti oko 4.5 milijuna eura otpremnine. Kao njegov budući nasljednik, nakon Stellinija, spominje se Julian Nagelsmann (35), Nijemac koji je dobio otkaz u Bayernu.

Pročitajte više