CSKA i treći put: Partizan poražen pred 22 tisuće navijača

MOSKOVSKI CSKA, aktualni europski prvaci, prvi su i zasad jedini izborili nastup na završnom turniru Eurolige. Slavili su u beogradskoj Areni 67:56, Zoran Planinić proustio je utakmicu zbog problema s leđima.

Time su, pred ponovno ispunjenom dvoranom, pred 22.000 gledatelja, došli do treće pobjede u četvrtfinalnoj seriji. Pobijedili su Partizan četvrti put ove sezone u petoj utakmici, te se sedmi put uzastopno plasirali na euroligaški Final Four, koji će se od prvoga do trećeg svibnja održati u berlinskoj O2 Areni.

Osim izjednačene prve četvrtine Rusi su neprekidno bili u prednosti. Domaća je momčad bila u potpunosti indisponirana ako se izuzme fantastični Novica Velikičović, sve bolji krilni košarkaš koji se poigravao s Rusima i uspio im zabiti 26 koševa (9-16 šut za dva, 2-5 za tri poena) uz četiri skoka i četiri asistencije. Sljedeći je najbolji strijelac Partizana bio Milenko Tepić s osam koševa.

Momčad Ettorea Messine igrala je na krilima Litavca Ramunasa Šiškauskasa (20 koševa, pet skokova, tri asistencije), te Slovenaca Matjaža Smodiša (18k, 7s) i Erazema Lorbeka (10k, 6s, 4a).

Tau na korak do Final Foura

Sastav TAU Ceramice u Vitoriji je, pak, pobijedio Barcelonu (69:62) četvrti put ove sezone u njihovu petom međusobnom dvoboju, te time poveo u četvrtfinalnoj seriji 2-1. U četvrtak će u svojoj Fernando Bruesa Areni Baski imati priliku pobijediti odlučujući, treći put.

Momčad Duška Ivanovića vodio je cijelim tijekom dvoboja. Predvodio ga je Igor Rakočević s 15 koševa, ali je pritom sedam lopti pogubio. I drugi najbolji igrač, Pete Mickeal (11 koševa, 9 skokova), izgubio je jako puno (5) lopti. Tiago Splitter dodao je 13 koševa i pet skokova, dok je Mirza Teletović ubacio deset poena (2-2 šut za dva poena, 2-3 za tricu) uz četiri skoka za 31 minutu na parketu. Stanko Barać nije ulazio u igru s klupe.

Jedini je dvoznamenkasti koš-učinak kod Katalonaca uknjižio Jaka Lakovič. Ubacio je 20 koševa uz tri asistencije i tri osvojene lopte. Potpuno je zakazala visoka linija: David Andersen (9k, 4s), Fran Vazquez (6k, 6s) i Ersan Ilyasova (0k, 2s).

Ključan čimbenik poraza sastava Xavija Pascuala jest činjenica da u sastavu nije bilo Juana Carlosa Navarra.

Euroliga, četvrtfinale:

Partizan – CSKA 56-67 (0-3)

TAU Ceramica – Barcelona 69-62 (2-1)

D.R./Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više