EUROPSKI DINAMO

Crna povijest Dinamovog suparnika: Samoubojstva, teške bolesti i dileri

Foto: EPA-EFE

VIKTORIA PLZENJ prije sedam godina dočekala je tadašnjeg prvaka Italije, AC Milan, u skupini Lige prvaka.

Bio je to 6. prosinac 2011. kada su uzeli Milanu bod remijem 2:2 u Pragu i potom izborili šesnaestinu finala Europa lige, istu fazu natjecanja gdje će u veljači sljedeće godine igrati s hrvatskim prvakom Dinamom. 

Modri će, kao nositelji, igrati prvu utakmicu u gostima protiv Čeha koji su u Ligi prvaka bili treći. Iza Real Madrida i Rome, ispred Vlašićevog i Bistrovićevog CSKA Moskve.

Spomenuta utakmica s Milanom donijela je Viktoriji bitnu reputaciju u europskom nogometu. Ibrahimović, Seedorf, Pato, Robinho i ekipa nisu uspjeli protiv tada anonimnih Čeha do bodova. Viktoria je izjednačila u 89. i 90. minuti za potpuni šok.

Tu su utakmicu Česi igrali u sljedećem sastavu: 

M. Čech; Rajtoral, Čišovski, Bystron, Limbersky; Horvath, Jiracek, Petržela; Pilar, Kolar, Bakoš

Prvi gol zabio je stoper David Bystron (34) koji je 21. svibnja 2017. pronađen mrtav u svom stanu. Kao razlog samoubojstva navedeni su problemi financijske naravi.

Bystron je bio suspendiran zbog droge, potom se ubio

Veliki problemi za Bystrona počeli su prije četiri godine kada ga je Uefa suspendirala zbog dopinga nakon utakmice Lige prvaka u Minsku protiv BATE Borisova.

U krvi mu je pronađen pervitin, odnosno, Bystron je konzumirao sintetičku drogu metamfetamin.

Dobio je dvije godine kazne, pokušao se vratiti na staru razinu, ali onda ga je "sasjekla" teška ozljeda koljena poslije nekoliko treninga. Povratka mu više nije bilo.

Rajtoral nije mogao protiv depresije. Izvršio samoubojstvo

Priča postaje strašnija kad znamo da se mjesec dana prije Bystrona ubio njegov bivši suigrač iz Viktorije te kolega iz obrane, František Rajtoral (31).

Za Rajtorala se znalo kako se bori protiv depresije. Policija ga je pronašla u njegovom stanu, a u turskom Gaziantepsporu gdje je igrao do tragičnog okončanja, tvrde kako ničim nije dao naslutiti da ima problema.

Česi tvrde da su Turci pokušali sakriti njegove očite psihičke probleme.

Čišovski ostao paraliziran, danas teško živi

Slučaj Slovaka Mariana Čišovskog, također obrambenog igrača koji je znao igrati uz Bystrona, s Rajtoralom, drugačije je naravi. 

Kontekst je, nažalost, jako tužan.

On je prije četiri godine obolio od amiotrofične lateralne skleroze, odnosno prekinuta mu je veza između mozga i mišića.

"Osjećam se kao da se nisam brinuo za sebe. Ne odustajem. Smijem se i dalje, to mi daje snagu. Motivira me ako mogu pomoći ljudima koji su u problemima poput mene", pričao je Marian prije dvije godine.

U ožujku 2014. odigrao je svoju posljednju utakmicu. Ne može se kretati sam i paraliziran je u kolicima. Ponekad posjećuje utakmice svog bivšeg kluba, a bolest ga je "prepolovila". Nije ni sjenka onog što je bio kao nogometaš.

'Plzenjski gang' predvodi najpoznatija Plzenova faca

Kako bi kompletirali obranu te slavne Plzenove generacije, u priču moramo instalirati lijevog beka Davida Limberskog.

Njega pamtimo kao prvotimca Češke s francuskog Eura, gdje je odigrao zapaženu rolu protiv Hrvatske u skupini pri remiju 2-2 u St. Etienneu.

