Čovjek kojeg zovu Zastava Egipta: Njegov put je poruka svim nogometašima svijeta

Foto: Getty Images, EPA

Zanima li vas u kakvoj je formi sezonu odigrao saudijski ofenzivac Hattan Bahebri, tko je najbolji strijelac u povijesti Egipta, koliko će ruski nogometaši dobiti ako budu svjetski prvaci i kakve veze s urugvajskom reprezentacijom imaju šukundjedi koji su za tu zemlju uzeli svjetski naslov prije 88 godina?

Naravno da ne. 

Zato ćemo skupine na SP-u predstavljati na drugačiji, laganiji, opušteniji i, nadamo se, zanimljiviji način, u seriji tekstova o najluđim likovima koje ćete vidjeti u Rusiji. 

>> Ricardo, budaletino

Jedan od njih je Essam El-Hadary (45).

Vratar i kapetan egipatske reprezentacije trebao bi postati najstariji igrač svih vremena koji je nastupio na planetarnoj smotri.

Zastava egipatske reprezentacije

Essam El-Hadary istinska je egipatska legenda. Debitiravši s 23 godine, u reprezentativnom je dresu nastupio u 158 službenih utakmica.

Ispred su njega, prema broju nastupa u egipatskoj reprezentaciji, jedino kultni veznjak i svjetski rekorder Ahmed Hassan (184) i nezaboravni golgeter Hossam Hassan (178).

Gledajući globalnu skalu vratarskog konteksta, među reprezentativnim vratnicama jedino su više nastupa sakupili Mohammad Al-Deayea (180, Saudijska Arabija), Gianluigi Buffon (176, Italija) i Iker Casillas (167, Španjolska).

Obožavan i trofejan

S reprezentacijom je Essam El-Hadary osvojio četiri Afrička kupa, no interesantna je činjenica kako nikada nije nastupao na svjetskim prvenstvima. Razlog je jednostavan. Do plasmana u Rusiju, egipatska reprezentacija u društvu najboljih participirala je tek 1934. i 1990. godine u Italiji.

Essam El-Hadary voljen je među egipatskim pukom, osobito zbog svoje osobnosti. Mediji ga nazivaju zastavom egipatske reprezentacije, ali i posljednjim predstavnikom stare, odumiruće nogometne garde.

Popularnost je stekao većinom braneći za egipatske klubove. Dvadesetak klupskih trofeja, izuzev Siona (švicarski kup), isključivo je osvajao s El Ahlyjem.

Inozemstvo ga tijekom karijere odviše i nije interesiralo. Okušao se tek u Sudanu i Švicarskoj. Važnije mu je bilo da je pokraj rijeke Nil, egipatske kolijevke i najveće inspiracije egipatskog naroda.

Posljednjih godinu dana provodi u Saudijskoj Arabiji, ali o umirovljenju još ne pomišlja. Kada i odluči svršiti karijeru, vjerojatno će je okončati u - Egiptu.

Tik do beskonačnosti

Trenutačno razmišlja jedino o Rusiji. O barem jednom nastupu kojim bi ga svijet pamtio barem još nekoliko godina, pa i desetljeća. Svjestan je kako bi protiv Urugvaja (15. lipnja), ili protiv Rusije (19. lipnja), ili protiv Saudijske Arabije (25. lipnja), svoj san pretočio u javu. Debitirati na globalnoj sceni, ali i ujedno okruniti svoju karijeru kao najstariji igrač planetarne manifestacije. 

''Moja situacija poruka je svim nogometašima svijeta. Sve je moguće. Sve. Treba gajiti snove. Treba vjerovati. Oduvijek sam sanjao nastup na Mundijalu. Nadam se ostvarenju svojih snova'', već naboranog lica, ali nikada vitalnijeg duha, poručio je za egipatske medije pred put u Rusiju i podsjetio kako čovjek mora pratiti svoje instinkte jer je na roditeljski nagovor nogometnu karijeru umalo bio bespovratno prekrižio.

Aktualni rekord u rukama je Kolumbijca Faryda Mondragona. Na proteklom Mundijalu, prije četiri godine, u posljednjoj je utakmici grupne faze pretkraj utakmice s 43 godine i tri dana ušao protiv Japana kako bi zasjao aurom najstarijeg igrača svih vremena.

Sada su sve oči uprte u Essama El-Hadaryja. I Izbornika Hectora Cupera.

Pročitajte više