Daily Mail: Ovo je samo početak. Liverpool će dominirati godinama

Foto: Getty Images/Guliver Image

POBJEDOM Chelseaja protiv Cityja 2:1 Liverpool je sinoć i matematički sedam kola prije kraja osigurao 19. naslov prvaka Engleske, prvi nakon točno 30 godina čekanja.

Nakon što je jučerašnja utakmica završila, ulicama Liverpoola razlile su se tisuće oduševljenih navijača koji su bakljama i pjesmom slavili prvi naslov prvak od kada je osnovana Premier liga.

Kloppova momčad je na fascinantan način izdominirala Premiership ove sezone, a Klopp je u renesansi kluba s Anfielda nakon europske donio i toliko željenu titulu prvaka Engleske. Kad je došao u klub 2015. godine, Nijemac je obećao da će Liverpool u četiri godine osvojiti neki veliki trofej.

"Ne bude li tako, odlazim u Švicarsku", poručio je.

Godine 2016. doveo je Liverpool do finala Europa lige, 2018. do finala Lige prvaka, da bi prošle godine osvojio LP, a titula mu je u prvenstvu izmaknula za bod, iako ih je osvojio čak 97. Savršenu formu s kraja prošle sezone Liverpool je pokazao i u ovoj u kojoj je već nakon 15-ak kola bilo jasno da City nema previše šanse.

Engleski mediji puni su hvale za sve što je Klopp napravio za Liverpool od kada je došao, a Daily Mail je nakon potvrde titule objavio pet stvari zbog kojih će Liverpool dominirati Engleskom, a možda i Europom još godinama.

Klopp ne ide nikuda

Iako se nagađalo da možda neće produžiti ugovor, koji mu je istjecao 2022. godine, Klopp je u prosincu produžio ugovor s Liverpoolom. Prema novom ugovoru, po kojem zarađuje osam milijuna funti po sezoni, trebao bi ostati u Liverpoolu do 2024. godine što bi ga učinilo najdugovječnijim trenerom od vremena legendarnog Boba Paisleyja.

Nakon što je prošle sezone osvojio Ligu prvaka, američki vlasnici ponudili su mu praktički bianco ugovor kako bi ga zadržali na Anfieldu. Klopp je malo pričekao da vidi kako će se sezona odvijati i kad je vidio da mu je momčad još bolja nego što je bila par mjeseci ranije, odlučio je produžiti ugovor.

Igrači Kloppa obožavaju i ističu ga kao najzaslužnijeg za preporod slavnog kluba. Svjesni su toga i igrači ostalih klubova pa je Klopp dobio bogati ugovor jer je postao glavni magnet igračima za dolazak na Anfield.

Svi glavni igrači imaju dugogodišnje ugovore

Ključ dugogodišnje dominacije leži u zadržavanju kostura ekipe. Svi veliki klubovi poput Manchester Uniteda i Reala godinama su zadržavali svoje najbolje igrače i nudili im velike ugovore. To je napravio i Liverpool u kojemu je jedini važan igrač kojemu ugovor istječe sljedećeg ljeta Giorginio Wijnaldum.

No za očekivati je da će ga Nizozemac produljiti baš kao što su u zadnjih godinu dana učinili Salah, Van Dijk, Mane, Firmino, Fabinho, Keita. Svima njima postojeći ugovor istječe tek 2023. godine i, iako to nije garancija da će ostati, Liverpool se pokazao kao klub koji sjajno planira. 

Pogledamo li dalje u budućnost, do 2024. ugovore imaju Alexander-Arnold, Robertson, Gomez i Alisson čime je Liverpool osigurao praktički čitavu sadašnju momčad na sljedeće tri ili četiri godine.

U klubu stasa sjajna generacija mladih igrača

Ogroman broj utakmica veliki je teret za svaku momčad pa tako i Kloppovu i nužno će biti barem poduplati sve pozicije kako rezultati ne bi patili u slučaju ozljeda.

