NAVIJAČI

Crnogorci oteli zastavu Englezima. Onda su čuli priču o njoj i vratili je

Foto: Ultra Crna Gora

NAKON utakmice Crne Gore i Engleske (1:5) u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo zabilježili smo nesvakidašnju navijačku priču. Dok UEFA istražuje rasističke povike sa stadiona pod Goricom, na drugoj strani su tema obračuni crnogorskih i engleskih navijača. Nakon dvoboja u Podgorici u makljaži navijača Englezi su ostali bez desetak svojih zastava. Jedna od njih je posebna.

>>> Navijači beogradskog Rada vratili Torcidi jedan od najvažnijih transparenata

"2002. Lewis 2006", natpis je na engleskoj zastavi koja je, među ostalima, prešla u ruke navijačke skupine Ultra Crne Gore. Riječ je o rekvizitu koji se može vidjeti na svim utakmicama engleske reprezentacije i West Hama, kluba za koji navijaju vlasnici zastave. U navijačkom kodeksu oduzimanje zastave protivničkoj skupini najveća je pobjeda i potvrda dominacije. Ovaj put zbog jedne zastave dogodila se iznimka. 

Maleni Lewis imao je svega četiri godine kada je preminuo, a njegov otac i stariji brat već 13 godina ne odvajaju se od zastave koja ima dublju poruku od svih ostalih. Simbolizira obitelj na okupu. Nakon pada zastave na društvenim mrežama Englezi su pokrenuli akciju i zamolili Crnogorce da im pomognu i vrate vrijedan suvenir.

Odgovor s druge strane bio je brz. Navijači su donijeli zastavu u britansku ambasadu u Podgorici, odakle će biti vraćena vlasniku u Londonu...

"Bio je to fajt pet na pet nakon utakmice. Oduzeto je oko 10 njihovih zastava, a među njima je bila i ta zastava. Naravno, na zastavi uvijek piše neko značenje, dan osnivanja grupe ili tako nešto, a na ovoj zastavi je pisalo 2002 - 2006 uz ime Lewis i nitko nije ni slutio kakva priča stoji iza nje. Ubrzo je do nas stigla informacija da se zastava traži jer ima posebno značenje. Odlučili smo je vratiti vlasniku. Bili smo u kontaktu s ocem, zahvalio je na razumijevanju, a zastava je danas predana britanskom veleposlanstvu koje će je proslijediti za Englesku i vratiti vlasniku", za Index otkriva sugovornik iz Ultra Crne Gore i dodaje:

"Ovo je na kraju ispala priča o junaštvu i ljudskosti."

Pripadnici iz grupe Drač, koji su osvojili zastavu, ispričali su se ocu preminulog dječaka i navijački okršaj završio je u miru, a Lewisov otac je zahvalio putem Twittera...

"Sretan sam što mogu potvrditi da je zastava predana britanskom veleposlanstvu u Crnoj Gori i sutra će mi biti predana. Još jednom, hvala svima na velikoj pomoći", napisao je.

Koliko je zastava važna, svjedoči i reakcija službenog profila engleske reprezentacije...

"Prekrasne vijesti, kakvo olakšanje", poručili su.

Podsjetimo, prije više od četiri mjeseca navijači Rada pod imenom United Force vratili su vrijednu zastavu Torcidi, koja je u njihove ruke došla nakon što je srpska policija privela 30-ak navijača Hajduka zbog pljačke benzinske pumpe tijekom povratka s utakmice protiv Slavije u pretkolu Europa lige. 

 

Pročitajte više