David je poznat kao zločesti dečko češkog nogometa, razbio je nekoliko auta, bježao s priprema kluba i pred policijom. To je ono što javnost zna.

Česi šuškaju o tome kako je on uz ofenzivca Milana Petrželu te bivšeg suigrača, danas pomoćnog trenera Pavela Horvatha, vođa tzv. plzenjskog ganga koji često tulumari, koristi droge uz bogate kontakte sa šefovima elitne prostitucije u Češkoj.

Uz to, navodno imaju snažan utjecaj na klub pa često smjenjuju trenere kako im se poželi.

Kopic i Vanek optuženi za poslovanje s drogom

Veznjak Jan Kopic optužen je za posuđivanje novca dilerima droga, a njegov nekadašnji klupski kolega Ondrej Vanek dobio je optužbu da je usko surađivao s narko dilerima.

Zato je, tvrde Česi, pristao na naprasan odlazak iz kluba. Protiv obojice su podignute optužnice.

Kolaru preminula supruga, shrvala ga depresija

Tužna je sudbina i istaknute bivše devetke kluba, Daniela Kolara. Njegova supruga Tereza preminula je od raka u 30. godini i zbog toga je on upao u velike psihičke probleme. Ona je bila njegova prva i jedina životna ljubav.

"Upoznali smo se u diskoteci u Tucheomericama prije 12 godina. Živjeli smo zadnjih devet godina zajedno i ona je bila nešto najljepše što sam vidio u životu", tužnim glasom pričao je Daniel.

Nitko nije znao da se Tereza bori za život. Daniel je sve skrivao, a na terenu je uvijek bio posvećen nogometu. Hrabro se nosio sa svime, a nakon tragedije uslijedio je i njegov slom.

Iz kluba je otišao iznenada, iako je bio smatran za ključnu kariku. Tražio je transfer u Tursku gdje je i otišao, pa se vratio doma u Češku samo nekoliko tjedana poslije. Skroz izgubljen.

Češki "Messi" dvije godine nije igrao nogomet, ima staklena koljena

Totalni sunovrat karijere zahvatio je i češkog "Messija", možda i najpoznatijeg imena iz šampionske Plzenove generacije, Vaclava Pilara.

Njemu su ozljede uništile koljena nakon odlaska u Njemačku gdje je neko vrijeme igrao i za Wolfsburg. Od 2015. do 2017. nije zaigrao nogomet na profesionalnom nivou.

Danas je igrač češke Sigme Olomouc, iako je pokušao uhvatiti najviši nivo nogometa u Viktoriji. Nije išlo...

Predsjednik Viktorije nestao pod čudnim okolnostima pa proglašen mrtvim

U Češkoj smatraju kako su svi problemi Viktorije počeli nestankom vlasnika kluba, Miroslava Križa, 2009. godine. On je bio bogataš mutnog porijekla, ali i čovjek koji je u klub doveo trofejnog trenera Pavela Vrbu te sastavio momčad koja je dominirala Češkom.

Uspio se probiti u nogometu te je bio jedini vlasnik oklopljenog Rolls-Roycea s neprobojnim staklima u državi. To čak nisu imali ni predsjednici republike.

Jednog je dana samo nestao ispred restorana i poslije godinu dana, policija ga je proglasila mrtvim. Pretpostavke govore kako ga je otela ili instantno ubila mafija.

Viktoria iz Plzena drugi je najuspješniji klub u češkoj povijesti iza praške Sparte koja ima 12 naslova prvaka. Klub broji četiri titule i to iz 2011., 2013., 2015. i 2016. godine.

Samo trojica igrača iz slavne generacije žive bez problema

Vratimo se ponovno na postavu iz prosinca 2011. koja je zaustavila moćni Milan. 

Od tih 11 igrača, dvojica su mrtva (Rajtoral i Bystron), jedan paraliziran (Čišovski).

Trojica su upletena u mutne radnje (Limbersky, Horvath i Petržela), jedan gotovo da i nema vlastita koljena (Pilar), dok je jednog shrvala teška depresija zbog tragične smrti supruge (Kolar).

Tek Čech, Jiraček i Bakoš su ostali netaknuti...
 

Pročitajte više