NBA FINALE

Curryjeva utakmica karijere nije pomogla Warriorsima, Toronto poveo u finalu

Foto: Getty Images / Guliver Image

BEZ Kevina Duranta Golden State Warriorsi naviknuli su pobjeđivati, ali kad im uz MVP-ja posljednjih dvaju finala nedostaje i Klay Thompson, prvaci su puno ranjiviji, što su pokazali Toronto Raptorsi pobijedivši ih u trećoj utakmici finala 123:109. Nikad u ovih pet uzastopnih godina u finalima Warriorsi nisu kod kuće primili toliko koševa.

Kanađani su napravili "break", vratili su prednost domaćeg terena i poveli 2:1 u finalnoj seriji, unatoč najboljoj utakmici Stephena Curryja u karijeri.

U nedostatku većine napadačkih oružja, Steph je imao sve ovlasti i zabio je čak 47 poena, što mu je rekord karijere u doigravanju, ali Raptorsi su zaustavili njegovo "prateće osoblje" i rutinski su dobili prvu od dvije utakmice u Oaklandu.

Kawhi Leonard bio je u svojem standardnom elementu s 30 koševa, sedam skokova i šest asistencija, ali cijela petorka Raptorsa bila je na razini, svi su ubacili dvoznamenkasti broj koševa, a svih sedam igrača iz osnovne rotacije pogodilo je barem polovicu svojih pokušaja iz igre. Tako fokusirani Raptorsi protiv tako okrnjenih Warriorsa nisu mogli izgubiti.

Već nekoliko dana bilo je jasno da će Durant propustiti i osmu utakmicu u nizu zbog ozljede lista, ali prvaci su se nadali da će barem imati pomoć Klaya Thompsona koji je u prethodnoj utakmici istegnuo tetivu. Zagrijavao se prije utakmice, ali nije mogao pomoći te je propustio prvu utakmicu u doigravanju u ovih pet godina koliko su Warriorsi redoviti sudionici finala.

Bez njega i Duranta Giolden State je ostao na samo jednom vrhunskom šuteru, a Raptorsi su to znali iskoristiti. Curryja su većim dijelom utakmice branili sa samo jednim igračem i tako ga zapravo puštali da radi što hoće, ali su se dobro pobrinuli da mu se nitko od suigrača ne pridruži. I zaista, Steph je zabio čak 4, najviše u karijeri u doigravanju, ali Cousins, Igoudala, Livingston, Cook i ostali nisu mogli pronaći ritam protiv agresivne obrane gostiju. Tek je Draymond Green sa 17 koševa koliko-toliko pratio Curryja, ali i on je puno korisniji kad može razigravati šutere i koketirati s triple-doubleom, a bez Duranta i Thompsona morao je više gledati prema košu nego suigračima.

Svih pet startera Raptorsa postiglo je barem 17 koševa. Danny Green konačno se raspucao i zabio šest trica za 18 poena, a Kyle Lowry, koji je godinama nosio etiketu "chokera" u doigravanju, ugradio je pet trica u 23 koša.

Raptorsi su jednostavno morali dobiti ovu utakmicu ako žele ostati u igri za titulu u svojem prvom finalu jer pitanje je dana kad će se Durant i Thompson vratiti te tako potpuno promijeniti odnos snaga. Tako su se i postavili, vodili su od samog početka, većim dijelom utakmice i dvoznamenkastom razlikom, koja je narasla na najvećih 17 poena u posljednjoj četvrtini. Krajem prvog poluvremena prednost im se počela topiti i činilo se da Warriorsi postavljaju podlogu za još jedan spektakularan povratak u trećoj četvrtini, ali ni u jednom trenutku nisu se uspjeli primaknuti na manje od sedam poena zaostatka.

Četvrta utakmica igra se već za dva dana, u noći na subotu, nakon čega se serija seli natrag u Kanadu, a još se ne zna u kakvom će sastavu prvaci idući put istrčati na parket...

Pročitajte više