Tu Klopp može računati na niz igrača koji dolaze iz omladinske škole i koji su se već okušali u profesionalnom nogometu. Tri su klinca od kojih se na Anfieldu puno očekuje. Sjajni 19-godišnjak Curtis Jones, inače rođen u Liverpoolu, može igrati na praktički svim pozicijama u veznom redu, a navijači su ga već upamtili po sjajnom golu Evertonu u 3. kolu ovogodišnjeg FA kupa.

Tu je i Neco Williams, perspektivni desni bek koji će morati grijati klupu Alexander-Arnoldu, ali od njega očekuju da će kroz sezonu ili dvije redovito moći odmarati ponajboljeg desnog beka na svijetu. Williams je igrao u zadnjoj utakmici protiv Crystal Palacea i već je pokazao da je spreman za nogomet na najvišoj razini.

Još jedan Liverpoolov dragulj je Harvey Eliott, najveći talent u klubu koji može igrati i na desnom i na lijevom krilu. Strašno je brz, odličan je tehničar i od njega se očekuje da u momčadi, za sada, preuzme ulogu Xherdana Shaqirija koji najvjerojatnije odlazi ovog ljeta.

Liverpool ulaže 50 milijuna funti u ultra moderni trening centar

Liverpoolova omladinska škola je trenutačno odvojena od kampa prve momčadi, ali Klopp inzistira da sve bude na jednom mjestu. Stoga su šefovi kluba odlučili investirati 50 milijuna funti u gradnju novog trening centra koji je trebao biti spreman za sljedeću sezonu, ali je koronavirus odgodio otvaranje.

Užurbano se radi da bi sve bilo spremno, a kad bude završen, Liverpoolov kamp u Kirkbyju bit će najmoderniji u Europi. Prostire se na 9200 četvornih metara, a trenerima i igračima na raspolaganju su deseci terena, dvije ogromne teretane, velika dvorana, bazeni, kompleks za hidroterapiju i centar za rehabilitaciju.

U kampu će biti i klupska televizija, organizirat će se press konferencije, a Liverpool će prvi put u svojoj povijesti na istom mjestu imati akademiju i trening centar prve momčad. Glavna ideja je da seniori provode vrijeme s juniorima, upoznaju ih i tako im olakšaju tranziciju u seniorsku momčad.

Klub je financijski savršeno stabilan

Liverpool je prije krize s koronavirusom praktički dogovorio transfer Tima Wernera za 65 milijuna eura, ali kad je postalo jasno da će klubovi imati golemih financijskih problema, Liverpool se povukao iz tog posla. Oprezni američki vlasnici nisu željeli riskirati plaćanjem takvog transfera (i golemog Wernerova ugovora) u vrijeme kad nisu bili sigurni što budućnost nosi.

Vlasnik Fenway Sports Group je omogućio Kloppu goleme transfere poput Van Dijka i Alissona, ali Amerikanci paze da se novac ne razbacuje i da se ne gomilaju skupi igrači od kojih nema puno koristi. Zato je Liverpool u ovu sezonu ušao s praktički nepromijenjenim sastavom jer jednostavno nije bilo potrebe za prevelika ulaganja.

Ključan čovjek u klubu je sportski direktor Michael Edwards koji radi sjajan posao. Liverpool je 2019. godinu završio s 42 milijuna funti čiste dobiti, iako su troškovi bili čak 223 milijuna funti. Nešto će ovog ljeta morati potrošiti jer klub napuštaju Lallana, Shaqiri i Lovren, ali divljanja s transferima, kao što je radio Manchester City, neće biti.

U međuvremenu su Amerikanci dogovorili Nike kao novog tehničkog sponzora i ta tvrtka će godišnje Liverpoolu donijeti čak 70 milijuna funti. Liverpool je financijski sjajno organiziran klub i gotovo čitav budžet je svake godine osiguran bez ikakvih dubioza ili problema s financijskim fair-playom.

Pročitajte više