Crna Gora bez dvije najveće zvijezde lovi prvu pobjedu na EP-u: "Šokiralo nas je sve ovo"

Foto: Getty Images / Guliver Image

ČETVRTO Europsko rukometno prvenstvo igrat će Crna Gora u 11 godina od stjecanja neovisnosti. Momčad Dragana Đukića igrat će u skupini C s aktualnim prvakom Njemačkom, službeno trećom reprezentacijom svijeta Slovenijom te Makedonijom.

Zanimljivo, Crna Gora nikada nije ostvarila pobjedu na Euru, a jednom je prošla skupinu i to 2008. u Norveškoj, gdje je remizirala s Rusijom (25:25). 

No šanse za prvu pobjedu umanjene su joj zbog ozljeda dva najbolja igrača. Vuko Borozan, aktualni europski prvak s Vardarom, službeno najbolji sportaš države i treći najbolji lijevi bek svijeta, propustit će natjecanje zbog ozljede butnog mišića u saobraćajnoj nesreći koju je doživio nedavno, dok u Hrvatsku nije došao ni sjajni vratar Nebojša Simić, kojem je prije nekoliko dana na treningu pukao list desne noge.

Oba igrača prije gotovo godinu dana dovodila su se u vezu s reprezentacijom Katara, za koju su ranije igrali također Crnogorci Žarko Marković, Goran Stojanović i Jovo Damjanović. Borozan je nakon toga poručio kako želi igrati samo za Crnu Goru te zajedno s još nekoliko suigrača napao Rukometni savez zbog lošeg funkcioniranja i organizacije.

S druge strane, Simić je kao jako mlad bio dio reprezentacije, no u jednom trenutku prestali su stizati pozivi. Nekoliko godina potrajao je tihi rat na relaciji sa Savezom, nakon čega se član njemačkog Melsungena napokon vratio među vratnice i oduševio u nedavnom porazu od Hrvatske (25:22) u pripremnom susretu za EP.

"Igrače je šokiralo sve ovo. No to ne mijenja naš cilj, a to je prva pobjeda na europskim prvenstvima. Svi su favoriti protiv nas u skupini, ali želimo biti prava momčad, igrati organizirano i pokazati svoju kvalitetu", naglasio je izbornik Đukić.

Bez dvojbe, s Borozanom i Simićem Crna Gora mogla je predstavljati ugodno iznenađenje u Hrvatskoj, pa ostaje vidjeti koliko može bez dva najbolja igrača. Crnogorci su senzacionalno eliminirali Nijemce u kvalifikacijama za Euro 2014., a znali su šokirati i Švedsku, koju su izbacili u play-offu za Svjetsko prvenstvo 2012. godine.  

Prvu utakmicu u Zagrebu Crna Gora igra 13. siječnja (17:15 sati) protiv Njemačke. 

Pročitajte više